Prastą savijautą, nedidelį pykinimą ir vėmimą rytais galima pergyventi savarankiškai.

Moterims padeda tinkama mityba; pykinimą slopina mėtų arbata, spanguolių gėrimas, rūgštus obuolys, galima pakramsnoti sūdytų džiūvėsėlių, rytą suvalgyti dribsnių košės (nesikeliant iš lovos).

Neverta pusryčiauti ir pietauti per prievartą – „dėl kūdikio“. Geriau valgyti dažnai ir po truputį. Nebūkite tvankiose patalpose, venkite aštrių kvapų.

„Neišversiu gimdymo skausmų“

Žinoma, gimdymas – tai skausmingas procesas. Bet kiekviena moteris turi savo jautrumo slenkstį. Yra laimės kūdikių, kurioms gimdymas būna labai lengvas.

Tačiau tokių moterų nedaug.

Likusioms svarbiausia – nepamiršti dviejų dalykų. Pirma, ne visi sąrėmiai skausmingi, o tik tie, kurie būna kelios valandos iki gimdymo.

Antra, jeigu nepanikuosite, tai bus daug lengviau. Net patys skausmingiausi sąrėmiai – tai tik trumpalaikiai gimdos susitraukimai, tarp kurių ateina palengvėjimas.

Štai tą laiką reikia tinkamai panaudoti: pailsėti ir atsipalaiduoti.

Tuomet bus daug lengviau išgyventi šį natūralų procesą. Jeigu jau visiškai neįmanoma ištverti, tuomet gimdymą galima (ir reikia) nuskausminti. Vaistai suleidžiami tiesiai į stuburo protarpį – tai veiksmingas ir nekenksmingas metodas.

Jei dėl kokių nors priežasčių jis netinka, pavyzdžiui, moteris turi žemą spaudimą ar stuburo problemų, tai galimi ir kiti variantai: pvz., stiprių analgetikų suleidžiami į veną arba raumenis.

Taigi visuomet galima gimdymą palengvinti.

„Po gimdymo sustorėsiu“

Nėštumo metu visuomet didėja svoris. Nereikia nervintis, tai visiškai natūralus reiškinys. Moteris turi priaugti nuo 7 iki 14 kg. Jei iki tol ji buvo liesutė ar ilgai laikėsi dietos, tai nėštumo metu gali priaugti ir daugiau.

Apkūni moteris gali priaugti visai nedaug (jeigu ji, žinoma, kontroliuoja savo svorį). Jos svoris gali padidėti vos 4–5 kg, tačiau kūdikis ir šiuo atveju gauna visa, kas būtina.

Jis auga mamos vidinių resursų sąskaita.

Po gimdymo moteris gali būti apkūnesnė nei anksčiau – tai normalus fiziologinis procesas. Organizmui reikalingos medžiagos, kurios sudaro pieno pagrindą.

Tuo metu, kai moteris nustoja maitinti krūtimi, 2–3 antsvorio kilogramai išnyksta savaime, o likusius galima pašalinti mažai kaloringa dieta ir fiziniais pratimais.

Maždaug pusei moterų svoris padidėja po nėštumo. Tik trečdalis pagimdžiusios atgauna savo formas. Tai dėl to, kad daugelis moterų po gimdymo pradeda daugiau valgyti.

„Kaprizinga kaip vaikas“

Tai tiesa, ypač pirmaisiais trimis nėštumo mėnesiais. Smarkiai padaugėja hormono progesterono, kuris, deja, neskatina džiūgauti.

Beje, šio hormono moterims padaugėja ir prieš menstruacijas, tačiau pirmojo nėštumo trimestro metu jo susidaro daug kartų daugiau.

Čia tegalima moteriai palinkėti, kad šalia jos būtų supratingi žmonės. O jiems paguosti galima pasakyti, kad „kaprizai“ praeis. Kantrybės!

Auksinis nėštumo metas – tai antrasis trimestras. Organizmas prisitaiko prie permainų, ir didelis minėtų hormonų kiekis nuotaikos nebeveikia.

„Visiškai apkerpėsiu“

Moterys skirtingai pakelia nėštumą. Vienos yra ramios, iki 30 savaitės neturi jokių problemų, jaučiasi aktyvios ir veiklios.

Kitos nėštumą pakenčia blogiau. Priežastys įvairios – sveikatos, dvasiniai arba materialiniai sunkumai.

Daugelis moterų nervinasi, kad negali vairuoti, vykti į tolimas keliones.

Tačiau jei jos gerai jaučiasi ir gydytojas nemato jokių komplikacijų, nereikia labai savęs „skriausti“.

Žinoma, jeigu moteris neįgudusi vairuotoja ir šis procesas jai kelia stresą, tai to daryti neverta. Tačiau paskutinius tris mėnesius geriau prie vairo nesėsti ir profesionaliai vairuotojai.

Paskutinėmis nėštumo dienomis prasideda relaksacijos, slopinimo, būsena, tad geriau nerizikuoti. Geriausia būtų nesėsti prie vairo paskutinius du nėštumo mėnesius.

„Mano oda subliukš“

Tokios bėdos išvengsite, jeigu nepriaugsite labai daug svorio. Nuo antrojo trimestro reiktų naudoti specialią kosmetiką.

„Nuslinks plaukai ir iškris dantys“

Taip, vaiko organizmas „minta“ motinos organizmo atsargomis. Padėti savo organizmui galima vartojant vitaminus nėščiosioms.

Plaukai slenka dėl hormoninių permainų organizme. Kai jūsų mažylis gims, viskas sugrįš į vėžes.