Kūdikio miegas – koks jis?

8-9 mėnėsius kūdikis augo mamos pilve ir gimus, jis patenka į naują aplinką, išgyvena atsiskyrimo nerimą, pratinasi prie naujos aplinkos, pamažu susipažįsta su ja. Miego metu naujagimio nervų sistema apdoroja visą naują, kasdien išgyvenamą patirtį, informaciją, emocijas. Jo metu jis muistosi, kartais šypteli, kartais krūpteli. Taip yra dėl to, kad kūdikio miegą sudaro dvi skirtingos fazės – aktyvus miegas (negilus) ir gilus miegas (ramus).

Būtent aktyvaus miego metu ir yra sakoma „miega neramiai“. Tai yra visiškai normalu, šioje miego fazėje naujagimis praleidžia apie 50-80 procentų viso savo miego laiko. Tai įspūdžių apdorojimo metas, kurio metu kūdikis lengvai gali prabusti. Vos jam sujudėjus, nereikia jo iškart kalbinti, dažnai palikus truputį ramiai, jis gali tiesiog toliau miegoti.

Gilaus miego metu kūdikis yra visiškai ramus. Tuo metu jis iš tiesų ilsisi, atsistato tiek emociškai, tiek fiziškai. Pailsėjęs naujagimis yra laimingesnis, energingiau vėl pažindinasi su nauja, jį supančia aplinka.

Padėkite kūdikiui užmigti

Kūdikiai patys nesugeba formuoti savo miego ir pabudimo modelių, ypač miego metu. Tačiau jūs galite padėti suteikdami tinkamą aplinką, kad jie jaustųsi patogiai, jaukiai ir saugiai. Pateikiame keletą praktinių patarimų, kurie gali Jums padėti tai padaryti.

1. Kūdikio vystymas

Dėl šio metodo yra daug diskusijų ir teorijų, tiek teigiamų, tiek neigiamų, visgi protingas vystymas tikrai gali padėti. Nors tai yra senas metodas, besitęsiantis nuo mūsų močiučių laikų, tačiau pavadinti senamadišku nedrįstame.

Nėštumo metu kūdikis įpranta prie mažos erdvės, kurioje jo judesių laisvė buvo apribota. Suvystytas naujagimis jaučia saugumą, lenviau nurimsta, todėl greičiau užmiega, pailgėja jo ramaus miego fazė. Taip pat suvystytas kūdikis neturi galimybės apsidraskyti veiduko savo rankytėmis miego metu, jį lengviau pažindyti.

DĖMESIO: Daugelyje neigiamų diskusijų ir teorijų galima matyti ir išgirsti, kad suvystyto kūdikio didėja rizika jo sveikatai, kaip antai padidina netaisyklingo klubo sąnarių augimo ir vystymosi riziką. Taip pat didėja SIDS rizika – staigios kūdikio mirties sindromas.

Neneigiame to. Tereikia teisingai vystyti ir suvystytą kūdikį guldyti ant nugaros. Jeigu nemokate teisingai suvystyti, sprendimai tikrai yra! Šiais laikais kūdikių parduotuvėse galima įsigyti specialų vystyklų, kur jau viskas apgalvota ir dizainai padaryti taip, kad vystymas būtų lengvas ir nekeltų streso. Taip pat galima išbandyti ir šį metodą išmainyti į specialius miegmaišiukus (juos galima naudoti ilgiau, rankytės yra laisvos).

Amžius iki kada kūdikis gali būti vystomas yra skirtingas. Kad išlaikyti saugumą – nustokite tai daryti, kai kūdikis jau pradeda vartytis.

2. Kūdikio miego erdvės sumažinimas

Tiems, kam nepatinka vystymo mintis dėl vaikučio judesių suvaržymo, verta išmėginti kitą būdą saugiai miego aplinkai. Kaip ir prieš tai minėta, naujagimis didelėje erdvėje jaučiasi nesaugus, todėl neretas mažylis lengviau nurimsta, kai jo miego erdvė yra ribota.

Nuo senų laikų mamos tą erdvę lovelėje bandydavo sumažinti pridėjus švelnių antklodėlių, pagalvėlių ir taip sudarydavo jaukią gūžtelę. Ar tai saugu? Kaip ir vystymas – saugu tol, kol naujagimis nesivarto.

Taip pat šiais laikais yra įvairių nedidelių lopšelių: pintų, pakabinamų, prisistumiamų prie tėvų lovos. Paskutiniojo atveju kūdikis miega visada šalia, tačiau turi savo erdvę, o tai labai patogu.

Dar vienas išmanus būdas, turintis ne vieną privalumą – kūdikio miego lizdelis. Jis atstoja visas anksčiau mamų naudotas antklodes ir pagalves lovelės erdvei sumažinti, yra kokoniuko formos, minkštais kraštais. Net ir nevystytas naujagimis jaučiasi saugus lyg mamos pilve, jame šilta, jauku, todėl geriau miega. Ypatingai patogu, nes jis nešiojamas ir galima su juo guldyti mažylį lovytėje, tėvų lovoje šalia, ant sofos ar net į vežimėlį, kuris didesnio lopšio. Paprastai jį rekomenduojama miegui naudoti taip pat iki kol vaikutis pradeda vartytis. Tačiau jam nemiegant, o tik gulint ir ilsintis, suaugusiajam būnant šalia, lizdelyje kuo puikiausiai gali būdrauti, netiesiant jokių papildomų pledukų ar kitų patiesaliukų. Ypatingai ši priemonė pasiteisina gimusiems anksčiau numatyto laiko mažyliams.

3. Raminantys garsai

Kūdikį raminti ir padėti jam užmigti labai tinka įvairūs jį raminantys gasrsai. Turbūt pats gražiausias ir tikrai nieko nekainuojantis būdas – mamos lopšinės.

Mažylis dar būdamas įsčiose nuolatos girdėjo mamos balsą, kuris jam yra pats maloniausias ir labiausiai pažįstamas, todėl turi šis brangiausias žmogus pasaulyje balsą, klausą ar ne – visiškai nesvarbu! Tiesa ta, kad net nebūtina mokėti specialių lopšinių (žinoma, jeigu pasimokytumėte ir jų, tai būtų dar nuostabiau), pakanka dainuoti ar net niūniuoti ramiu balsu, pasikartojančiomis intonacijomis. Galima net ir sugalvoti bet kokią melodiją ir savo žodžius, gal net kartoti vis tas pačias frazes – vaikams patinka pasikartojimai. Svarbiausia – dėmesys, meilė, kuris ramina ir sukuria švelnumo pilną atmosferą. Jeigu šis būdas padės nuraminti vos tik gimusį mažylį, vėliau taip pat labai puikiai pasitarnaus, nes su lopšine kartu vaikutis žinos, kad tai yra ženklas miegoti.

Dar vienas garsais paremtas būdas – tai „baltasis triukšmas“. Iki gimimo kūdikiai buvo apsupti įvairių duslių ir prislopintų garsų, todėl juos atkūrus, mažyliui sukuriamas panašus jausmas ir dėl to ramina. Atrodytų labai keista, kad kūdikį ramina įjungto siurblio garsas, gartraukio ar iš čiaupo tekantis vanduo, tačiau tai vieni iš garsų, kurie gali padėti užmigti vaikučiui.

Nurimkite, šiandien dienai tikrai nereikia nei siurblio laikyti įjungto, nei vandenį pačiam leisti! Yra išmanių būdų, kuriuos galima išmėginti. Tai gali būti specialiai tam pagaminti žaisliukai-migdukai, taip pat daugybė mobiliųjų telefonų programėlių, kur tiek mokamai, tiek nemokamai galima parsisiųsti ir patikrinti. Žinoma, nevertėtų persistengti su „baltuoju triukšmu“, kad jis nevirsų tiesiog triukšmu ir nepakenktų kūdikiui. Nedėti telefonų ar planšetinių kompiuterių į lovytę!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)