Jeigu atrodo, kad nėštumo laikotarpiu jus daug labiau sugelia uodai, nusiraminkite – jums nesivaidena, rašoma tinklalapyje babygaga.com. Remiantis kai kuriomis teorijomis, nėščiosios daug intensyviau kvėpuoja, todėl iškvepia daugiau anglies dioksido, o jis, ekspertų manymu, vilioja uodus. Uodai mėgsta ir šilumą, o besilaukiant kūno temperatūra, žinia, šiek tiek pakyla.

Kuo pavojingi uodų įgėlimai

Remiantis JAV ligų kontrolės ir prevencijos centro (CDC) pateikta informacija, uodas geldamas suleidžia į odą seilių, o jose gali būti begalę ligų sukeliančių užkratų. Uodai platina tokias ligas kaip Vakarų Nilo karštligė, dengė karštligė, maliarija ir Zikos virusinė liga.

Nors lig šiol atliktų tyrimų išvados nelaikomos galutinėmis, mokslininkai įsitikinę, kad šios ligos gali sukelti rimtų komplikacijų dar negimusiam kūdikiui. Tarkim, Zikos virusinė liga yra siejama su tokiu įgimtu defektu kaip mikrocefalija (mažagalvystė), galinčiu paveikti kūdikio galvos smegenis.

Siekiant užkirsti kelią bet kokiems potencialiems įsčiose bręstančiam kūdikiui kylantiems pavojams, būtina maksimaliai saugotis nuo uodų įgėlimų.

Kaip apsisaugoti

Uodų nėščiosioms ypač svarbu saugotis būnant lauke. Vabzdžius atbaidančių priemonių pasiūla dabar išties didelė, bet nėščiosios turėtų rinktis tiktai tuos preparatus, kurie figūruoja Aplinkos apsaugos agentūros (EPA) skelbiamuose sąrašuose arba yra patvirtinti atitinkamų institucijų.

Kaip elgtis įgėlus uodui

Į odą patekusias uodo seiles organizmas traktuoja kaip svetimą medžiagą, su kuria reikia kovoti. Taigi, įvyksta imuninis atsakas – vadinamoji histamininė reakcija. Kaip tik dėl to oda įgėlimo vietoje pabrinksta, ima niežtėti.

Geriausia, ką galite padaryti įgėlus uodui, – palikti įgėlimo vietą ramybėje. Jeigu atrodo, kad niežtėjimo nebeištversite, įgeltą vietą galite pašaldyti ledu arba patepti alavijų preparatu. Tikėtina, kad sutinimas kiek atlėgs.

Kokiu atveju kreiptis pagalbos

Jei uodo įgėlimo vietos nekasysite, po dienos ar dviejų ant odos atsiradusi žymė turėtų išnykti. Tačiau jei sutinimas nepraeina, išplinta arba tampa skausmingas, būtina kreiptis į medikus. Gydytojas gali nustatyti, ar tikrai įgėlė uodas, o ne koks nors kitas vabzdys, ir ar neprasidėjo infekcija. Jei taip, bus skirtas atitinkamas gydymas.

Į medikus reikia kreiptis kuo anksčiau, kad pavyktų užkirsti kelią kokiai nors pavojingai reakcijai ir netektų intensyviai gydytis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)