– Papasakokite, kas yra tos Prausynos?

– Tai yra tokia sena tradicija, kurią turi daugelis tautų. Moterys visada turėjo tradiciją viena kitą išlydėti į gimdymą. Lietuvoje šios palydėtuvės vykdavo pirtyje. Susirinkdavo besilaukiančiosios draugės, pabūdavo kartu, pasidalindavo savo patirtimi, padrąsindavo. Konkrečiai, kaip seniau vykdavo prausynos, aprašymų nėra, bet mes galime įsivaizduoti. Matyt, moterys gerdavo arbatą, kalbėdavosi. Pavyzdžiui, dabar Minčiagirės sodybos šeimininkė Birutė Jaškūnienė prausynas daro su pirtimi, su liepų žiedų vantomis. Merginos prausia, glosto jomis nėščiąją, šukuoja jai galvą.

– Ar nebijo nėščioji eiti į pirtį?

– Prausynos dabar nevyksta, likus kelioms dienoms iki gimdymo, nors gal anksčiau taip ir būdavo. Dabar ši šventė daroma mėnesį ar du iki gimdymo. O pirtis yra gerai. Aišku, nekalbame apie labai karštą pirtį, ji būna tokio šiltumo, kuriame malonu būti.

– Kokie dar ritualai atliekami prausynose?

– Prausiama rankomis, glostoma ir linkima. Tai yra toks stipriausias šios tradicijos momentas. Paskui kalbamasi, kvėpuojama eteriniais aliejais, dainuojamos liaudies dainos, sutartinės, giedamos giesmės. Plaukų šukavimas – irgi vienas iš ritualų. Tai toks jautrus momentas, kai prisilieti prie draugės galvos, susikuria be galo stiprus artumo jausmas. Be to, moterys per prausynas įsipareigoja palaikyti tą draugystę ir toliau, būti kartu su būsima mama, kada jai ateityje tik ko prireiks. Tai draugystę sustiprinantis procesas.

Nėščioji pirtyje

– Ar teikiamos dovanos?

– Tai priklauso nuo žmonių. Simboliškai galima įteikti šukas, rankšluostį, kuriuo moteris šluostysis. Lininis rankšluostis būtų išties tinkama dovana. Dar viena tinkama dovana – gimties marškiniai. Tai yra lininis rūbas. Būtų labai gražu, jei pačios draugės jį ir pasiūtų ar išsiuvinėtų, papuoštų. Tuomet išsipraususi būsima mama aprengiama tais gimties marškiniais. Su jais gali važiuoti ir gimdyti. Gal per gimdymą prisimins savo draugių palaikymą, kuris padės įveikti sunkias akimirkas.

– Kiek populiari ši tradicija Lietuvoje šiuo metu?

– Apie populiarumą nėra net ir kalbos, nes ji beveik nežinoma. Kai papasakoju, kad buvau taip savo draugių palydėta, žmonės susidomėjo. Visi dabar žino populiariąją Baby shower šventę, bet su prausynomis ji neturi nieko bendro. Ten nešamos dovanos kūdikiui. O šis pasibuvimas yra skirtas mamai. Taip, mes džiaugiamės kūdikėliu, bet čia specialus moterų pasisėdėjimas.

– Ar galima sakyti, kad čia baltų tradicija?

– Čia greičiau moterų tradicija. Nes visose kultūrose tai buvo. Ir Kinijoje tokia šventė buvo, ir pas žydus. Kiekvienoje tautoje kitaip. Bet dabar jau sunku sakyti, kad čia tradicija, nes ji jau sunykusi. Matau, kad atsiranda moterų, kurios domisi, tad gal atgaivins.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)