Gal mirdami iš nuobodulio, o gal dėl sudėtingoms situacijoms būdingos visa apimančios grėsmės nuojautos žmones paprastai patraukia mažiausiai nuo instinktų nutolusi veikla, rašoma tinklalapyje fatherly.com.

Todėl ir šįkart galima paklausti, ar dabartinė COVID-19 pandemija sukels analogišką efektą. Ar dar šiais metais žmonių populiacija pasipildys milžiniška Šaulių ženklo atstovų armija? Jei taip nutiks, nemaža dalis kūdikių, reikia manyti, bus pradėti tada, kai jų tėvai laikėsi priesako dirbti iš namų. Tokių samprotavimų, kad ir kaip įtikinamai jie beskambėtų, tvirtai pagrįsti, aišku, neįmanoma.

Tarp tų, kurie sutiktų pasirašyti po tokiomis hipotezėmis, – perinatologijos specialistas Michaelas Cackovicius iš Ohajo valstijos universiteto Wexnerio medicinos centro.

„Sklando begalė anekdotų apie padidėjantį vaisingumą arba pakylantį libido tada, kai žmonės yra priversti likti namuose. Vis dėlto mokslininkų, siekusių pagrįsti arba paneigti šio fenomeno dėsningumą, išvados nėra vienareikšmiškos“, – sakė M. Cackovicius portalui „Romper“.

Pasak perinatologo, žmonių reakcija į netektis, galimybės sąmoningai planuoti šeimos pagausėjimą praradimas ir, žinoma, įkalinimo namuose nulemtas didesnis seksualinis aktyvumas tikrai gali tapti pastojimo neramumų laikotarpiu priežastimi. Kitaip sakant, kūdikių bumas gali būti liūdesio, prezervatyvų trūkumo ir neturėjimo, kur eiti, rezultatas.

Visgi net ir tuo atveju, jeigu pakaktų mokslinių įrodymų, kad uraganai ir stiprios pūgos (tiksliau, su jais susijęs priverstinis buvimas namuose) tampa intensyvesnio gimstamumo priežastimis, dabartinei situacijai šios taisyklės pritaikyti nepavyktų. Juk, šiaip ar taip, vaikštinėtis lauke, nesibaiminant būti užpustytiems arba užgriūtiems nuošliaužos, galima į valias, be to, milijonai žmonių, neturinčių galimybės dirbti iš namų, šiuo metu yra darbe. Todėl COVID-19, kad ir labai pavojinga liga, nėra priskirtina prie seksualinį suaktyvėjimą lemiančių pavojų, todėl su ja tikrai neverta sieti gimstamumo prognozių.

Kadangi būtinybė izoliuotis gali įkaitinti porų jausmus, po devynių mėnesių išaugę gimstamumo rodikliai neturėtų būti staigmena, tačiau jei jie išliktų tokie pat, stebėtis irgi nederėtų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)