„Dažnai iš pacienčių girdžiu, kad štai keletas mano draugių darėsi tyrimus, todėl noriu ir aš. Dažniausiai kalba eina apie NIPT tyrimą, kuris yra gana brangus ir Lietuvoje šiuo metu, deja, nekompensuojamas. Dažnu atveju, pasigilinus į situaciją, surinkus anamnezę, paaiškėja, kad pora neturi jokių rizikos veiksnių, šeimoje nebuvę jokių paveldimų susirgimų, tad paaiškinu, kad jiems NIPT tyrimas nėra būtinas“, – kalba Ž. Misevičius.

Gydytojas primena, kad nėštumo metu lankantis moterų konsultacijoje, paprastai atliekami du echoskopiniai tyrimai (11–13-tą ir 18–20-tą nėštumo sav.). Jei nėštumas fiziologinis, sklandus, jo metu neatsirado papildomų rizikų, tokių kaip hipertenzija, nėščiųjų cholestazė, gestacinis diabetas ar vaisiaus augimo sulėtėjimas, to gali visiškai pakakti ir detalesnių tyrimų nereikia.

O jei vis tiek kyla noras išsitirti papildomai, Ž. Misevičius pirmiausia kviečia sau nuoširdžiai atsakyti į nelengvą moralinį klausimą – ką darytumėte, jei vis tik sužinotumėte, kad laukiatės kūdikio su genetiniu sutrikimu?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)