Spanguolių rekomenduojama vartoti ir nėščiosioms. Toliau aptartos septynios portale babygaga.com įvardytos sveikatai naudingos spanguolių savybės, apie kurias privalo žinoti besilaukiančios moterys.

Gali apsaugoti nuo šlapimo takų infekcijos

Nemenkas skaičių būsimų mamyčių kuriuo nors nėštumo etapu kenčia dėl šlapimo takų infekcijos. Infekcija paprastai prasideda, kai auganti gimda ima spausti šlapimo pūslę ir dėl to pasunkėja šlapinimasis. Dėl susidarančio nepraeinamumo ima kauptis bakterijos, kurios ir sukelia šlapimo takų infekciją.

Spanguolėse esantys antioksidantai neleidžia bakterijoms kauptis šlapimo takuose. Remiantis JAV nacionalinio biotechnologijų informacijos centro (NCBI) skelbiamais duomenimis, spanguolės pasižymi dideliu proantocianidinų ir fruktozės kiekiu todėl veiksmingai sumažina šlapimo takų infekcijos riziką. Kaip rašoma portale „Clinical Trials“, tos nėščiosios, kurios nesuserga šlapimo takų infekcija, patenka į mažesnės priešlaikinio gimdymo rizikos grupę.

Padeda gydyti uždegimą

Ar žinojote, kad lėtinė infekcija gali būti diabeto, įvairių alergijų, taip pat autoimuninių ir širdies ligų priežastimi? Bendruomenės „FirstCry Parenting“ entuziastai atkreipia dėmesį į tai, kad spanguolės gali padėti išsigydyti uždegimą. Šiose nedidelėse uogose, kaip jau minėta, gausu antioksidantų, o jie nėštumo laikotarpiu apsaugo ląsteles nuo laisvųjų radikalų.

Spanguolės

Gerina imunitetą

Nėščių moterų imunitetas paprastai būna nusilpęs. Gera žinia ta, kad spanguolės gali pataisyti tokią padėtį. Imunitetą stiprina spanguolėse esantys proantocianidinai. Minėtina, kad šie junginiai neleidžia kenksmingoms bakterijoms kauptis žarnyne. Spanguolių vartojimas nėštumo laikotarpiu skatina su ligomis ir infekcijomis kovojančių gerųjų bakterijų gamybą.

Gali pagerinti burnos higieną

Nėštumo laikotarpiu padidėja dantų gedimo rizika. Dėl tuo metu išsiskiriančių hormonų moters organizmas tampa imlesnis ir gingivitui (dantenų uždegimas). Vos kelios spanguolės per dieną padeda palaikyti tinkamą burnos higieną. Uogose gausu fitochemikalų, o proantocianidinai slopina bakterijų ir rūgščių susidarymą bei kaupimąsi burnos ertmėje. Taigi, galima sakyti, kad spanguolės teikia apsaugą nuo ėduonies ir akmenų formavimosi.

Mažina vidurių užkietėjimo problemą

Vidurių užkietėjimas – tipinė bet kuriuo nėštumo trimestru pasireiškianti problema. Ją lemia hormonai, nėščiosioms skiriami vitaminai ir augant pilvui didėjantis spaudimas. Užkietėję viduriai kelia nemenką diskomfortą. Kad jis bent kiek sumažėtų, rekomenduojama valgyti spanguoles. Jose gausu skaidulų, palengvinančių išmatų judėjimą žarnomis. Norint išvengti vidurių užkietėjimo, per dieną rekomenduojama suvalgyti saujelę spanguolių.

Yra vandens šaltinis

Nėščiosios privalo vartoti pakankamai skysčių. Tuo tikslu gali padėti spanguolės, kadangi net 90 proc. jų turinio sudaro vanduo.

Užkerta kelią edemai

Būklė, kai organizmo audiniuose susikaupia per daug vandens, todėl šie pastebimai pabrinksta, vadinama edema. Daugelis nėščiųjų yra linkusios į pabrinkimą veido, kulkšnių, kojų, pėdų, rankų ir plaštakų srityse. Galbūt nė nežinojote, bet spanguolės gali užkirsti šiai būklei kelią ar ją išgydyti. Dalykas tas, kad spanguolės – natūralus diuretikas, tačiau kadangi jose daug vandens, skysčių organizme pristigti neturėtų. Vartojant spanguoles nėštumo laikotarpiu tinimo problema kankina kur kas mažiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)