Tradicinėse cigaretėse yra galybė kenksmingų medžiagų, sukeliančių įvairias sveikatos problemas, įskaitant ir vėžį. Pakeitus jas elektroninėmis, į organizmą patenkančių toksinų kiekis sumažėja, bet jaustis saugiai dėl to negalima, nes, be nikotino, elektroninėse cigaretėse yra ir kitų kenksmingų chemikalų.

Kenksmingi elektroninių cigarečių komponentai

Elektroninėse cigaretėse naudojamas skystis, pagamintas iš medžiagų, tarp kurių nemažai neištirtų chemikalų. Pagrindiniai šio skysčio komponentai – tai nikotinas, polietilenglikolis, augalinis glicerinas ir natūralios arba dirbtinės kvapiosios medžiagos. Skirtingų rūšių skystyje nikotino kiekis nevienodas.

Kitaip nei daugelis mano, nikotinas nėra vienintelis žalingas elektroninių cigarečių komponentas. Nors vienuose gaminiuose chemikalų yra mažiau, o kituose daugiau, surasti tai, kas būtų saugu, beveik neįmanoma.

Nikotinas

Pagrindinis priklausomybę sukeliantis elektroninių cigarečių komponentas yra nikotinas. Nėščiai moteriai jis ypač pavojingas. Dėl jo gali padažnėti kvėpavimas, pagreitėti širdies plakimas, pakilti kraujo spaudimas. Verta žinoti, kad elektroninėse cigaretėse gali būti daugiau nikotino negu nurodyta ant etiketės. Rūkymas besilaukiant gali sutrikdyti kūdikio galvos smegenų ir plaučių vystymąsi.

Glicerinas

Glicerinas – tai bespalvis ir bekvapis elektroninių cigarečių komponentas. Nors yra laikomas viena iš saugesnių medžiagų, svarbu atminti, kad elektroninių cigarečių skysčių grynumas ir kokybė nėra testuojami. Kai kurių rūšių skystyje gali būti žalingų medžiagų, darančių neigiamą poveikį būsimam kūdikiui. Sunkieji metalai, tokie kaip švinas, alavas ir nikelis, yra vienos iš tokių medžiagų.

Kvapiosios medžiagos

Skirtingi elektroninių cigarečių gamintojai papildo savo produkciją skirtingomis kvapiosiomis medžiagomis. Jų asortimente – per 5 tūkst. kvapų, pradedant mėtų bei cinamono ir baigianti kokosų, obuolių bei vyšnių. Kai kuriuose kvapikliuose yra tokių chemikalų kaip diacetilenas, benzaldehidas ir cinamono aldehidas.

Propilenglikolis

Propilenglikolis – tai laboratorijoje sukurtas skystis, kurio dažnai galima aptikti maisto ir kosmetikos produktų sudėtyje. Ši medžiaga naudojama ir kaip dirbtinių dūmų bei rūko komponentas. Skystis gali dirginti akis ir pakenkti plaučiams. Būsimai motinai ši medžiaga ypač pavojinga. Dėl jos gali ypač komplikuotis gimdymas.

Elektroninių cigarečių keliamas pavojus nėščiajai

Elektroninės cigaretės gali nemenkai pakenkti ir būsimai gimdyvei, ir jos kūdikiui. Iš pat pradžių šie gaminiai buvo apibūdinami kaip mesti rūkyti padedančios priemonės, bet besilaukiant jomis kliautis nesaugu: rūkant elektronines cigaretes į organizmą neišvengiamai patenka nikotino ir kitų nuodingų cheminių medžiagų. Vaisių jos pasiekia per placentą, todėl žalingą poveikį, žinoma, patiria ir įsčiose bręstantis kūdikis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)