Komfortas nėštumo metu yra viskas. Kai patiriate daugybę nekomfortiškų simptomų ir kūno pokyčių, mažiausiai norisi jaustis nepatogiai dėl to, ką dėvite ir kuo avite. Iki 80 proc. nėščiųjų vargina tinimas, kuris dažniausiai pasireiškia kojose ir pėdose. Tai ženklas, kad norint jaustis komfortiškai, labai svarbu pasirinkti tinkamą avalynę, rašo babygaga.com.

Jei prieš nėštumą dažnai nešiojote aukštakulnius (arba tiesiog artėja iškilmingas įvykis), jums gali kilti klausimas, ar galima avėti aukštakulnius laukiantis kūdikio. Atsakymas nėra toks paprastas, kaip atrodytų.

Apžvelkime, ką ekspertai sako apie aukštakulnių avėjimą nėštumo metu, ir ką tai reiškia jums.

Kodėl aukštakulniai nėščiosioms nerekomenduojami

Žvelgiant apskritai, bateliai aukšta pakulne nėra ta avalynė, kurią nėščiosioms rekomenduotų gydytojas ar kitas sveikatos specialistas. Žinoma, apsiauti aukštakulnius nėštumo metu jums niekas neuždraus. Tačiau dėl tykančių pavojų ir bendro diskomforto, kurį greičiausiai jausite, avėti aukštakulnių neverta.

Štai pagrindinės priežastys, kodėl nėštumo metu nevertėtų rinktis aukštakulnių.

Atsipalaidavę raiščiai ir patinusios pėdos

Nėštumo metu organizmas gamina daugiau hormono relaksino, kuris padeda atpalaiduoti raiščius ir paruošia juos gimdymui. Tačiau raiščiai atsipalaiduoja ne tik dubens srityje, bet ir kitose kūno vietose, įskaitant pėdas. Tai sukelia sąnarių nestabilumą, todėl nėščios moterys yra labiau linkusios kristi. Dėl tos pačios priežasties didėja ir raumenų patempimo tikimybė. Abi šios būklės gali pasunkėti, jei nėštumo metu avėsite aukštakulnius.

Beje, relaksinas prisideda ir prie tinimo. Atsipalaidavus raiščiams, išsiplečia kaulai, dėl to padidėja pėdos. Jei pirmą kartą apsiavusios aukštakulnius jausite tik nedidelį spaudimą, padėtis veikiausiai tik blogės, jei ir toliau juos nešiosite.

Didesnė tikimybė suklupti

Net ir ne nėštumo metu avint aukštakulniais, tvyro didesnė tikimybė suklupti ar net pargriūti, o laukiantis kūdikio ši grėsmė dar labiau padidėja. Augant kūno svoriui ir didėjant pilvukui, keičiasi jūsų svorio centras. Jums tampa sunkiau išlaikyti įprastą pusiausvyrą, didėja nerangumas, taigi auga ir tikimybė parkristi. Jei dar apsiausite aukštakulnius, rizika pargriūti bus itin didelė.

„BabyCenter“ duomenimis, vienas tyrimas parodė, kad 25 proc. moterų nėštumo metu bent kartą buvo pargriuvusios. Taigi vertėtų pagalvoti, ar norite dar labiau padidinti šį pavojų aukštakulniais.

Stipresni kūno skausmai

Net 50 proc. kūdikio besilaukiančių moterų kenčia nuo nugaros skausmų. Tačiau skaudėti gali ne tik nugarą: skausmai gali pasireikšti klubuose, dubens srityje ir kojose, ypač kai priaugate daugiau svorio. Dauguma nėščių moterų pirmenybę teikia kuo stabilesnei avalynei, todėl aukštakulniai joms neatrodo gera idėja.

Daugiau diskomforto vėlesniais trimestrais

Avėdamos aukštakulniais pirmąjį trimestrą, veikiausiai patirsite mažiausiai diskomforto. Tačiau nėštumui progresuojant, tęsis hormonų svyravimai, o tai dažnai sustiprins tokius simptomus, kaip tinimas, atsipalaidavę raiščiai ir nugaros skausmai, todėl aukštakulniai (ir kita stabilumo nesuteikianti avalynė) atrodys ypač nepatogi ir rizikinga.

Tačiau jei vis tiek esate pasiryžusi avėti aukštakulnius, ieškokite tokių batelių, kurių pakulnė būtų žemesnė ir kurie suteiktų atramą pėdos skliautui – tokie batai bus patogesni. Nėščiosioms taip pat labiau tinka bateliai apvalesne, o ne smaila nosimi, nes juose pėda nebus taip suspausta.

Jei norite gauti daugiau informacijos apie tinkamiausią avalynę nėštumo metu, rekomenduojame pasikalbėti su sveikatos specialistais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją