Žinomiausius mitus apie šią profesiją išsklaidyti padeda dulos Lina Gabrijolavičienė ir Aistė Dacė.

1. Dulos reikalingos tik toms šeimoms, kurios trokšta natūralaus, fiziologinio gimdymo.

Aistė. Šiame sakinyje teisingas tik vienas dalykas – dulos reikalingos šeimoms. O tų šeimų jau būna visokių, ir jų pasirinkimai taip pat visokie. Dulos neperša savo požiūrio, o eina iš paskos ir atliepia konkrečius konkrečios šeimos norus – nesvarbu, ar mažylį jie nori pasitikti vandenyje, ar su epidūrine nejautra. Visur ir visuose sprendimuose reikia palaikymo.

Lina. Paprastai į mane kreipiasi moterys, kurios ieško atsakymų, kas yra gimdymas, kas yra žmogaus gimimas, kokiomis sąlygomis jis vyksta palankiau, kam pasiruošus galima daryti įtaką. Moterys ieško, koks gimdymas, jo priežiūra būtų tinkamesnis joms – ir vienoms tai yra kuo natūralesnis gimdymas, kitoms – su tam tikromis intervencijomis, pavyzdžiui, gimdymo skatinimu, jei po 41 savaitės kūdikis dar neskuba pats belstis į pasaulį.

Aistė Dacė

2. Dula – tai tas pats, kas ir pribuvėja.

Lina. Jos kaip braškė ir avietė – abi uogos, bet ne to paties krūmo. Pribuvėja yra moteris, kuri neturi formalaus medicininio išsilavinimo ir padeda gimdančiajai, paprastai namuose. Tai – tarsi akušerė, tik kitokios pasaulėžiūros ir praktikų. Angliškai abi šios profesijos, akušerė ir pribuvėja, vadinamos vienu žodžiu – midwife, o lietuviai išlaikė du žodžius. Dula – dar kita profesija. Ji irgi padeda gimdančiajai, tačiau kitaip – labiau telkia dėmesį į emocinę ir fizinę paramą, palaikymą jai pačiai ir jos vyrui, jei prireikia, o ne gimstančiam kūdikiui. Ji yra tam, kad padėtų moteriai patikėti savimi, rasti jėgų, kai, rodos, visos jau išnaudotos, pasiūlo kokį judesį, pozą, pratimą ar masažą, jei prireikia. Dulos nesimoko priimti kūdikių ir pačios to nedaro – nors tai vienas dažniausiai girdimų klaidingų įsivaizdavimų apie mus.

Aistė. Pirma šovusi mintis – na, neduokdie! Pribuvėja mokėčiau pabūti tiek pat, kiek taksistas, kurį toks nuotykis ištinka neprašytas. Dulos yra jūsų palaikytojos, stiprintojos, masažuotojos, įkvėpėjos, bet tikrai ne vaikų gaudytojos. Tonai ir centimetrai – ne mūsų daržas.

3. Dulos gimdyklose tik trukdo gydytojams ir akušerėms, jei galėtų, šie jas mielai išvytų.

Aistė. Ir mitas, ir tiesa. Gydytojai ir akušerės turi begalę darbo ir dažniausiai tik džiaugiasi, kad yra kas šalia gimdyvės ir jai padeda. Juk dula nuima nuo medikų pečių nemažą dalį krūvio. Bet pavieniais atvejais trūkteli ir šaltukas – juk ne visiems patinka, kai juos dirbančius stebi, kai kurie jaučia grėsmę autoritetui, treti išvis nesupranta, ką ta dula čia veikia. Smagu, kad vis dažniau esame priimamos į komandą nei iš jos stumiamos, sulaukiame vis daugiau pasitikėjimo ir atsipalaidavimo iš medikų pusės, kad neketiname lįsti į medicininę teritoriją.

Lina Gabrijolavičienė

Lina. Kiekviena ligoninė Lietuvoje turi savo subkultūrą, specialistų bendravimo būdą, kolektyvo atmosferą. Jos skiriasi, yra vietų, kur dulos priimamos draugiškai, yra – kur nelabai. Ir taip yra ne tik pas mus, su tuo susiduria ir kitos Europos, ir JAV dulos. Medicinos sistemoje, kuri yra labai griežtai hierarchinė, egzistuoja ir šešėlinė santykių pusė.

4. Dulos buvimas gimdykloje nieko nepakeičia – jei bus sunku, tai vis tiek bus sunku, o jei kils pavojus, jį išspręs tik medikai.

Lina. Jei žmogus ketina bėgti maratoną, paprastai jis negalvoja, kad tiesiog bus labai sunku ir nieko čia nepadarysi, ar ne? Besiruošiantieji tokiam fiziniam iššūkiui treniruojasi, skaito knygas, jungiasi į bendruomenes, mokosi kvėpavimo technikų ir yra emociškai palaikomi kiekvienam maratonui organizatorių specialiai samdomų savanorių, kurių vienintelė užduotis – ploti ir skanduoti „tu gali, tu gali!“. Arba kitaip – pasidalintas džiaugsmas išauga, pasidalintas skausmas sumažėja. Žmonės visais laikais žinojo ir naudojosi tuo, kad kartu mes lengviau išgyvename sudėtingus įvykius. Kam dabar visi dedamės Ukrainos vėliavėles ant feisbuko profilių, kam einam į mitingus Vilniuje? Tik todėl, kad palaikymas veikia!

Aistė. Nepamirškime moksliniais tyrimais įrodytų faktų: dulos dalyvavimas gimdyme sumažina cezario pjūvio tikimybę, gali sutrumpinti gimdymą, moteriai prireikia mažiau nuskausminamųjų, ji lieka labiau patenkinta savo gimdymu, sumažėja pogimdyminės depresijos rizika.

Mano pačios nuomone, gimdymas priklauso ir nuo nusiteikimo – jei galvosite, kad bus sunku ir dula čia nieko nepakeis, tai taip ir bus.

5. Dulos vaidmuo – būti gimdančiosios balsu, kalbėti už ją ir ginti jos teises.

Aistė. Dula nėra nei advokatė, nei apsauginė, nei atstovė spaudai. Ir ginti ligoninėje nėra nuo ko, nieks nepuola. Svarbu pačiai iš anksto žinoti, ko nori, ir atvykus viską aiškiai ištransliuoti personalui. Galima ir raštu.

Lina. Gimdant išties būtų labai gerai per daug nekalbėti, nes už gimdymą atsakinga smegenų dalis yra labai imli energijai – o ji visa reikalinga pačiam gimdymui.

Kartais ligoninėse tikrai kyla sunkių situacijų, kai moteris jaučiasi nuskriausta ar tarsi apgauta, tačiau dula vėlgi nėra įgalinta šiose aplinkybėse tarti savo žodį. Ji yra tik moters palydovė, ne vedlė. Taip, kartais išvystu vaizdų, kuriuos norėčiau atmatyti ir atgirdėti, bet kaip dulai tokiais atvejais elgtis – aš neturiu atsakymo, koks sprendimas būtų visapusiškai geriausias. Mano žingsnis buvo prisijungti prie Motinystę globojančių iniciatyvų sąjungos ir per ją siekti, kad žmogaus teisės gimdyme būtų pradedamos gerbti.

6. Dula – tai gimdyme dalyvaujančio tėčio konkurentė, perimanti jo pareigas ir trikdanti intymias švelnumo akimirkas.

Aistė. Mitų mitas. Dulos dėka kaip tik daugiau tų švelnių akimirkų atsitinka – kartais ji primena kartu pašokti, pasibučiuoti, nes tai skatina oksitocino, gimdymo eigai reikalingo hormono, išsiskyrimą. Dula parodo, kaip tėčiui būti naudingam, kur pamasažuoti, ką paspausti. Jei gimdymas ilgas – leidžia jam pailsėti, nusnūsti. Jei šeima nori – juodu įamžina. Tėčiai praktiškai visada sako – ką būčiau daręs be jūsų?

Lina. Aš siūlau šeimai bendradarbiavimą – būtent tai gimdykloje ir vyksta. Pats gimdymas yra santykio kūrimas, kai pasirodo naujas žmogus, iki tol tik jaustas, nešiotas, matytas neaiškiame echoskopo ekrane. Kartu naujais žmonėmis tampa ir moteris, ir vyras – tai tikrai labai stipri transformacija, dažnai jaučiuosi dalyvaujanti stebukle, kuriame kiekvienas turi savo nepakeičiamą vaidmenį.

7. Dulos pagalba baigiasi iškart po gimdymo.

Lina. Kartais – taip. Kartais tęsiasi dar mėnesį ar porą, kartais vėl atgyja šeimai pradėjus lauktis. Kviestis dulą – tai gauti tai, ko reikia konkrečiai tau, tad ir derinamės, kam ko reikia, kas ko nori ir tikisi.

Aistė. Lietuvoje yra ir dulų, kurios specializuojasi būtent pagalba moteriai po gimdymo. Jos padeda atsistatyti po gimdymo, sprendžia su žindymu ir kūdikio priežiūra susijusius klausimus, galiausiai – tiesiog išverda valgyti ir leidžia išsimiegoti.

8. Dula reikalinga tik pirmąkart gimdant. Jei jau turi vaikutį, tai viską žinai ir pagalbos nebereiks.

Lina. Numatyti, kas yra gimdymas, kokią save susitiksi, kokios pagalbos reikės, to niekada nedarius yra nepaprastai sudėtinga – dauguma pirmakarčių neįsivaizduoja, kas jų laukia. Kai kurios dėl to kreipiasi į dulas ar tariasi su pasirinktais specialistais, kai kurios lieka su tokiu tarsi romantišku šydu, kad „man tai taip nebus“ arba „aš tai viskam pasiruošus“. Tarp besikreipiančiųjų į mane yra maždaug pusė besilaukiančių pirmo ir pusė – paskesnio. Antrakarčių motyvas labai dažnai ir būna šis: „Dabar žinau, ko noriu ir ko nenoriu, padėk man to pasiekti.“

Aistė. Aš pati į trečiąjį savo gimdymą kviečiausi dulą. O juk esu pakankamai mačiusi ir regėjusi. Žinojau, kad norėsiu moteriško palaikymo. Mano vyras visus kartus gimdo kartu ir... visad pamiršta, ko jį apmokau. Žinojau, kad jam viską primins dula, bus mažiau streso ir daugiau atsipalaidavimo. Žinojau, kad dula tikės manimi ir perduos tą tikėjimą vyrui. Tikėjimas manimi sklandė ore, sunkesnę akimirką galėjau jo kone įsitverti. Būtent tokio ramsčio norėjau ir tokį gavau.

9. Visos dulos – tai medicina nepasitikinčios žolininkės, visokios „būgnelių mušėjos“, apskritai – rugiaveidės ilgais sijonais...

Aistė. Tikrai ne visos, nors turim ir tokių – jų irgi kažkam reikia. Aš pati, pavyzdžiui, dainavau roko grupėje ir turiu tatuiruočių matomose vietose. O va ilgo sijono neturiu nė vieno ir žolių nepažįstu, bet labai žaviuosi tomis dulomis, kurios moka laukuose surinkti gydančią arbatą. Yra tarp mūsų dulų ir kas pirtelę moka profesionaliai paruošti, o yra ir architektė, kuri ją pastatytų. Yra, kas gerai valdo žodį ir rašo, taip pat – kas valdo ginklą ir tarnauja tėvynei. Mes visos tokios skirtingos, bet visos su dideliu noru padėti moteriai.

Lina. Aha, išties, man yra sakę su nuostaba – oo, tu normali! Gimdymas yra labai kompleksinė, plati tema, ir dažname jų medicinos visai nėra arba jos reikia labai nedaug. Likusiame lauke sisteminės pagalbos dar nėra, o bendruomeninės – jau nėra. O tas likęs nemedicininis laukas, kuris veikia gimdymą, dažnai yra moters santykiai – su jos kūnu, su vaisingumu, su autoritetu, su tėvais, su partneriu, su praeitimi.

10. Dulų paslaugos – baisiai brangios.

Lina. Būtų gerai, kad dulų paslaugas būtų galima įtraukti į privačius sveikatos draudimus ar gimdyvėms dovanojamus paslaugų krepšelius – tada jos taptų prieinamos platesniam moterų ratui. Kažkada esu girdėjusi, kiek kainuoja didžėjus vestuvėms – tai dulų paslaugos pigesnės.

Aistė. Aš lyginu su brangiu vežimėliu – mes tiek nekainuojam. O juk gimdymo patirtis lieka visam gyvenimui, kai vaiko vežimėlis – tik porai metų.

Iššifruokime tą vidutiniškai 350 eurų sumą: pasiruošimas, dalyvavimas gimdyme (kiek jis betruktų), lankymas po gimdymo, galimi nėščiųjų švenčių ir ritualų suorganizavimai. Nuo 37 savaitės dula įsipareigoja budėti – niekur nebekeliauja ir būna visą parą pasiekiama. Tai mūsų nematoma darbo pusė, o kur dar žinutės, pokalbiai, didelės ausys ir dar didesnė širdis.

Norinčius geriau ir artimiau susipažinti su dulomis, jų misija ir kasdienybe, kviečiame dalyvauti nuotoliniuose pokalbiuose, kurie vyks kasdien visą Pasaulinę dulų savaitę. Nemokamų renginių programą ir nuorodas rasite Dulų asociacijos puslapyje dula.lt.

Vienas laukiamiausių renginių – diskusija pikantiška tema „Seksas po gimdymo“. Šia tema savo žiniomis, įžvalgomis ir patirtimi dalinsis akušerė Marija Mizgaitienė ir dula Lina Gabrijolavičienė. Transliacija jau šį penktadienį, kovo 25 d., 12 val. bus transliuojamas Facebook puslapyje @DulosLietuvoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją