„Šis tyrimas suteikia šiokių tokių garantijų, kad SARS-CoV-2 infekcija trečiojo trimestro metu per placentą nepersiduoda vaisiui, tačiau tam, kad būtų patvirtinta ši išvada, reikia daugiau tyrimų“, –svetainei „Consumer Affairs“ sakė mokslininkė Diana M. Bianchi.

Šio tyrimo tikslas buvo nustatyti, kaip virusas perduodamas vaisiui vėlyvosiomis nėštumo stadijomis. Kad tai sužinotų, mokslininkai ištyrė maždaug 130 kūdikio besilaukiančių moterų, kurios buvo paguldytos į Bostono ligonines. Visoms nėščiosioms buvo atlikti Covid-19 testai. Mokslininkų komanda taip pat tikrino, ar placentoje bei kraujo mėginiuose yra kokių nors šio viruso pėdsakų, rašo svetainė babygaga.com.

64 nėščiosioms koronaviruso testai buvo teigiami, nors dauguma jų nejautė jokių simptomų ar jautė tik nežymius simptomus. Mokslininkų nuostabai, visi kūdikiai, gimę Covid-19 apsikrėtusioms motinoms, iš karto po gimdymo nebuvo apsikrėtę koronavirusu. Motinoms, kurių Covid-19 testai buvo teigiami, virusas buvo aptiktas seilių ir gleivinės mėginiuose, tačiau jų placentoje ir kraujo mėginiuose viruso pėdsakų nebuvo. Tai gali paaiškinti, kodėl naujagimiai buvo apsaugoti nuo Covid-19.

Po gimimo Covid-19 testai buvo atlikti visiems kūdikiams, nepaisant to, ar jų motinos buvo apsikrėtusios koronavirusu – mokslininkai norėjo pažiūrėti, ar jie turi šio viruso antikūnų. Dažniausiai antikūnai, kuriuos nėštumo metu pagamina motinos organizmas, persiduoda kūdikiui ir po gimimo padeda jam kovoti su infekcijomis. Tačiau kalbant apie Covid-19, mokslininkai pastebėjo kitokią tendenciją. Netgi tie kūdikiai, kurie gimė stiprius koronaviruso simptomus jautusioms motinoms, turėjo kur kas mažiau Covid-19 antikūnų, negu buvo tikėtasi. Mokslininkai mano, kad taip įvyko dėl to, jog antikūnai, kaip ir pats virusas, nepersidavė per placentą.

Praėjusių metų gruodžio mėnesį gydytojai iš Singapūro ištyrė 16 nėščiųjų, sirgusių Covid-19, mėginius ir nustatė, kad antikūnų buvo virkštelės kraujyje. Tai leidžia teigti, kad motinos perdavė vaisiui dalį antikūnų, nepaisant to, kad jų trūko placentoje. Jie taip pat pastebėjo, kad šio viruso antikūnų nebuvo ir motinos piene – tai irgi patvirtino nauji duomenys.

Taigi kuo daugiau sužinome apie Covid-19, tuo geriau pradedame suprasti, kaip ir kokiais būdais jis veikia įvairius žmones. Tokie tyrimai kaip šis liudija, kad svarbu ne tik tai, ar moteris yra nėščia, bet ir jos nėštumo laikas bei virtinė kitų faktorių. Nors iš pradžių buvo paslaptingas, koronaviruso svogūnas pradeda po truputį luptis. Tokie tyrimai kaip šis gilina mokslininkų žinias ir padeda gydytojams judėti į priekį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)