Vis dėlto kai kurios būsimos motinos negali atsisakyti bokalo alaus arba taurės vyno. Kad nepakenktų kūdikiui, jos geria nealkoholinius gėrimus ir mano, kad taip darydamos elgiasi labai išmintingai.

Vis dėlto užrašas „Nealkoholinis“ ant alaus arba vyno etiketės, dar anaiptol nereiškia, kad gėrime nėra nė lašo alkoholio. Vadinasi, net su nealkoholiniais šios rūšies gėrimais menkutė dozė alkoholio į nėščiosios organizmą vis dėlto patenka.

Nėščiosioms primygtinai rekomenduojama susipažinti su toliau pateikta informacija iš portalo babygaga.com, nes kliautis vien tik užrašu ant etiketės pernelyg pavojinga.

Alkoholio vis dėlto yra

Verta žinoti, kad rašyti ant gėrimo etiketės „Nealkoholinis“ gamintojai turi teisę tada, jei produkte yra mažiau nei 0,5 proc. alkoholio, o šitai reiškia, kad, vartojant gėrimus, kurie pagal aprašymą nėra alkoholiniai, šiek tiek alkoholio į organizmą vis dėlto patenka.

Matyt, neverta aiškinti, kad jei besilaukianti moteris per kartą išgeria keletą tokių gėrimų arba vartoja juos kone kasdien, būsimas kūdikis alkoholio gauna daugiau negu tuo atveju, kai visu nėštumo laikotarpiu laikomasi šimtaprocentinės abstinencijos. Galimi net ir menkų alkoholio dozių padariniai – tai apsigimimai ir įvairios įgimtos ydos.

Alkoholio gali būti daugiau nei nurodyta

Nežinoti, kad nealkoholiniame aluje ir vyne gali būti 0,5 proc. alkoholio, ir šitai leistina, – dar ne pati didžiausia blogybė. Kartais minėtuose gėrimuose alkoholio gali būti ir daugiau nei 0,5 proc.

Žurnale „Canadian Family Physician“ buvo aprašytas tyrimas, kurio iniciatoriai ištyrė 45 rūšių vyną ir alų, kuris, esą, yra nealkoholinis. Tikrinant, ar tai tiesa, paaiškėjo, kad 13-oje iš 45 testuotų produktų alkoholio koncentracija yra aukštesnė nei nurodyta etiketėje. Kai kurių gėrimų atveju ji siekė net 1,8 proc. Akivaizdu, kad tai gerokai kertasi su nuoroda „Nealkoholinis“. Apie tai privalo žinoti tos besilaukiančiosios, kurios neva nealkoholinį alų arba vyną leidžia sau gerti reguliariai: kitaip nei mano, jos sukelia savo vaikeliui riziką.

Joks kiekis alkoholio nėra saugus

Kai kurių tyrimų rezultatai rodo, kad retkarčiais nėščiosios išgeriama taurė vyno arba bokalas alaus neturi jokios įtakos kūdikio vystymuisi. Visgi reikia žinoti, kad darant tokias išvadas nėra atsižvelgiama į tai, kaip konkrečios moters organizmas pasisavina alkoholį. Be to, tuo atveju, jei alkoholis iš organizmo pasišalina pakankamai greitai, vaisiaus alkoholinio sindromo pasireiškimo rizika tik sumažėja, bet ne išnyksta.

Kuo medžiagų apykaita lėtesnė, tuo ilgiau alkoholis užsilaiko organizme. Jei moteris nėščia, visą tą laiką alkoholis išlieka ir kūdikio organizme. Kadangi jo kepenys dar nepagamina alkoholį skaidančių fermentų, alkoholis (neatsižvelgiant į kiekį) jį veiks tiek laiko, kiek jo daromą poveikį jaus motina.

Taigi, nors vienai būsimai motinai retkarčiais išgeriama taurė vyno ir nepakenkia, nėra jokio pagrindo tvirtinti, kad toks pat kiekis alkoholio nepakenks kitai nėščiajai arba jos kūdikiui. Todėl vienintelis būdas apsidrausti nuo alkoholio daromos žalos – visai nevartoti nei vyno, nei alaus – net tokio, kuris laikomas nealkoholiniu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)