Visa, kas suminėta, tėra dėl nėštumo vykstančių procesų nulemti reiškiniai, bet kai kurie žmonės linkę tikėti, kad tai taip pat – ženklai, leidžiantys skelbti vienokias arba kitokias prognozes. Būsimas mamytes nežinomybė gali bauginti, tačiau tikėti prietarais jokiu būdu neverta: tai gali būti netgi pavojinga, rašoma tinklalapyje babygaga.com.

Toliau paminėti keli tarp žmonių pasklidę su nėštumu susiję mitai, dažnai neturintys absoliučiai jokio racionalaus pagrindo arba teisingi tik iš dalies.

Manija maistui – gimimo žymių priežastis

Kai kurie žmonės įsitikinę, kad besilaukianti moteris, jaučianti nenugalimą trauką tam tikriems maisto produktams, susilauks kūdikio su gimimo žyme, be to, ne bet kokia, o savo forma panašia į moteriai per nėštumą patikusį maistą. Dar žmonės sako, kad gimimo žymė ant kūdikio kūno gali atsirasti ir tada, jei būsima mama vien tik galvoja apie maistą, kuris staiga tapo jos mėgstamiausiu, ir begalvodama paliečia kurią nors savo kūno vietą. Tarkim, braškių manijos rezultatas, esą, gali būti braškės formos gimimo žymė ant gimusio kūdikio kūno.

Norint susilaukti sumanaus vaiko, reikia valgyti daug žuvies

Tarp žmonių sklando prietaras, kad gausiai žuvį nėštumo metu vartojančios moterys susilaukia ypač sumanių vaikų. Vis dėlto tai – tik viena medalio pusė. Viena vertus, žuvyje yra dokozaheksaeno rūgšties (DHR), todėl jos vartojimas gerina ląstelių sveikatą ir smegenų vystymąsi. Kita vertus, tam tikrų rūšių žuvyse, kaip antai ryklys, kardžuvė, tunas ir kt., yra daug gyvsidabrio, galinčio išprovokuoti neurologinio pobūdžio problemas besivystančio kūdikio organizme. Taigi, norėdamos pasimėgauti jūros gėrybėmis, nėščiosios turėtų rinktis krevetes ir lašišą, nes šiuose produktuose gyvsidabrio daug mažiau.

Nėščia moteris

Lankytis laidotuvėse – tabu

Ištisus amžius gyvuoja mitas, kad nėščiosios apsilankymas laidotuvėse gali būti tiesiog pragaištingas dar negimusiam kūdikiui. Žmonės kalba, kad piktosios dvasios gali užtraukti liūdesį būsimai motinai, todėl ji gali persileisti arba pagimdyti negyvą kūdikį. Vis dėlto šiandien akcentuojamas ne piktųjų dvasių, o paties laidotuvių fakto daromas poveikis, t. y. tai, kiek tragiškas įvykis sukrečia besilaukiančią moterį. Laidotuvių sukeliamas stresas paveikia, aišku, ne tik ją, bet ir jos įsčiose bręstantį vaisių. Ypač stiprus liūdesys ir sielvartas gali pasunkinti nėštumą, todėl situacijų, galinčių sukelti neigiamas emocijas, derėtų vengti. Taigi, lankytis laidotuvėse būnant nėščiai vis dėlto nerekomenduojama.

Negalima maudytis vonioje

Šis draudimas ypač nuliūdina tas, kurios dievina poilsį putų pilnoje vonioje. Praustis ir maudytis nėštumo metu, žinoma, būtina, bet elgtis reikia saugiai. Pirmiausia, vanduo neturi būti pernelyg karštas: geriausia, jei jis bus vasarošiltis. Ši taisyklė ypač aktuali per pirmąjį nėštumo trimestrą: jos nepaisant galimos komplikacijos. Pradėjus tekėti vaisiaus vandenims, gultis į vonią tikrai negalima, kadangi vanduo, patekęs į gimdymo takus, gali sukelti infekciją. Besilaukiančios moterys tikrai neturėtų eiti į sauną ar lankytis SPA procedūrose, per kurias taikomas karščio poveikis.

Nėščia moteris

Negalima išeiti iš namų arba pramogauti

Gimus kūdikiui, moteris 40 dienų neturi kelti kojos iš namų arba pramogauti, byloja vienas nuo seno kartojamas priesakas. Tiesos jame yra: juk saviizoliacija, žinia, apsaugo nuo galimų užkratų arba bereikalingo streso. Kita vertus, derėtų prisiminti, kokios priežastys sukelia pogimdyvinę depresiją. Vienišumo jausmas, užplūstantis dėl išeigų ribojimo, yra viena iš jų. Daugelis moterų iš patirties žino, kad net reta proga bent valandai atsitraukti nuo užgriuvusių motinystės rūpesčių gali suveikti kaip neįtikėtinai veiksmingas poilsis.

Jei valgysite bananus, susilauksite berniuko

Besilaukiančios moterys ir jų artimieji paprastai neatsispiria pagundai paspėlioti, ar būsimas kūdikis – berniukas, ar mergaitė. Jei pastojimo momentas sutampa su laikotarpiu, kai moteris vartoja daug kalio turinčių produktų, tikėtina, kad gims berniukas. Vyrišką lytį gali nulemti ir tokie su maistu gaunami mineralai kaip kalcis ir natris. Šias prielaidas patvirtino keletas tyrimų, kuriais buvo siekta išsiaiškinti, kokio tipo maistas figūravo berniukų arba mergaičių susilaukusių moterų racione tuo metu, kai jos pastojo. Vis dėlto labai svarbu atminti, kad pernelyg gausiai vartojant vieno tipo produktus, galima suvis pamiršti apie kitus, ir tai – pavojinga, nes gali imti stigti nėščiosios organizmui būtinų maistinių medžiagų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)