Pirmieji nėštumo ženklai ir pokyčiai organizme

„Affidea Lietuva“ įmonių grupės medicinos klinikos „Endemik“ gydytojas akušeris-ginekologas Tomas Biržietis pasakoja, kad dažna moteris intuityviai pajaučia, kad laukiasi, o pirmieji nėštumo požymiai kiekvienai būsimai mamai gali būti labai individualūs, rašoma pranešime spaudai.

„Dažniausiai atkreipiamas dėmesys į tai, kad nesulaukiama mėnesinių, tačiau jos gali išnykti ir dėl kitų priežasčių, todėl tai nėra tikrasis pirmasis nėštumo požymis. Gali pykinti, kartais keičiasi ir skonio pojūtis, atsiranda jautrumas kvapams, taip pat gali pasijusti silpnumas, mieguistumas. Svarbiausia, kad moteris pati ima jaustis kitaip – ypatingai“, – kalba gydytojas.

Jis pažymi, kad per pirmąjį nėštumo trečdalį visiškai išnyksta mėnesinės, vienoje iš kiaušidžių vystosi geltonkūnis, todėl pilvo apačioje, neretai labiau kurioje nors pusėje, gali varginti maudimas, krūtys tampa jautresnės. Anot specialisto, fiziologiniai organizmo pokyčiai nėštumo metu sudaro sąlygas vaisiui normaliai formuotis ir parengia organizmą gimdymui bei žindymui.

„Pirmąjį nėštumo trečdalį užsimezga, diferencijuojasi, formuojasi visi organai ir organų sistemos. Vėliau visas organizmas auga ir bręsta. Pirmojo nėštumo trečdalio 11–13 savaičių ultragarso patikros metu galima matyti labai daug: vertinamas vaisių skaičius, placentos tvirtinimosi vieta, vaisiaus dydis, organų struktūra“, – aiškina T. Biržietis.

Dažniausios klaidos ir svarbiausios taisyklės

Anot gydytojo akušerio-ginekologo, rizika viso nėštumo metu gali kisti, todėl tiek nėščioji, tiek nėštumą prižiūrintys specialistai turi būti atidūs visus 9 mėnesius. T. Biržietis įvardija, kad būsimos mamos dažnai aklai pasitiki socialiniuose tinkluose ar įvairiuose forumuose pateikiama informacija, o tai yra klaidingas sprendimas.

„Kiekvienas nėštumas yra unikalus, todėl vienos moters patirtis gali visiškai netikti kitai. Klaidinga manyti, kad žmogus viską gali, nes prieš kai kuriuos gamtos reiškinius esame bejėgiai. Reikia brandos ir stiprybės priimti kai kurią informaciją“, – įžvalgomis dalijasi specialistas.

Jis pažymi, kad dar viena klaida, kurią gana dažnai daro besilaukiančios moterys – perdėtas dėmesys sau, nereikšmingų detalių sureikšminimas. Pasak gydytojo, kai moters gyvenime pradeda dominuoti nauja gyvybė, viskas įveikiama daug lengviau.

T. Biržietis sako, kad būsimai mamai svarbiausia būti laimingai, sveikai gyventi ir visavertiškai maitintis. Taip pat svarbu profilaktiškai vartoti folinę rūgštį, vengti alkoholio, psichotropinių medžiagų, nerūkyti. Gydytojas pabrėžia, kad savyje brandinant naują gyvybę, būtina nuolat planuoti vizitus pas nėštumą prižiūrinčius specialistus, tartis su jais dėl neraminančių klausimų ir kartu stebėti kūdikio formavimąsi, taip išvengiant galimų nesklandumų ir pavojų.

„Net ir pandemijos metu būtina nuolat konsultuotis su specialistais, kurie ne tik pasidalins vertingais patarimais apie tai, ko reikėtų vengti, kokius papildus vartoti, kaip planuoti savo režimą, bet ir papasakos apie esamąją situaciją: kaip vystosi kūdikis, kokie pokyčiai vyksta būsimos mamos organizme, visuomet paskirs reikalingus tyrimus ir sudėlios apžiūrų tvarkaraštį, kad būtų galima stebėti naujos gyvybės ir nėščiosios būklę“, – sako gydytojas akušeris-ginekologas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)