Kaip atvykti į ligoninę?

Kaip pasakojo specialistė, jei tai yra savalaikis gimdymas, išnešiotas kūdikis, moteris neturi COVID-19 simptomų, ji turi teisę vykti į pasirinktą stacionarą. Jei moteris pradeda gimdyti sulaukusi 34 savaičių, ji gali gimdyti ir antrinio B lygio stacionare. „Natūralu, kad moteris atvyksta su lydinčiu asmeniu, kuris į stacionarą jau nebėra įleidžiamas. Gimdyvė gali atvykti ir greitosios automobiliu, o būna, kad atvažiuoja pati. Jei ji gyvena netoli stacionaro, sąrėmiai nestiprūs, kas dešimt minučių, gal nieko tokio, jei pati atvažiuos, bet saugiau, jei gimdyvė jau nevairuotų“, – sakė gydytoja.

Kai moteris atvažiuoja į ligoninę, gydytojas apžiūri ir nusprendžia, ar ji jau keliauja į gimdyklą. Jei taip, priėmimo skyriuje moters paprašoma persirengti. „Ji turėtų su savimi turėti naktinukus. Kai kurie stacionarai gali juos suteikti, Vilniaus gimdymo namai duoda. Naktinukai turėtų būti patogūs, iš medvilnės, lengvai prasegami ar pakeliami, kad galima būtų po gimdymo padėti naujagimį ant krūtinės. Pižamų nereikia. Temperatūra įstaigose palaikoma pakankamai aukšta, kad naujagimis nesušaltų, dėl to labai šiltų rūbų tikrai nereikia. Į gimdyklą moterys turi eiti avėdamos namines šlepetes. Taip pat reikėtų turėti chalatą, įklotėlius, jei teka vandenys“, – sakė R. Liutkevičienė.

Paklausta ar galima įsidėti maisto ar vandens, gydytoja sakė, kad viskas priklauso nuo įstaigos, kurioje moteris gimdys. „Pavyzdžiui, Vilniaus gimdymo namai yra naujagimiui palanki ligoninė, todėl prašome, kad moterys atsivežtų negazuoto mineralinio vandens, kad turėtų ką gerti. Dėl maisto, jei yra nutekėję vandenys, gimdymo veikla prasidėjusi ar vaikelis pernešiotas, rekomenduojama jau nevalgyti. Jei matome, kad dar gimdymo veikla neįsivažiavusi, leidžiame užkąsti: ar šokolado, ar bananą. Bet jau prasidėjus gimdymo veiklai, rekomenduojama nevalgyti, nes visada yra tikimybė, kad gimdymo metu gali prireikti skubios Cezario operacijos, tad geriau nerizikuoti“, – teigė medikė.

Gimdymas

Anot jos, jei viskas gerai, moteris po gimdymo su naujagimiu stacionare praleidžia vos 2-3 paras, tad daug daiktų nereikia. „Be to, kai kurie stacionarai yra palikę galimybę perduoti reikiamus daiktus gimdyvėms. Pavyzdžiui, Vilniaus gimdymo namuose yra numatytas laikas, kada artimieji gali atnešti ir personalas juos perduos. Kita vertus, jei kažko ir neturės moteris, personalas tikrai pagelbės“, – tvirtino pašnekovė.

Ką turėti naujagimiui?

Jei gimdant su vyru ar kitu artimu asmeniu, visus reikalingus daiktus galėdavo paduoti jis, dabar moterims tenka geriau apgalvoti, kur ką sudėti, kad akušerės lengvai rastų reikalingus daiktus. „Būtų gerai, jei visi daiktai tilptų į vieną lagaminą ar tašę. Nes dažnai žmonės atsiveža daug nereikalingų daiktų. Visada prašome, kad moterys būtų paruošusios vieną konkretų skyrelį, kur būtų sudėti visi daiktai naujagimiui. Gimdykloje kūdikiui reikia šiurkščios vilnos kojinaičių, medvilninės kepuraitės, užrišamos pasmakrėje, ir sauskelnių. Dvi valandas po gimdymo moteris su naujagimiu būna gimdykloje, paskui kūdikis aprengiamas ir jiedu pervežami į palatą. Jei moteris drabužėlių kūdikiui neturi, stacionarai jais pasirūpina“, – pasakojo gydytoja.

Kada greičiausiai galima išvykti iš stacionaro namo? „Yra tokių moterų, kurios išimtinai retais atvejais pageidauja, praėjus 6 valandoms po gimdymo, vykti namo. Tai yra tuomet, jei atsisako skiepų, naujagimio būklės stebėjimo. Bet įprastai stacionare moterys praleidžia 2-3 paras. Jos yra daugiau ne dėl moters, o dėl naujagimio. Visų pirma yra vertinama mažylio dinamika, ar jis per daug nenumeta svorio. Antra – fiziologinė gelta ir trečias dalykas – skiepai. Žinoma, jei kūdikiui ar moteriai prireikia gydymo, tuomet gulėjimas stacionare pailgėja“, – sakė pašnekovė.

Ar po Cezario operacijos sunkiau?

R. Liutkevičienė, paklausta, kaip pasiruošti toms, kurių laukia Cezario pjūvio operacija, sakė, nedrįstanti teigti, kad jų laukia sunkesnės dienos. „Žinoma, atsigauti po paprasto fiziologinio gimdymo yra paprasčiau nei po Cezario operacijos. Bet moterys yra labai skirtingos, viena ir po operacijos kitą dieną gali jaustis kaip niekur nieko, o kita ir po natūralaus gimdymo sunkiai jaučiasi. Tiesa, po Cezario yra kiek ilgesnis gulėjimas stacionare – iki 5 parų, nes būtent penktą parą iš odos yra ištraukiami siūlai, bet dabar, siekiant sumažinti moterų grįžtamumą vien tam, kad išimtų siūlus, siuvama savaime tirpstančiais siūlais. Kartais būna, kad moterys po Cezario pjūvio gauna antibakterinį gydymą, krešėjimą mažinančius medikamentus, tai natūralu, kad joms tenka ilgiau pabūti stacionare“, – pasakojo gydytoja.

Ji pabrėžė, kad dabar personalas yra labai susivienijęs, nes supranta ir mato moterų poreikius. „Stengiamės visomis išgalėmis moterims padėti. Jei matome, kad kažkam reikia daugiau pagalbos, prisijungia naujagimių skyrius“, – teigė pašnekovė.

Ji pasakojo, kad šiuo laikotarpiu pasitaikė ir dvynukų gimdymų, bet besilaukiant daugiau nei vieno vaikelio, anot gydytojos, nerimauti nereikia. „Svarbu tik drabužėlių įsidėti dvigubai daugiau. Apskritai bandome patenkinti visus gimdyvių norus. Jei moteris nori gimdyti vandenyje, yra tam galimybės, tik atvykusi turi pasakyti. Leidžiame atsivežti savo mėgstamą muziką, kvapus, kad susikurtų tokią aplinką, kokios ji nori. Pastebiu, kad moterys daug bendrauja internetu su namuose likusiais vyrais, artimaisiais. Jei gimdyvės prašo, mes ir nufotografuojame, ir nufilmuojame“, – pasakojo gydytoja.

Ji nepastebėjo, kad gimdyvės šiuo laikotarpiu lauktų paskutinės akimirkos namuose ir tik tada važiuotų į ligoninę. „Gal tik nerimo daugiau iki atvykstant į stacionarą. Bet dabar galima bendrauti su gydytojais nuotoliniu būdu, tiek internetu, tiek telefonu klausti to, kas neramina. Moterys klausia, rašo ir dieną, ir naktį. Tas yra labai teisinga. Jos nebevažiuoja dėl bet kokio nusiskundimo į ligoninę“, – pasakojo medikė.

Ji pridūrė, kad bereikalingas nerimas išties nereikalingas, o ligoninių personalas pasiruošęs padėti visoms būsimoms mamoms.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)