Tinklalapis parents.com pateikė išsamų gidą, kaip vaisingumas kinta, priklausomai nuo moters amžiaus.

20–24 m.

Esant 21 m. amžiaus, 90 proc. kiaušinėlių chromosomos yra normalios, taigi turite visus šansus išnešioti sveiką kūdikį, teigia vaisingumo klinikos medikas Alanas Coppermanas. Amžius yra jūsų pusėje.

Po 25 m. pastojimo per metus, stengiantis pastoti kiekvieną mėnesį, tikimybė – 96 proc. Jei vyrui – ne daugiau nei 25, šansų pastoti sumažėja iki 92 proc. Taip yra todėl, kad sunkumai dėl pastojimo jaunoms poroms dažniausiai kyla iš vyro pusės.

25–29 m.

Nuo 25 iki 34 m. turite 86 proc. pastoti per metus laiko. Persileidimo tikimybė – tik 10 proc., vis tik mažesnė nei trečio dešimtmečio pradžioje.

30–34 m.

Šansų pastoti tebėra daug – metus laiko bandant pastoti, 86 proc. moterų tai pavyksta. Tiesa, persileidimo rizika po 30 m. padidėja iki 20 proc.

Manoma, kad ketvirtos dešimties pradžioje per metus laiko nepastojus, dar nereikia kreiptis į vaisingumo specialistus. Vis tik dalis medikų rekomenduoja pasitarti su savo akušere ginekologe ar šeimos gydytoju, jei nepavyko pastoti po 9 mėnesių.

35–39 m.

Dauguma šio amžiaus moterų turi 15–20 proc. tikimybę pastoti per mėnesį arba 78 proc. tikimybę pastoti per metus.

Nuo 35 m. vaisingumas mažėja. „Esminė to priežastis – suprastėjusi kiaušinėlių kokybė, – aiškina A. Coppermanas. – Galite turėti užtektinai kiaušinėlių, tačiau jie turės kur kas daugiau chromosomų defektų, kurie turės įtakos jų gyvybingumui. Šiek tiek didesnė persileidimo, Dauno sindromo ar nenormalaus nėštumo rizika.“

Apie 30-iai proc. 35 m. amžiaus moterų gali prireikti metų ar daugiau, kad pastotų.
Tai – paskutinis jūsų šansas užšaldyti gyvybingų savo kiaušinėlių, jei nenorite pastoti dabar.

40–44 m.

Pasiekus tokį amžių, kiaušinėlių kokybė suprastėja, jų sumažėja.

„Sulaukus 40-ies, 90 proc. moters kiaušinėlių chromosomos jau turi defektų“, – sakė A. Coppermanas.

Artėjant menopauzei, sutrumpėja ir ciklas (menopauzė prasideda tarp 40 ir 60 m.). Kadangi menstruacijų ciklas sutrumpėja, anksčiau prasideda ovuliacija – maždaug devintą dieną, taigi patartina planuoti intymius santykius maždaug tuo metu.

45 m. ir daugiau

Sulaukus 45 m., tikimybė pastoti tėra 3–4 proc. Nėra neįmanoma pastoti, bet praktiškai visais atvejais reikės reprodukcinių technologijų pagalbos, dažniausiai – pagalbinio apvaisinimo (IVF).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (196)