Trečias čia paminėtas žingsnis, matyt, – pats svarbiausias, nes alkoholis yra kategoriškai neleistinas nėščiosioms, o jo vartojimas gali sukelti ypač liūdnų pasekmių.

Deja, ne visos moterys taip kruopščiai suplanuoja būsimą nėštumą, rašoma portale babygaga.com. Vienos nutaria sulaukti, kol pastojimo faktą patvirtins teigiamas nėštumo testo rezultatas, ir tik tada gyventi pagal taisykles. Kitos pastoja neplanuotai ir apie tai sužino praėjus vienam arba daugiau nėštumo mėnesių. Bet tokios moterys tikrai galėjo jau pastojusios, tik apie šitai nežinodamos, vartoti alkoholį. Nors aišku, kad niekas nesugebėtų padaryti tai, ką reikia, jei nežinotų, kad privalo, vis dėlto moterys, suvokusios, kad organizmui teko alkoholio tada, kai šitaip neturėjo būti, dažniausiai jaučia kaltę.

Kaltės neatsikratančios moterys linkusios ypač jaudintis ir vis galvoti, kas gi galėjo atsitikti būsimam mažyliui dėl to, kad jos vartojo alkoholį. Visgi pirmiausia, neprošal tiesiog žinoti, kad tai viena iš priežasčių, dėl kurių būsimos mamos linkusios jaudintis, o antra – reikėtų pagalvoti, ar nėščiajai apskritai į naudą nerimauti.

Ar dažnai taip atsitinka?

Klausti, ar tokie atvejai dažni, atrodo gana logiška, ir buvo atliktas ne vienas tyrimas, mėginant išsiaiškinti, koks procentas moterų vartoja alkoholį jau būdamos pastojusios, tik apie tai dar nežinodamos.

Vieno iš tokių tyrimų rezultatai skelbiami duomenų bazėje „PubMed“. Jį inicijavę mokslininkai domėjosi alkoholio vartojimo tendencijomis per 8 pirmąsias nėštumo savaites. Net 45 proc. tyrime dalyvavusių moterų nurodė vartojusios alkoholinius gėrimus pirmuosius 3 nėštumo mėnesius, t. y. tol, kol nežinojo, kad yra nėščios. Pavyko išsiaiškinti ir tai, kad 1 iš 20 moterų tuo metu praktikuotą svaiginimosi lygį įvardijo kaip varijuojantį nuo vidutiniško iki sunkaus.

Psichikos sveikata

Viena iš labiausiai specialistus neraminančių problemų, iškylančių susidūrus su moterimis, kurios vartojo alkoholį dar nežinodamos, kad yra nėščios, yra susijusi su tų moterų psichikos sveikata. Kai moteris sužino, kad yra nėščia, ir pradeda galvoti, ką padarė ir ką jos elgesys gali nulemti, labai tikėtinas įsitraukimas į nerimo ir sąžinės graužimo maratoną.

Kaip rašoma portale „Belly Belly“, paprastai tokioms moterims patariama atsipalaiduoti ir nusiraminti. Nors šitoks patarimas gal ir atrodo bergždžias bei absurdiškas, svarbu suprasti, kad nerimas juk, šiaip ar taip, jau nieko nepakeis.

Daugelis moterų nepasidaro nėštumo testo, kol nepasigenda mėnesinių, o šitai reškia, kad apie teigiamą rezultatą kartais pavyksta sužinoti praėjus 4 savaitėms po kiaušialąstės apvaisinimo.

Galimi šalutiniai poveikiai

Nors būsima mama, deja, negali atsukti laiko ir pataisyti to, kas buvo, žinoti apie galimus šalutinius poveikius tikrai derėtų. Kaip rašoma interneto svetainėje „Healthline“, nėščiųjų alkoholio vartojimas – gerokai įvairaus pobūdžio riziką didinantis veiksnys. Didžiausia grėsmė, iškylanti dėl svaiginimosi pačioje nėštumo pradžioje, yra siejama su persileidimu ir vaisiaus alkoholinio sindromo spektro sutrikimais.

Vis dėlto būtina paminėti, kad persileidimas kur kas labiau tikėtinas dėl chromosomų nulemtų anomalijų – net ir tuo atveju, jei moteris, jau būdama nėščia, vartojo alkoholį.

Ką būsima mama dar gali padaryti?

Nėščiosios kartais viliasi, kad galbūt kokiais nors veiksmais gali pavykti anuliuoti tai, kas padaryta. Deja, bet šitai neįmanoma. Nėra jokių gudrybių, kurių praktikavimas tarsi ištrintų alkoholio vartojimo faktą. Vis dėlto tam tikra įsisąmoninta informacija gali padėti kiek nusiraminti.

Pirmiausia, svarbu suprasti, kad kūdikio vystymasis nėra momentinis reiškinys, kad vaisius nesusiformuoja vienu ypu, kitaip kodėl nėštumas turėtų tęstis 40 savaičių? Kūdikio vystymasis – tai procesas, todėl žala dėl alkoholio, išgerto dar nežinant, kad tas procesas ką tik prasidėjo, visgi mažai tikėtina – taip teigia specialistai, priklausantys tiek JAV, teik Karališkajai akušerių ir ginekologų kolegijai.

Pabaigoje norėtųsi kreiptis į tas, kurioms aktuali čia paliesta tema. Nepaisant to, kaip sunku gali būti likti ramiai, atsikratyti sąžinės graužaties ir išsivaduoti nuo kaltės, žinokite, kad atvirai kalbėti su jus prižiūrinčiu sveikatos specialistu šiuo metu yra jūsų pareiga. Jei piktnaudžiavote alkoholiu, kol nežinojote, kad laukiatės, privalote jam šitai pasakyti. Gydytojas būtinai padės nusiraminti, be to, pakonsultuos dėl tyrimų (pvz., genetinių arba ultragarso), padėsiančių išsklaidyti turimas baimes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)