Nėštumas po 35 metų tradiciškai laikomas vėlyvu ir kelia didesnę riziką. Tačiau neleiskite, kad ši riba jus gąsdintų – daugybė moterų sėkmingai pagimdo ir sulaukusios daugiau kaip 35 metų. O ką galvoti, jei jums 40 ar 45 metai?

Nors sulaukus tam tikro amžiaus, kai kurioms moterims gali būti sunkiau pastoti, kitoms tai pavyksta padaryti gana lengvai, rašo healthline.com. Tai priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant jūsų dabartinę sveikatos būklę ir tai, kaip arti esate menopauzės.

Panagrinėkime smulkiau, kokie šansai pastoti sulaukus vyresnio amžiaus, kokios rizikos kyla jums ir kūdikiui, ir kokius klausimus norėtumėte užduoti gydytojui prieš leidžiantis į šią kelionę.

Galimybės pastoti skirtingais amžiaus tarpsniais

Galimybė pastoti ir susilaukti kūdikio turi biologinį laikrodį. Jis pradeda tiksėti nuo pirmųjų menstruacijų ir sustoja, kai ateina menopauzė. Bėgant laikui, šansai pastoti ir sėkmingai susilaukti kūdikio po truputį mažėja, nes senka kiaušialąsčių atsargos, prastėja kiaušinėlių kokybė, keičiasi hormonų gamyba.

Vaisingumo galimybės priklauso nuo vidutinio kiaušialąsčių, kurias turi moteris tam tikru amžiaus periodu, kiekio. Paauglystėje turimų kiaušialąsčių kiekis siekia nuo 300 tūkst. iki 500 tūkst. Sulaukus 37 metų, moters organizme būna likę maždaug 25 tūkst. kiaušialąsčių, o atėjus 51 gimtadieniui – 1 tūkst. ar dar mažiau.

Kaip tai atsispindi realybėje? Tikimybė natūraliai pastoti (be medicininės pagalbos) per vienerius metus atrodo taip:

Net jei turite daug kiaušialąsčių ir jums yra daugiau nei 20 ar 30 metų, pastoti bet kurį mėnesį gali viena moteris iš keturių. Sulaukus 40 metų, kiekvieno ciklo metu pastoti gali tik viena moteris iš dešimties.

Kada gimdyti jau yra per vėlu?

Menopauzė ateina tuomet, kai vienerius metus ar ilgiau nebebūna menstruacijų. Daugumai moterų šis laikotarpis prasideda artėjant 50-ajam gimtadieniui ar jau sulaukus 50 metų, taigi vidutinis menopauzės pradžios amžius yra maždaug 51 metai. Tai reiškia, kad natūraliai pastoti galima iki 50 metų.

Lengva? Nebūtinai. Įmanoma? Taip

Kol menstruacijų ciklai visiškai nutrūksta, eina periodas, vadinamas perimenopauze. Jos metu moters ciklai tampa ilgesni ir padrikesni.

Paprastai perimenopauzė prasideda sulaukus maždaug 45 metų, tačiau kai kurios moterys šį tašką gali pasiekti ir būdamos 35-erių. Perimenopauzės metu kiaušialąstės vis dar subręsta, taigi pastoti įmanoma, nors ir nėra lengva.

Žinoma, veikiausiai girdėjote istorijų, kad kūdikių sėkmingai susilaukia kur kas vyresnio amžiaus moterys. Pavyzdžiui, 2019 metais Indijoje viena 74 metų moteris pagimdė dvynukes.

Tačiau tokiais atvejais svarbu suprasti, kad šioms moterims dažniausiai būna taikomas hormoninis gydymas ir dirbtinis apvaisinimas. Ir jos yra reta išimtis, o ne norma.

Dauguma moterų, sulaukusios 45 metų, negali pastoti be medikų pagalbos. Amerikos reprodukcinės sveikatos draugija netgi laikosi pozicijos, kad pastoti padedant medikams gali bet kokio amžiaus moteris, jei tik ji turi „normalią gimdą“ – kiaušidės ir kiaušidžių funkcijos yra nebūtinos.

Nėštumo pavojai sulaukus 35 metų

Daugybė 35 metų ir vyresnių moterų sėkmingai išnešioja kūdikius. Tačiau nėštumas vyresniame amžiuje didina kai kurių komplikacijų ir pavojų riziką tiek motinai, tiek kūdikiui.

Nevaisingumas. Kuo arčiau menopauzė, tuo sunkiau pastoti. Kodėl? Moters gyvenimas prasideda turint tam tikrą kiaušialąsčių kiekį, kuris su laiku vis mažėja. Bėgant metams, taip pat prastėja kiaušialąsčių kokybė, o tai reiškia, kad jas sudėtingiau apvaisinti ar joms sunkiau implantuotis.

Persileidimas. Prastėjant kiaušialąsčių kokybei, didėja persileidimo rizika. Nėštumas gali nutrūkti ir dėl tokių medicininių priežasčių kaip aukštas kraujospūdis ar diabetas.

Vaisiaus mirtis. Tai irgi gali būti susiję su vyresniu moters amžiumi, todėl svarbu reguliariai lankytis pas gydytoją ir atlikti tyrimus.

Chromosomų ligos. Vyresnio amžiaus moterims didėja tikimybė susilaukti genetinėmis ligomis sergančio kūdikio. Pavyzdžiui, 20 metų moteriai tikimybė pagimdyti kūdikį su Dauno sindromu yra lygi 1 iš 1 480. Pastojus 40-ies metų, ši tikimybė išauga iki 1 iš 85.

Daugiavaisis nėštumas. Nors dvynukų laukimas skamba kaip dar didesnė laimė, daugiavaisis nėštumas iš tikrųjų atneša papildomų pavojų. Priežastys, kodėl vyresniame amžiuje dažniau gimsta dvynukai ar trynukai, yra susijusios su hormoniniais pokyčiais (kiekvieno ciklo metu subrandinama daugiau negu viena kiaušialąstė) ir dažniau taikomu nevaisingumo gydymu.

Nėščiųjų diabetas. Tai diabetas, kuris išsivysto nėštumo metu, ir jis gali nulemti didelį vaisiaus svorį gimdoje. Kai vaisius užauga pernelyg didelis, padidėja gimdymo komplikacijų rizika. Nėščiųjų diabetas taip pat didina kraujo spaudimą (motinai), pirmalaikio gimdymo pavojų ir kelia kitas komplikacijas (kūdikiui).

Aukštas kraujospūdis. Sulaukus 40 metų, taip pat didėja nėščiųjų hipertenzijos ar preeklampsijos tikimybė.

Mažas kūdikio svoris. Įvairios nėštumo komplikacijos gali sukelti pirmalaikį gimdymą, o tai reiškia, kad kūdikis gims pernelyg mažo svorio. Tai savo ruožtu didina papildomų komplikacijų riziką.

Cezario pjūvis. Su nėštumo komplikacijomis didėja ir Cezario pjūvio tikimybė. Duomenys rodo, kad su gimdyvių amžiumi Cezario pjūvių daugėja: gimdant 20-ies metų, Cezario pjūviai, palyginus su vaginaliniu gimdymu, sudaro 26 proc., gimdant 35-erių – 40 proc., o gimdant 40-ies metų – 48 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)