Akušerė Marija Mizgaitienė savo tinklaraštyje „Sumani mama" (www.sumanimama.lt) ir Instagram paskyroje pasidalijo aktualiausiais faktais apie gimdymą.

1. Gimdymo metu netenkama iki 500 ml kraujo

TIESA

Jei gimdymas vyksta sklandžiai moteris netenka apie 250-500 ml kraujo (viso gimdymo metu).
Būna situacijų, kai prasideda gausus kraujavimas, dažniausiai iškart po vaikelio gimimo. Tokiais atvejais moteris gali netekti gerokai daugiau kraujo. Kartais prireikia kraujo perpylimo. Tačiau tai jau nebe norma.

2. Pirmą kartą gimdančiųjų gimdos kaklelis iš pradžių trumpėja, o tada jau pradeda vertis

TIESA

Būtent taip ir vyksta. Jei tai pirmas gimdymas, kaklelis būna ilgas, maždaug 3.5 cm. Iš pradžių jis trumpėja, o tik tada pradeda vertis. Pakartotinai gimdančioms, kaklelis trumpėja ir veriasi tuo pačiu metu, todėl dažniausiai ne pirmą vaikelį gimdančios mamos pagimdo greičiau.

3. Nutekėjus vaisiaus vandenims, reikia pagimdyti per 12 valandų

MITAS

12 valandų rekomenduojama laukti reguliarių sąrėmių. Jei jie neprasideda, dažniausiai siūlomas gimdymo sužadinimas. O kiek laiko praeis nuo sužadinimo iki vaiko gimimo, niekas nežino.
Svarbu nepamiršti. Tai kas būtiniausia mažyliui jis gauna iš mamos. Taigi nutekėjus vandenims jis nesijaučia blogai.

Tačiau, prakiuręs vandenmaišis rodo, kad yra skylutė, pro kurią gali patekti infekcija. Iš kur? Kad ir iš makšties, kuri nėra sterili.

4. Jei buvo atlikta Cezario pjūvio operacija, kiti gimdymai visada bus tik operacijos būdu

MITAS

Nesvarbu dėl kokios priežasties buvo atlikta operacija, bandoma gimdyti natūraliais takais. Juk kuo daugiau randų gimdoje, tuo rizikingesnis kiekvienas kitas gimdymas. Dažniausiai po 2 operacijų iš eilės, svarstoma ar saugu gimdyti natūraliais takais.

5. Lietuvoje sužadinama apie 20 proc. gimdymų

TIESA

Statistika yra tokia. Nors galėtų būti ir mažiau. Visgi kartais tai yra būtinybė, pvz., gimdymo veikla neprasideda, gimdymas turi būti užbaigtas dėl blogėjančios mamos ar vaisiaus būklės ir t.t.

6. Maksimali rekomenduojama nėštumo trukmė 40 sav.+ 10 dienų

TIESA

Tokie terminai Lietuvoje, yra valstybių, kur maksimali trukmė didesnė, yra, kur mažesnė. Niekas nenori rizikuoti ir laukti, kol placenta perbręs ir nebegalės aprūpinti vaiko maistinėmis medžiagomis. Žinoma, tikslią pastojimo datą apskaičiuoti labai sunku. Ir kartais 42 savaičių vaikučiai gimsta dar su varškine mase ant kūno, kas rodo, kad jie neužsibuvo gimdoje.

7. Didesnė plyšimo tikimybė, jei yra grybelinė infekcija (pienligė)

TIESA

Jei iki gimdymo, pienligė nebuvo išgydyta, audiniai bus pažeisti grybelio. Atitinkamai bus mažiau elastingi, ir lengviau įtrūks ar plyš.

8. Atsidalinus placentai, ji vis dar naudinga vaisiui

MITAS

Pati placenta kraujo negamina, tai tik tarpininkas. Jei ji atsidalino nuo gimdos sienelės, savo tarpininko misiją baigė. Dažniausiai placenta atsidalina per 5-30 min. Tokio laiko pakanka nupulsuoti virkštelei, ir vaikeliui gauti būtiną kraują iš placentos.

9. Į ligoninę/gimdymo namus geriausia vykti tuomet, kai sąrėmiai reguliarūs, intensyvūs ir vis stiprėjantys

TIESA

Skubėti tikrai nėra reikalo. Dažnai, vos pajutusios pirmuosius sąrėmius, mamos skuba „pasitikrinti“, bet, pasirodo, kad tai paruošiamieji sąrėmiai. Mano mėgstamiausias patarimas. Kai prasideda sąrėmiai, sakykite sau – tai paruošiamieji sąrėmiai, tik labai panašūs į tikruosius. O kai jie vis intensyvės ir apgauti savęs jau nepavyks, labai neskubėdamos, vykite į šventę (gimtadienį).

10. Stangos prasideda nuo pilno gimdos kaklelio atsivėrimo ir gali trukti nuo kelių minučių iki kelių valandų

TIESA

Stangos – antrasis gimdymo etapas. Prasideda nuo to momento, kai gimdos kaklelis pilnai atsiveria, tai yra 10 cm. Tačiau reikia nepamiršti, kad vaikelis dar turi įveikti maždaug 15 cm. kelią kauliniu dubeniu. Ir kiek ši kelionė užtruks, sunku pasakyti. Kažkam kelias minutes, o kažkam – kelias valandas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)