Nėštumas nuo 20 iki 30 m. amžiaus

Moters fiziologijos ypatumai:

„Fiziniu požiūriu, nuo 20 iki 30 metų – idealus laikas nėštumui“, – teigia akušeris-ginekologas iš „Montefiore“ medicinos centro Niujorke Peteris Bernsteinas. Taip yra, nes moters organizmas turi visus reikiamus fiziologinius parametrus, kad galėtų išnešioti kūdikį.

Šiuo laikotarpiu mažiausia įvairių nėštumo komplikacijų rizika: nėščiųjų diabeto, chroninės hipertenzijos ir preeklampsijos.

Taip pat mažiausia tikimybė pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu ar su įgimta stuburo smegenų išvarža (25 m. moteriai tikimybė pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu – viena iš 1 250, o esant 35 m. – viena iš 378).

Jauna moteris, tikėtina, turės užtektinai energijos auginti naujagimį.

„Įžengusi į trečią dešimtmetį tikrai turėjau daugiau energijos, nei po 30 ar po 40 metų“, – teigė psichoterapeutė Diane Ross Glazer, pati susilaukusi atžalų kiekvienu iš minėtų amžiaus tarpsnių.

Moters psichologinė būsena:

Tikėtina, kad susituokėte neseniai, ką tik pradėjote karjerą, o dauguma panašaus amžiaus draugų dar neturi vaikų.

„Bendraukite su būsimomis mamomis – taip gausite reikiamos emocinės paramos“, – pataria Moterų sveikatingumo centro terapeutė Shellie Fidell.

Jums teks nuspręsti – ar derinsite darbą ir šeimą, ar kažkuriam laikui atidėsite karjerą arba mokslus.

Kūdikio gimimas – ne tik džiaugsmas, bet ir nemenkas stresas neseniai susituokusiai porai. Susilaukę mažylio, būtinai pasistenkite skirti dėmesio ir vienas kitam, pabūti dviese.

Nėštumas nuo 20 iki 30 m. amžiaus

Moters fiziologijos ypatumai:

Šiuo gyvenimo laikotarpiu yra didesnė tam tikrų komplikacijų rizika, bet dauguma sveikų moterų pagimdo sveikus kūdikius.

Šiuo metu didesnė nėščiųjų diabeto ir preeklampsijos rizika, didesnė ir grėsmė, kad kūdikis turės Dauno sindromą ar kitokių chromosomų anomalijų. „Nuo 35 m. chromosomų anomalijų rizika – 1 iš 200 – panašiai kaip persileidimo nuo amniocentezės rizika“, – aiškina perinatologijos specialistė Lorraine Chrisomalis. Būtent todėl daugelis medikų siūlo amniocentezės (vaisiaus vandenų tyrimą) tyrimą tik vyresnėms nei 35 m. moterims.

Jei pastojama dirbtinio apvaisinimo būdu, didesnė tikimybė pagimdyti dvynius ar daugiau vaikų, nei moterims, kurios pastojo natūraliai.

Didesnė tikimybė, kad gimdymo metu bus atliekamas cezario pjūvis. Kodėl? Pagal vieną teoriją, kai moteris yra 20–30 m. amžiaus, medikai mažiau linkę daryti operaciją, teigia P. Bernsteinas.

Moters psichologinė būsena:

Daugelis vyresnių nei 30 m. moterų jaučiasi subrendusios motinystei. Jei tai pirmas jūsų kūdikis, turėjote nemažai laiko sau, santuokai, esate nemažai pasiekusios profesinėje srityje. Tikėtina, kad jums norėsis pertraukos ir skirti laiko kūdikiui auginti.

Neabejotinai pažįstate ar pažinojote nėščiųjų, tad nebus sunku gauti patarimų ir sulaukti palaikymo.
Esate vyresni, labiau patyrę ir santykių su partneriu srityje.

Nėštumas po 40 m.

Moters fiziologijos ypatumai:

Šiais laikais nemažai moterų pagimdo po 40-ies, daugumos nėštumas būna be komplikacijų ir gimsta sveiki kūdikiai. Tiesa, komplikacijų rizika po 40 m. didėja.

Jeigu laukiatės dvynių, didelė tikimybė, kad pagimdysite neišnešiotus arba labai mažo svorio kūdikius.

Didėja chromosomų anomalijų rizika (40 m. moteriai šansas pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu yra 1 iš 106).

Geroji pusė? Jeigu esate fiziškai sveika, tinkamai maitinatės, nesergate diabetu, neturite hipertenzijos, nėštumo komplikacijų rizika – ne didesnė, nei į trečią ar į ketvirtą dešimtį įžengusioms moterims.

Moters psichologinė būsena:

Šiuo gyvenimo etapu esate tikrai pasirengusi auginti kūdikį, jei ištekėjote vėliau arba jei daug metų stengėtės pastoti, gydėtės nuo nevaisingumo.

Štai ko galima tikėtis. Su metais įgytas pasitikėjimas tikrai padės ir jūs būsite kantresnė su naujagimiu.

Kadangi ilgai nepastojote, o galbūt ir skyrėte daug pastangų, lėšų, kad pastotumėte, greičiausiai keliate sau didelius reikalavimus. Atsipalaiduokite, jūs neprivalote būti tobula motina.

Esant tokio amžiaus, greičiausiai neturėsite daug draugų, pažįstamų su mažais vaikais, todėl nesidrovėkite bičiuliautis su jaunesnėmis mamomis. „Motinystė tikrai vienija, – tikina Sh. Fidell. – kai nueinate į parką su kūdikiu, amžiaus skirtumai su kitomis moterimis tarsi išnyksta, juk dėmesys skiriamas kūdikiams.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)