Nėštumas paprastai trunka apie 40 savaičių, taigi moteris turi daug laiko jauduliui ir nerimui dėl būsimo stebuklo – vaiko gimimo, rašo mirror.co.uk.

Kai pagaliau išauš ta diena ir nubėgs vaisiaus vandenys, kiek dar tiksliai praeis laiko, kol kūdikis išvys šį pasaulį, niekas nežino.

Kai kuriais atvejais aktyvusis gimdymas gali trukti vos kelias minutes, tačiau gimdant pirmą kartą, gimdymas dažniausiai užtrunka nuo aštuonių iki 12 valandų, o antrojo ar trečiojo gimdymo atveju – apie penkias valandas, nurodo Didžiosios Britanijos Nacionalinė sveikatos tarnyba.

Nors iš pradžių gali pasirodyti, kad tai visiškai nuo jūsų nepriklauso, apdovanojimą pelniusi gimdymo konsultantė, nuomonės formuotoja ir hipnogimdymo ekspertė Emma Armstrong, dar žinoma kaip The Naked Doula (thenakeddoula.com), sako, kad vienas gardus vaisius iš tikrųjų gali pagreitinti gimdymo procesus.

Emma, kuri savo „Instagram“ paskyroje @thenakeddoula dažnai dalijasi naudingais patarimais, datules vadina „gimdymo supervaisiumi“.

Hipnogimdymo ekspertė „The Mirror“ teigė: „Datulės, mėgstate jas ar jų nekenčiate, kalbant apie gimdymą, savo sodria statistika ir gebėjimu suteikti geresnę gimdymo patirtį priverčia kibirkščiuoti net pačius nuobodžiausius skonio receptorius.“

„Datulės laikomos tikru vaistu. Mokslininkai dabar jau žino, kad datulės turi daugiau nei 10 medžiagų, kurios laikomos būtinomis žmogaus organizmui ir nuolatinei sveikatai, tad ar reikia stebėtis, kad jos keičia žaidimo taisykles gimdymo metu?“

„Tačiau tiesa ta, kad jos tikrai nėra naujas fenomenas, kai kalbame apie gimdymą. Pirmą kartą apie datules ir jų ryšį su gimdymu užsimenama dar Korane, kai Marijai aiškiai prireikė šiek tiek pagalbos, jaučiant intensyvius sąrėmius.“

Kalbėdama apie datulių naudą, ypač siekiant pagreitinti gimdymo procesą, Emma paaiškino: „Datulės suteikia energijos, padeda vystytis raumenų audiniams bei nervų ląstelėms, o dėl didelės kaloringumo vertės yra ypač naudingos toms gimdyvėms, kurios gali jaustis gana išsekusios.“

„Todėl tai yra puikus energijos šaltinis gimdant. Juk galiausiai gimdymas yra tarsi maratonas.“

„Datulės pasižymi į oksitociną panašiu poveikiu, didina gimdos jautrumą ir skatina jos susitraukimus. Jos taip pat sumažina pogimdyminio kraujavimo tikimybę.“

Vienas tyrimas parodė, kad moterims, kurios keturias savaites iki numatytos gimdymo datos kasdien suvalgydavo po šešias mažas arba po tris dideles datules, 74 proc. buvo labiau prasivėręs gimdos kaklelis, 21 proc. dažniau prasidėjo spontaniškas gimdymas, o pirmasis gimdymo etapas buvo 77 proc. trumpesnis.

Kitas tyrimas, pasirodęs žurnale „Journal of Midwifery & Reproductive Health“, nustatė, kad nėščiosioms, kurios po 37 nėštumo savaitės kasdien suvalgydavo po 70–75 g datulių, atvykus į ligoninę gimdyti, buvo nustatomas 50 proc. didesnis gimdos kaklelio prasivėrimas, 43 proc. rečiau prireikdavo cezario pjūvio, 51 proc. rečiau tekdavo naudoti vakuumą ir (arba) žnyples, 55 proc. rečiau reikėdavo skatinti gimdymą oksitocinu ir 68 proc. dažniau sėkmingai pagimdydavo vaginaliniu būdu po gimdymo skatinimo.

Toliau kalbėdama apie datulių naudą Emma paaiškino, kad jos turi daug skaidulų, „galinčių sumažinti nėščiųjų diabeto ir preeklampsijos riziką“.

Datulėse taip pat yra kalio, kuris padeda reguliuoti kraujospūdį, ir vitamino K, padedančio krešėti kraujui.

Tačiau Emma įspėjo, kad datules atsargiai reikėtų valgyti toms, kurios serga inkstų ligomis – jos prieš tai turėtų pasitarti su medikais. Datulės netinka ir toms, kurių kraujyje yra padidėjęs gliukozės kiekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją