Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. R. J. Nadišauskienė pranešime spaudai teigia, kad cezario pjūvio operacija atliekama, kai gresia pavojus moters arba naujagimio sveikatai bei gyvybei, ir atsako į dažniausiai kylančius klausimus apie cezario pjūvio operaciją.

Kaip dažnai atliekamos cezario pjūvio operacijos?

Lietuvoje iš visų gimdymų cezario pjūvio operacija atliekama apie 20 proc., tačiau Perinatologijos centruose, į kuriuos kreipiamasi dėl pačių sunkiausių patologijų, atliekama apie 25 proc. cezario pjūvio operacijų. Gimdymo centruose, kuriuose moterys atvyksta gimdyti su mažos rizikos nėštumu, skaičius gali būti apie 15–18 proc., o kartais net ir 10 proc.

Kokios indikacijos lemia cezario pjūvio operaciją?

Cezario pjūvio operacija atliekama, jei nustatoma, kad vaisiui trūksta deguonies, diagnozuojamos įvairios vaisiaus padėties anomalijos arba kai yra tikimybė vaisiui žūti. Ši operacija gali būti atliekama ir dėl moters sveikatos būklės indikacijų. Pavyzdžiui, padidėjusios rizikos nukraujuoti arba sudėtingų jos ligų, širdies bei kraujagyslių patologijos. Didelė dalis cezario pjūvio operacijų atliekamos skubiai, kad galėtume išgelbėti naujagimį arba jo mamą.

Kaip vyksta cezario pjūvio operacija?

Cezario pjūvio operacija trunka apie 20–30 minučių, tačiau esant komplikacijoms ji gali užsitęsti. Atlikę operaciją stengiamės neatskirti naujagimio nuo mamos ir iškart dedame vaikelį jai ant krūtinės. Tačiau jei gresia pavojus mamos ar naujagimio būklei, pirmiausia darysime viską, kad kuo greičiau suteiktume pagalbą ir išvengtume tolesnių komplikacijų jiems abiem.

Ar gimdyvė gali rinktis – gimdyti natūraliai ar rinktis cezario pjūvio operaciją?

Šiuo metu Lietuvoje ir valstybėse, kuriose yra aukšto lygio klinikinė akušerinė praktika, moteris negali pasirinkti, ar atlikti cezario pjūvio operaciją, ar gimdyti pačiai. Operacija turi jai būdingas rizikas bei komplikacijas, kurios gali pasireikšti ne tik šio gimdymo metu, bet ir daryti įtaką ateities nėštumams ir gimdymams. Atsižvelgus į moters, vaisiaus būklę, indikacijas ir nustačius, kad natūralus gimdymas gali sukelti pavojų, atliekama cezario pjūvio operacija.

Jeigu moteris turi baimių, susijusių su gimdymu natūraliais takais, visuomet stengiamės atsakyti joms į kylančius klausimus ir nuraminti. Viena dažniausių priežasčių, dėl kurios moterys nenori gimdyti natūraliais takais, – skausmo baimė. Tačiau medikai pasirengę padėti ir efektyviai numalšinti gimdymo skausmą.

Kokios galimos komplikacijos po cezario pjūvio operacijos?

Nors šiais laikais cezario pjūvio operacija yra saugi, komplikacijų tikimybė yra didesnė nei pagimdžius natūraliais takais. Todėl kiekviena operacija turi būti apgalvota ir aptarta su gydytoju akušeriu-ginekologu. Po cezario pjūvio operacijos žaizdoje ir gimdoje gali atsirasti infekcija, o pilvo ertmėje gali susidaryti sąaugos, sukeliančios ilgalaikį skausmą. Taip pat padidėja kraujavimo rizika. Kartais operacija kartojama, jei prasideda kraujavimas moters mažajame dubenyje. Po operacijos kurį laiką išlieka skausmas pjūvio srityje, o kai kuriais atvejais nuskausminamųjų vaistų gali prireikti ilgesnį laiką.

Kokia yra cezario pjūvio rando priežiūra?

Tam tikrą laiką ant žaizdos yra laikomas sausas tvarstis ir dažniausiai randas sugyja be problemų. Atlikus cezario pjūvio operaciją, į pjūvio sritį suleidžiama nuskausminamųjų vaistų, todėl moterys nejaučia diskomforto. Rando gijimo sėkmei įtaką daro ir individualaus moters organizmo savybės – nuo to priklauso, ar randas susiformuos, ar ne.

Kada moteris po atliktos cezario pjūvio operacijos gali atsikelti ir judėti?

Jeigu operacija sklandi, praėjus 12 valandų arba parai po planinės cezario pjūvio operacijos moteris gali keltis iš lovos. Po skubios operacijos, kurią reikėjo atlikti dėl sunkios moters būklės, moteriai rekomenduojame pagulėti ilgiau, nors visada stengiamės, kad moteris jėgas atgautų greičiau ir galėtų nevaržomai judėti.

Ar planinei cezario pjūvio operacijai reikėtų specialiai ruoštis iš anksto?

Likus dienai iki operacijos nerekomenduojama valgyti kieto maisto, moteris turėtų gerti daug skysčių. Jei moteris serga lėtinėmis ligomis, šį klausimą reikėtų aptarti su ją gydančiu gydytoju.

Jei vaisius yra netaisyklingoje padėtyje, ar saugiau daryti išorinį vaisiaus apsukimą, ar planinę cezario pjūvio operaciją?

Prieš nusprendžiant, kokia procedūra bus atlikta, moteriai visada atliekami išsamūs tyrimai. Pacientė ištiriama ultragarsu, įvertinama virkštelės ir placentos būklė. Apgręžimas atliekamas nėštumo pabaigoje, kad suprastėjus vaisiaus būklei per kuo trumpesnį laiką galėtume atlikti cezario pjūvio operaciją. Ši procedūra saugi ir darome viską, kad ji būtų sėkminga.

Ar tiesa, kad skubiai daroma cezario pjūvio operacija gali sukelti daugiau komplikacijų nei planinė?

Pasiruošti skubiai cezario operacijai būna mažai laiko. Dėl šios priežasties po skubiai atliktos cezario pjūvio operacijos galima tikėtis daugiau infekcinių ar su kraujavimu susijusių komplikacijų.

Kiek laiko įprastai jaučiamas skausmas po cezario pjūvio operacijos?

Kiekviena situacija yra individuali. Vienos moterys jaučia skausmą kelias dienas, kitos – pora savaičių ar mėnesių. Kai kurios pjūvio vietoje jaučia ne skausmą, o sumažėjusį pilvo jautrumą. Tačiau pajutus ūmų skausmą, reikėtų pasitarti su gydytoju ir paprašyti pagalbos ar patarimų, kaip būtų galima jį sumažinti.

Jeigu moteriai su pirmagimiu atlikta cezario pjūvio operaciją, ar kitus nėštumus galima užbaigti gimdant natūraliais takais?

Nuo 40 iki 70 proc. moterų po buvusios cezario pjūvio operacijos antrą kartą sėkmingai pagimdė natūraliais takais. Prieš antrąjį gimdymą įvertinama moters ir vaisiaus būklė, atsižvelgiama į priežastis, kodėl pirmojo gimdymo metu buvo reikalinga cezario pjūvio operacija. Dažnai moterys, kurios antrą kartą pagimdė pačios, pastebi, kad atgauti jėgas ir grįžti į normalų gyvenimo ritmą yra žymiai lengviau.

Koks yra minimalus laikas tarp gimdymų, jei buvo atliktas cezario pjūvis?

Nėštumo atidėlioti nereikia. Rekomenduojama palaukti metus arba dvejus, kad moteris atgautų jėgas ir galėtų vėl pastoti bei pagimdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)