Los Andželo aukščiausiajam teismui pateiktame skunde Daphna ir Alexanderis Cardinale kaltina Kalifornijos reprodukcinės sveikatos centrą sutarties pažeidimu, medicinine nekompetencija ir emocinio skausmo sukėlimu dėl aplaidumo. Pora siekia, kad būtų atlyginta žala, piniginės kompensacijos dydis nenurodomas.

„Alexanderis ir aš esame sugniuždyti. Visą šį laiką nematėme, kaip auga mūsų duktė. Aš jos neišnešiojau ir negalėjau pagimdyti. Iš mūsų buvo atimtas visas laikotarpis, kai ji buvo dar naujagimė. Mes negalėjome pamatyti, kaip mūsų vaikas ateina į šį pasaulį, negalėjome jos priglausti pirmosiomis gyvenimo sekundėmis. Tokias akimirkas tėvai prisimena ir brangina visą gyvenimą. Tačiau, užuot krūtimi maitinusi savo pačios vaiką, aš maitinau, rūpinausi ir prisirišau prie kūdikio, kurį vėliau buvau priversta atiduoti.

Vaiko, kurį aš išnešiojau ir pagimdžiau, atžvilgiu mane yra apėmę gausybė prieštaringų jausmų. Kiekvieną kartą, kai pajusdavau spyrį ar su ja kalbėdavausi, iš tiesų kalbėdavausi su kažkieno kito vaiku. Negalima nekreipti dėmesio į tokį širdies skausmą ir sumišimą. Mūsų prisiminimus apie vaiko gimimą visados temdys žiauri realybė, bylojanti, kad mūsų biologinis vaikas buvo atiduotas kitiems žmonėms. O kūdikis, kurį aš pagimdžiau ir laikiau savu, pasirodė nesąs mano, aš jį turėjau atiduoti. Duktė, kurią mes auginome, prie kurios prisirišome, po šių meilės ir rūpesčio mėnesių iš mūsų gyvenimo dingo.

Neįmanoma apibūdinti skausmo, kurį mums teko išgyventi, ar bandymo padėti mūsų vyresniajai dukteriai susitaikyti su sesutės, kurią ji pamilo, praradimu, bandymo padėti jai suvokti, kas iš tiesų nutiko. Visa tai yra labai žiauru“, – kalbėjo vaiko mama Daphna Cardinale.

Klinika į prašymą pakomentuoti šį incidentą kol kas nesureagavo. D. Cardinale dukterį pagimdė 2019-aisiais. Tačiau, kaip teigiama ieškinyje, jos vyras iš karto ėmė įtarinėti, kad kažkas yra negerai, nes kūdikis nebuvo panašus į nė vieną iš tėvų.

Po dviejų mėnesių pora atliko DNR testą, kuris patvirtino, kad vaikas biologiškai su jais nesusijęs.

„Tą akimirką, kai gimė mūsų antroji dukra, turėjo būti viena laimingiausių mano gyvenime, tačiau aš iš karto pasijutau sukrėstas ir sutrikęs, nes nepajėgiau jos atpažinti, suvokti kaip savo vaiko. Pamilau mūsų naujagimį, pripratau, kad mūsų šeimą sudaro keturi asmenys, bet kartu nuolat kovojau su kankinančiais klausimais ir mėginau tolyn stumti tamsias mintis bei abejones. Toks gyvenimas man buvo tikras pragaras.

Kai išaiškėjo tiesa, turėjome apsikeisti vaikais, bet šis procesas dar labiau draskė širdį. Netekti vaiko, kurį auginai, kurį pažinojai, ir priimti biologinį vaiką, kurio dar nė nepažįsti, išties yra nežmoniškas košmaras, sukėlęs traumą, turėsiančią įtakos mano šeimai visą likusį mūsų gyvenimą“, – sakė vaiko tėvas Alexanderis Cardinale.

Cardinale šeima, pasitelkusi advokatą, galiausiai susisiekė su klinika, kuri jiems paaiškino, kad jų embrionas atiteko kitai porai, kuriai ir gimė jų biologinė duktė. Kaip teigiama ieškinyje, jie susitiko su kita pora, o maždaug po mėnesio buvo nuspręsta apsikeisti kūdikiais.

„Pagrindinė priežastis, iš pradžių paskatinusi Cardinale šeimą galvoti, kad jų auginamas kūdikis gali būti su jais biologiškai nesusijęs, yra tai, jog šis kūdikis buvo kitos rasės. Suprantama, kad tokiais atvejais iš karto kyla klausimų ir mėginama į juos atsakyti. Tačiau kiek pasitaiko kitų atvejų, kai vaiko ir jį auginančių tėvų rasė sutampa, ir niekas tiesos neišsiaiškina. Jie ir toliau gyvena nieko nežinodami, nieko nesiaiškindami, be jokių įtarimų.

Bet mūsų šalyje ir visame pasaulyje tikrai yra ir daugiau tokių tėvų, auginančių vaikus, kurie iš tiesų nėra genetiškai su jais susiję. Tai tikrai siaubinga.

Mano advokatų kontora atstovavo šimtams nekompetentingo ir aplaidaus vaisingumo centrų elgesio aukų. Mums teko susidurti su tiesiog stulbinamais atvejais. Tai mane paskatino galvoti, kad Jungtinėse Valstijose reikalinga tinkama reguliavimo sistema. Šiuo metu Jungtinių Valstijų vaisingumo klinikos dirba iš esmės nevaržomai, jų veikla nereguliuojama. Jungtinių Valstijų vaisingumo klinikų sektorius gyvena pagal laukinių vakarų taisykles“, – kalbėjo advokatų kontoros „Piper Wolf Carr Kane & Conway“ partneris Adamas Wolfas.

Cardinale šeima tvirtina patyrusi didžiulę emocinę žalą. Nukentėjo ir jų penkiametė dukra – ji spėjo prisirišti prie mažylės, kurią teko atiduoti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)