Praktiškai kiekviena būsima mama yra išklausiusi nejautrių, grubių, netgi absurdiškų komentarų.
Štai kokių frazių jokiu būdu nepatartina sakyti nėščiosioms:

1. „Oho, ar tikrai gims ne dvynukai?“

Taip, tikrai. Labai ačiū, kad vėl priminėte nėštumo metu padidėjusį svorį. Patys pagalvokit – jei moteris su kuo nors kalbasi apie savo nėštumą, tikrai pasakytų, kad laukiasi dvynių. Nereikia klausinėti apie potencialius dvynius ir mėtyti užuominas, kad jos pilvas didelis.

2. „Vajė, koks mažas pilvas. Nepasakytum, kad laukiesi.“

Nereikia laidyti jokių pastabų, koks didelis arba koks mažas moters pilvas. Antrasis komentaras neatrodo įžeidus, vis tik pirmą kartą besilaukianti moteris gali sunerimti, kad jos vaisius per mažas. Auksinė taisyklė: nekomentuokite nėščiosios pilvo dydžio.

3. „Turbūt greitai gimdysi?“ (o moteris laukiasi penktą mėnesį).

Ne, spėkit iš naujo! Jeigu neturite supratimo, kelintas nėštumo mėnuo, tai ir nekomentuokite. O jei ir žinote, kada ji gimdys, neklauskite apie tai liepą, nors jai gimdyti – spalį.

4. „Atrodai pavargusi/ išblyškusi/ ištinusi/ išsekusi.“

Ne visos nėščios moteris švyti ir puikiai jaučiasi. Greičiausiai moteris, kuriai taip sakote, yra pavargusi, sutinusi ar pan. – nebūtina šito akcentuoti. Patarimas: pagirkite jos drabužius arba nupirkite ką nors gardaus prie kavos – šitoks dėmesys ją pradžiugins.

5. „Stenkis dabar atsimiegoti, nes paskui miegui neliks laiko.“

Net ir pirmagimio besilaukiančios moterys nėra naivios – jos suvokia, kad naujagimiui reikia daug dėmesio, o ilgus rytus su kava lovoje bent keleriems metams teks pamiršti. Jūsų komentaras turi nemalonią potekstę: „Džiaukis gyvenimu dabar, nes paskui laukia vargai.“ Ši moteris jau apsisprendusi susilaukti vaiko, jos laukia naujas gyvenimo etapas ir ji tuo džiaugiasi.

6. „Būtinai turiu papasakoti, koks sunkus buvo mano gimdymas/ kaip vos gimęs mano kūdikis gulėjo intensyviosios terapijos skyriuje.“

Griežtai draudžiama laidyti tokius komentarus. Nėščiosioms tikrai nereikia jūsų siaubo istorijų. Verčiau įkvėpkite ir papasakokite ką nors malonaus.

7. „Trys dukterys? Vargšas tavo vyras.“

Pamirškite stereotipus. Neklausinėkite, ar pora dar mėgins susilaukti berniuko ir pan.

8. „Ne pats geriausias laikas gimdyti prieš Kūčias/ Kalėdas/ Naujuosius metus.“

Juk patys suprantate – tokių dalykų šimtu procentų nesuplanuosi. Būsima mama jau ir taip nerimastauja, kad gimdymas gali sutapti su švente, kam didinti jai stresą?

9. „Vajė, tai dar nepagimdei?“

Jeigu jūs stebitės, kad ji dar nepagimdė, patikėkite, moteriai pačiai tai kelia nuostabą ir kitokių jausmų.

10. „Negalvoji, kad pagimdysi dar vieną žmogų į šitą perpildytą pasaulį, kuriame šitiek nesantaikos, žiaurumo, taršos aplinkai?“

Belieka pakartoti – sakykite tik pozityvius dalykus.

Nėštumas – ypatingas laikotarpis moters gyvenime. Nors jis dažnai neatsiejamas nuo skausmų, negalavimų, vis tik tai – džiaugsmo kupinas laikas, nereikia jo teršti smerkiamais, teisiamais komentarais, niūriomis nuotaikomis. Galbūt daugelis tų komentarų sakomi iš gerų paskatų, bet patikėkite – įsitempusioms, hormonų pokyčius patiriančioms nėščiosioms jų nereikia.

Nežinote, ką pasakyti besilaukiančiai moteriai? Elementariai: sveikinu, puikiai atrodai. Arba pasiteiraukite, kaip ji jaučiasi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)