Anot psichologės, vaizdo klipas siunčia žinutę, kad neva visų vaikų, kurie turi raidos sutrikimų, mama nėštumo metu galimai vartojo alkoholį. Šiandien surengtoje spaudos konferencijoje sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apgailestavo, kad ši reklama buvo taip suprasta ir interpretuota. „Ji ne tam skirta, kad ką nors pasmerktume ar kaltintume. Net ir tais atvejais, kai raidos sutrikimai įvyksta dėl alkoholio vartojimo nėštumo metu, niekas nesiruošia kaltinti tų mamų. Atvirkščiai, ši reklama skirta tiems, kas dar nesilaukia, kad suprastų, kokia yra didelė rizika, kad priimtų teisingus sprendimus“, – sakė ministras.

Jis teigė, tikintis, kad Lietuvoje ilgainiui atsiras priemonių, kaip tokius sutrikimus diagnozuoti dar naujagimiui ir laiku imtis gydymo. „Niekas nenorėjo pasakyti, kad visi raidos sutrikimai susiję su alkoholio vartojimu, gaila, kad ši reklama buvo taip suprasta ir interpretuota. Jos tikslas – užbėgti už akių ir motyvuoti moteris priimti tinkamus sprendimus. Be to, ji turi būti paveiki ne tik moterims, bet ir vyrams. Būtų gražu, jei, besilaukiant kūdikio, abu partneriai nevartotų alkoholinių gėrimų, bet jei matysime, kad kyla nesusipratimų ir žmonės neteisingai supranta reklamos tekstą, pagalvosime, kaip jį padaryti teisingą, kad tokių klausimų nekiltų“, – teigė A. Veryga.

Delfi primena, kad socialinėje reklamoje nusifilmavo ir žinomos moterys: Indrė Stonkuvienė, Erika Vitulskienė, Ineta Stasiulytė. „Palaikau tas moteris ir jas suprantu. Nereikia pamokslauti ar bauginti, reikia kviesti jas save pamilti. Gerti žmogus pradeda ne iš gero gyvenimo ir kaip kiekvienam alkoholikui, taip ir geriančiai nėščiai mamai būna tos akimirkos, kuomet jos sėdi vienos ir galvoja, ką jos daro su savimi, su savo kūdikiu. Tokie lemtingi žingsniai, kaip alkoholis nėštumo metu, gimsta iš vidinių nesutarimų ir „nedraugystės“ su pačiu savimi, tačiau skleidžiant žinią, jog viskas prasideda nuo meilės sau, nuo meilės savo kūdikiui, galime pradėti keisti šią situaciją“, – sakė I. Stasiulytė.

Kaip sakė Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos vadovė prof. dr. Rūta Nadišauskienė, ypač jautrūs yra pirmieji nėštumo mėnesiai. „Alkoholio vartojimo pasekmių galima matyti vaikui paaugus – elgesio sutrikimai, intelekto sutrikimai, mokymosi sutrikimai, širdies ir inkstų patologijos. Galbūt ne visada gydytojai gali susieti tai su alkoholio vartojimo nėštumo metu, bet tikimybė tokia yra. Net ir viena taurė yra neleistina. Jei išgėrėte, negraužkite savęs, bet daugiau nė vieno lašo. Pasekmės gali būti labai liūdnos, nes vaisius negali skaldyti alkoholio“, – pasakojo profesorė.

Anot jos, alkoholis per placentą patenka į kūdikio organizmą, sukeldamas tokią pačią ar net didesnę alkoholio koncentraciją kraujyje, kaip ir alkoholio vartojusios nėščiosios. Tai gali lemti alkoholinio vaisiaus sindromo, pasižyminčio specifiniais bruožais, tokiais kaip maža galvos apimtis, žema nosies nugarėlė, plona viršutinė lūpa, išsivystymą. Tačiau kita, net didesnė rizika, yra emociniai vaiko sutrikimai, nulemiantys lėtesnį vaiko išsivystymą pagal jo amžių ar vyresniame amžiuje pasireiškiančius elgesio bei intelekto sutrikimus. Didelis iššūkis kyla ir visai sveikatos apsaugos sistemai, siekiančiai užtikrinti tolimesnį sveiko vaiko augimą, kuris jau gimsta alkoholio paveiktoje šeimoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)