Kaip rašoma pranešime spaudai, specialistė atkreipė dėmesį į produktus, kuriuos reikėtų vartoti ir kurių geriau visai atsisakyti bei įvardijo pagrindines mitybos taisykles.

Nėščiosios mitybos taisyklės:

Nėščiosios maistas turi būti įvairus. Kasdien keiskite valgiaraštį.

Dienos davinį reikėtų suskirstyti į 5-6 nedideles porcijas, valgyti kas 2,5-3 valandas. Valgykite neskubėdama, gerai kramtykite kiekvieną kąsnį.

Su maistu nėščioji papildomų kalorijų – apie 300 kcal per dieną, turėtų gauti tik nuo 4-to nėštumo mėnesio (pvz., 100 g grikių košės, 100 g jogurto su vaisiais turi kiek daugiau nei 100 kcal, virtas kiaušinis – apie 85 kcal, stiklinė kefyro – 100 kcal, 1 bananas – apie 100 kcal, apie 150 g liesos menkės – 100 kcal).

Maistą, jeigu reikia, užgerkite tik vandeniu.

Jei neturite apetito, jį paskatinsite prieš valgį išgerdama nedaug gazuoto vandens arba vandeniu atskiestų citrusinių sulčių.

Venkite kepto, riebaluose skrudinto maisto. Geriau virtas, ruoštas garuose.

Nevalgykite pašildyto maisto, jame daug riebalų ir mažai vitaminų.

Nesimaitinkite greito maisto restoranuose, nes lengvai viršysite rekomenduojamą kalorijų kiekį.

Valgykite šviežiai paruoštą, geros kokybės maistą.

Tortus, pyragaičius, spurgas, saldainius, baltą duoną, picas ir ledus palikite ypatingoms progoms, o ne kasdieniam valgiaraščiui.

Ką reikėtų valgyti?

  • kasdien vartoti grūdų produktus – duoną, košes (vertėtų rinktis pilno grūdo gaminius, nes juose vitaminų, mineralinių medžiagų, skaidulinių medžiagų yra gerokai daugiau nei išvalytuose grūduose);
  • kasdien valgyti kuo įvairesnių daržovių (400-500 g) ir vaisių (200-300 g). Daržovėse ir vaisiuose yra vitamino C, beta karoteno, kalcio, geležies, skaidulinių medžiagų, o špinatuose, briuseliniuose ir brokoliniuose kopūstuose, pupelėse, žirniuose, burokėliuose – folio rūgšties;
  • pakankamai vartoti baltymų turinčių produktų – liesos mėsos, žuvies, pieno produktų. Baltymai įeina į ląstelių bei audinių sudėtį, dalyvauja daugelyje organizme vykstančių procesų;
  • dieta be riebalų sutrikdo medžiagų apykaitą. Riebalai reikalingi hormonų gamybai, jie dalyvauja medžiagų apykaitoje, padeda įsisavinti riebaluose tirpius vitaminus. Todėl su maistu turime gauti pakankamai riebalų, tiek gyvūninės (sviestas, grietinė), tiek augalinės kilmės (įvairūs aliejai). Ypač naudingi riebioje žuvyje esantys riebalai, kuriuose gausu omega-3 riebalų rūgščių;
  • vartoti pakankamai skysčių, t.y., tiek, kad nejaustumėte troškulio. Optimalus kiekis – apie 25-30 ml/1 kg kūno svorio. Geriausias pasirinkimas – natūralus mineralinis vanduo, stalo vanduo. Venkite saldžių, gazuotų gėrimų.


Ko vertėtų vengti?

nėštumo metu visiškai atsisakykite alkoholio vartojimo.
venkite:

- perdirbto ir greito maisto - jame gausu sočiųjų riebalų rūgščių, druskos, cukraus;

- neapdorotos mėsos, žuvies, vėžiagyvių, kiaušinių, sūrių iš nepasterizuoto pieno, pelėsinio sūrio - termiškai neapdorotuose ar nepakankamai apdorotuose produktuose gali būti baterijų, kurios gali sukelti apsinuodijimą maistu.

- juodos kavos, juodos arbatos - jose esantis kofeinas skatina skysčių pasišalinimą iš organizmo, slopina geležies įsisavinimą, sutrikdo miegą. Optimalus kiekis nestiprios kavos yra 1-2 puodeliai per dieną.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)