Mamos netenka daugiau miego

Naujas tyrimas, publikuotas žurnale „Sleep“, atskleidė, kad po vaiko gimimo stipriai krenta tiek tėvų pasitenkinimas miegu, tiek to miego trukmė. Abu rodikliai pasiekia žemiausią tašką tuomet, kai atžalai sukanka trys mėnesiai.

Vis dėlto, moterų miego trukmė ir kokybė nukenčia kur kas labiau nei vyrų, netgi nepriklausomai nuo to, maitina jos krūtimi ar ne. Moterys kas naktį netenka vidutiniškai po valandą miego palyginti su tuo, kiek miegojo iki nėštumo. Vyrai kas naktį vidutiniškai miega maždaug 15 minučių trumpiau.

Doktorantas Sakari Lemola, dėstantis Voriko universitete (Jungtinė Karalystė) ir dalyvavęs minėtame tyrime, tvirtina, kad tai gali atspindėti realybę, „kai motinos vis dar labiau prisiima pirminio globėjo vaidmenį nei tėvai“.

Dar daugiau, mokslininkai iš Vokietijos ekonominių tyrimų instituto, Voriko universiteto ir Vakarų Virdžinijos universiteto (JAV) daro išvadą, kad „po staigaus pasitenkinimo miegu ir jo trukmės nuosmukio pirmaisiais mėnesiais po vaiko gimimo nei motinų, nei tėvų miegas iki galo neatsistato iki prieš nėštumą buvusio lygio net šešerius metus po pirmo vaiko gimimo“.

Netgi praėjus šešeriems metams po vaiko gimimo motinos kasnakt miega 20 minučių trumpiau nei iki nėštumo, o tėčiai ir toliau maždaug 15 minučių trumpiau.

„Trumpalaikis vaiko gimimo poveikis tėvų miegui puikiai žinomas. Mūsų tyrimas tik patvirtino jį, – sakė S.Lemola „Healthline“. – Vis dėlto, buvo iš esmės netikėta tai, kad miego trukmė ir pasitenkinimas miegu sumažėja net šešeriems metams po vaiko gimimo.“

„Ilgalaikis sumažėjimas vidutiniškai 20 minučių nėra labai didelis, tačiau vis tiek gali padidinti nuovargį, – pridūrė tyrėjas. – Mes tikėjomės, kad miegas iki to laiko turėtų būti grįžęs į normą.“
Taip pat paaiškėjo ir tai, kad labiau nukenčia pirmo vaiko susilaukusiųjų miegas nei tų tėvų, kurie turi daugiau nei vieną vaiką.

„Kiekvienas suaugęs žmogus turėtų kokybiškai miegoti nuo septynių iki devynių valandų per naktį, – sakė sertifikuotas miego treneris ir vienas interneto svetainės tuck.com įkūrėjų Billas Fishas. – Problema yra ta, kad naujagimis šių rekomendacijų nežino.“

Įvesti miego rutiną

Rezultatai gauti apklausus 4659 tėvus, susilaukusius vaikų 2008-2015 metais. „Nors vaikų turėjimas daugumai tėvų yra džiaugsmo šaltinis, gali būti, kad su tėvų vaidmeniu siejami išaugę reikalavimai ir atsakomybė lemia trumpesnį miegą ir pablogėjusią miego kokybę iki šešerių metų po pirmojo vaiko gimimo“, – aiškino S.Lemola.

S.Lemolos teigimu, jeigu norima išsiaiškinti, kaip tėvai susidoroja su miego stygiumi ir susigrąžina ankstesnį savo miego modelį, reikalingi tolimesni tyrimai.

B.Fishas rekomenduoja tiek sau, tiek vaikui, įsivesti tam tikrą miego rutiną. „Žmogaus organizmas, nepriklausomai nuo amžiaus, yra įpročių kūrinys, – sako miego treneris. – Jų tikslu turėtų tapti vaiko guldymas į lovą tuo pačiu metu kiekvieną vakarą ir miego ritualo inicijavimas. Jeigu jūsų rutina yra dantų valymas, knygos skaitymas – puiku, tačiau kiekvieną dieną viskas turi vykti taip pat. Kai mes suformuojame rutiną, vaiko kūnas ir protas įpranta prie tokio plano kasdien, ir tampa lengviau paguldyti jį miegoti ir užtikrinti poilsį, kurio jam reikia.“

Tėvams B.Fishas rekomenduoja paversti miegamąjį „miego rezervatu“. „Savo kambarį kaip įmanoma labiau atvėsinkite ir užtemdykite, kraukite savo elektroninius prietaisus kitame kambaryje, išneškite visus nereikalingus daiktus, – pataria jis. – Tai taip pat padės jūsų mintims atsipalaiduoti ir užtikrinti kokybišką miegą, kokio jums reikia. Turint vaiką padaryti miegą savo prioritetu yra sudėtinga, tačiau jeigu laikysitės šių poros patarimų, sugrįšite į pirminę padėtį daug greičiau nei po šešerių metų.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)