Be vyro puola į ašaras

Kaip rašė VUL Santaros klinikos atstovai, vadovaujantis vasario 26 d. Vyriausybės nutarimu, įstaiga skubiai sušaukė ligoninės Ekstremalių situacijų valdymo grupę ir priėmė sprendimą klinikose taikyti ekstremalios situacijos valdymo priemones. „Pacientų sveikata ir saugumas – visos klinikų komandos prioritetas. Suprantame, kad kūdikio laukimas yra ypatingas įvykis šeimos gyvenime, vis tik pirmiausiai esame atsakingi už gimdyvės ir kūdikio sveikatą, o vyras šiuo atveju yra ne pacientas, bet lydintysis asmuo, lankytojas. Suprantame, jog pasitaiko labai išskirtinių atvejų. Tada kviečiame bendrauti su skyrių vedėjais ir ieškoti tinkamiausio sprendimo. Tokios apsaugos priemonės tikrai galios šią savaitę, tačiau operatyviai reaguojame į visus situacijos pokyčius. Sunku būtų prognozuoti, kiek ilgai tai galėtų užtrukti“, – Delfi sakė klinikos atstovai.

Vilniaus gimdymo namų direktorė Kornelija Mačiulienė patvirtino, kad šiuo momentu vienas lydintis asmuo jų įstaigoje yra įleidžiamas. „Prieš tai surenkame visą įmanomą informaciją, išklausinėjame ar nesilankė tose šalyse, kur užsikrėsti koronavirusu yra didžiausias pavojus. Jei viskas gerai, mes įleidžiame. Daugiau lankytojų neleidžiame“, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, gimdymas yra jautrus įvykis, todėl būtina atsižvelgti į moters psichologinę būseną. „Priešingu atveju moterys puola į ašaras. Todėl viską įvertinę, leidžiame vyrui dalyvauti gimdyme ir paskui būti kartu su motina palatoje“, – teigė direktorė.

Kornelija Mačiulienė

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės direktorius Narimantas Markevičius sakė, kad jų įstaigoje tvarka sugriežtinta, bet gimdyvę lydinčiam asmeniui dalyvauti gimdyme nėra uždrausta. „Visos moterys gimdo taip, kaip ir planavo. Vyras ar kitas lydintis asmuo dalyvauti gimdyme gali. Žinoma, prieš tai jis yra apklausiamas, ar nesilankė rizikos šalyse. Yra tik vienas pakeitimas. Jei vyras nutarė su žmona likti visas dienas ligoninėje po gimdymo, tai visas dienas neturėtų niekur išeidinėti. Jei išėjo, grįžti nebegalės“, – pasakojo vadovas.

Kauno klinikinės ligoninės Akušerijos ginekologijos skyriaus ir filiale – P. Mažylio gimdymo namuose su gimdyve gimdant ir po to kartu su ja gimdymo namuose gali būti tik vienas artimųjų. Kitų asmenų lankymas kol kas yra draudžiamas.

Respublikinės Kauno ligoninės klinikoje „Krikščioniškieji gimdymo namai" leidžiama gimdyti su vyru ar kitu artimu asmeniu. Šeimos po gimdymo turi individualius kambarius. Kitiems asmenims šeimų lankyti neleidžiama.

Respublikinėje Panevėžio ligoninėje taikomi itin griežti apribojimai. Pacientų, įskaitant gimdyves, lankytojai kol kas nėra įleidžiami. Jiems negalima nei lankyti, nei būti palatose. Taip pat artimieji pacientams negali perduoti jokių daiktų ar siuntinių. Kiek laiko truks šie apribojimai, įstaigos atstovai tiksliai atsakyti negalėjo. „Tol. kol ministras nepakeis nurodymų", – sakė ligoninės atstovas spaudai Vytautas Riaubiškis.

Respublikinė Šiaulių ligoninė pranešė, kad, prasidėjus ūmių virusinių kvėpavimo takų infekcijų pakilimui bei siekiant išvengti infekcijų plitimo, ligoninėje pradėtos taikyti priešepideminės infekcijų plitimą ribojančios priemonės. Tai reiškia, kad pacientų lankymas ligoninėje draudžiamas. Lankytojai prašomi siuntinius pacientams palikti rūbinėje, ant jų nurodyti skyrių, paciento vardą, pavardę bei palatą.

Įžvelgia rizikas

Besilaukianti Laura (tikras vardas ir pavardė redakcijai žinoma) iš Kauno sakė, kad praėjusios savaitės žinios apie visišką draudimą vyrui dalyvauti gimdyme sukėlė didelį nerimą. „Man vyro pagalba gimdymo metu yra neįkainojama, tokio palaikymo nesuteiks medicinos personalas. Po gimdymo taip pat nežinau, kokia bus mano būsena, gal reikės skubaus cezario pjūvio ir dar didesnės vyro pagalbos, kurios seselės negali suteikti vien jau dėl milžiniškų krūvių. O vyras nesupranta, kaip jam galima uždrausti dalyvauti savo pirmagimio gimimo šventėje, išvysti jį tik gimusį, o ne po 3 dienų, kaip galima drausti palaikyti savo gimdančią žmoną, kai jis pats yra visiškai sveikas, nesilankė jokiose rizikai priskirtose šalyse“, – sakė pašnekovė.

Anot jos, būtų geriau, jei vyras būtų įleidžiamas atlikus kažkokias patikras, jei jau taip bijoma paskleisti užkratą ligoninėse. „Ačiū Dievui, Kaune kol kas tik klinikose yra toks absurdiškas draudimas (net daiktų negalima perduoti), bet kitose dar lyg įsileidžia vyrą. Tai meldžiu, kad iki gimdymo termino, kuris balandžio pradžioje, tose likusiose įstaigose neuždraus. O šiaip apsvarstėme variantą, kad jei ką, važiuosime į Kėdainius ar Jonavą“, – pasakojo Laura.

Tokiame draudime ji įžvelgia riziką padidėjusio gimdymų namie skaičiaus ir su tuo susijusių mamų ir naujagimių sveikatos bėdų. „Aš pati, nenorėdama būti viena atskirta gimdykloje, kiek įmanoma ilgiau prasidėjus gimdymui „tempsiu“ namie, manau bus gimdyvių, kurios visai neplanavusios per tokį buvimą iki paskutinės minutės namie ten ir pagimdys. Žodžiu, draudimas visiškai neįleisti sveikų vyrų į gimdymą, mano nuomone, yra neproporcingas ir keliantis grėsmę gimdyvėms bei naujagimiams netiesiogiai“, – savo nuomonę dėstė pašnekovė.

Kita trynukų besilaukianti moteris taip pat teigė, kad toks sprendimas yra perdėtas. „Manau kad tai yra nesąmonė, nes vyras tikrai turėtų būti šalia tokią svarbią akimirką. Juk ne kiekvieną dieną gimsta vaikai šeimoje. O dar kai aš laukiuosi ne vieno, tikrai norėtųsi vyro palaikymo po visko ir pagalbos, nes vienai būtų labai sunku. Mano atveju patogiausia ir geriausia gimdyti yra Santaros klinikose, bet ten neįleidžia vyrų. Net neįsivaizduoju kolkas ką reikės daryti", – sakė vilnietė.

Vyrą leisti turėtų

Akušerė, tinklaraščio „Sumani mama“ autorė Marija Mizgaitienė sako, kad tokį sprendimą ji vertina ne kaip draudimą vyrams dalyvauti gimdyme, o kaip atitinkamas karantino priemones, kurios nėra naujiena. „Kiekvienais metais gripo sezono metu būna tam tikri pacientų lankymo ribojimai. Dažniausiai į tai nežiūrima rimtai ir lankymas vis tiek vyksta. Tik yra du skirtingi dalykai – ribojamas lankymas, o šiuo metu yra draudžiamas lankymas. Tai tas draudimas yra kiekvienos gydymo įstaigos nuostatos. Mano nuomone, neleisti vyrams dalyvauti gimdyme nereikėtų. Tai yra ypatinga diena, proga. Vyras yra didžiulė pagalba ir ramstis gimdymo metu. Tai yra dviejų žmonių šventė, todėl jį įleisti aš manau, kad reikėtų“, – teigė pašnekovė. Ji siūlo rinktis tuos gimdymo namus, kurie leidžia vyrų dalyvavimą, jei nėštumas nėra aukštos rizikos.

Marija Mizgaitienė/Ramunė Photography nuotr.

Vis tik jei nėra kito pasirinkimo kaip tik gimdyti be lydinčio asmens, akušerė patarė nebijoti ir nepanikuoti. „Šalia jūsų bus kvalifikuotas personalas, kuris, esant reikalui, padės, atliks skausmą mažinantį masažą, pamokys, kaip kvėpuoti, primins, kaip tą daryti taisyklingai, kokius pratimus atlikti, paduos reikalingas priemones. Moteris tikrai negimdys viena, personalas atsižvelgs į tai, kad ji neturi jokio pagalbininko ir maksimaliai kiek galės tiek padės. Reikia nusiteikti pozityviai ir galvoti apie tai, kad bus graži šventė“, – sakė akušerė.

Pataria pasitikėti savo kūnu

Reaguodama į susiklosčiusią situaciją Dulų asociacija savo Facebook paskyroje „Dulos Lietuvoje“ pasidalijo patarimais, kaip gimdyvėms nepasiduoti panikai. „Suprantame, kaip skaudu ir neramu, kai ilgą laiką ruošiantis gimdyti dalyvaujant artimam žmogui tenka keisti planus. Keletas patarimų, kurie gal būt padės bent šiek tiek nusiraminti“, – rašoma jų paskyroje.

Štai patarimai:

• Pirmiausia, pasidomėkite karantino tvarka jūsų pasirinktuose gimdymo namuose. Situacija ne visur vienoda.

• Jei tuose gimdymo namuose, kuriems būtumėte teikusi pirmenybę, vyro dalyvavimas ribojamas – pasidomėkite apie netoliese esančius kitus gimdymo namus ir juose karantino metu galiojančias taisykles.

• Jei į pasirinktus gimdymo namus jūsų lydėti vyras ar kitas artimas žmogus negali, sužinokite lankymo, daiktų perdavimo galimybes. Nuo to priklausys, ką reikės pasiimti su savimi į gimdymo namus.

• Pasidomėkite, jei dar to nepadarėte, kokie natūralaus nuskausminimo būdai yra prieinami esant vienai (įvairūs masažuokliai, masažo kamuoliukai, aromaterapinės priemonės ir pan.); konkrečiai susidėliokite, kokios pagalbos prašysite personalo. Leiskite sau prašyti pagalbos iš personalo.

nėštumas, nėščia, nėščioji, mama, tėtis, vyras gimdyme, laukimas

• Nusiteikite gimdyti ramiai, pasitikėkite savo kūnu – jis tikrai žino, kaip gimdyti.

• Pasikalbėkite su vyru, kaip nuotoliniu būdu galite palaikyti ryšį: skambučiai, vaizdo skambučiai ir pan. Pasirūpinkite reikiama technika ir įranga – nepamirškite pakroviklio ir pakankamo mobilaus interneto duomenų paketo! Pasikalbėkite ir apie tai, kaip jaučiatės dėl šios situacijos. Tikėtina, kad daug jausmų išgyvenate abu, leiskite jais sau dalintis. Pokalbis dažnai padeda sumažinti įtampą, o tada lengviau priimti situaciją, ieškoti sprendimų.

• Ankstyvasis pogimdyminis laikotarpis baigiasi 6 valandos po gimdymo – jei jūs ir naujagimis gerai jaučiatės, jau galite vykti namo. Jei reikia ar norite, galite likti gimdymo namuose dar parą, dvi ar keletą – galite pasitarti su prižiūrinčiu personalu, kaip geriausia būtų elgtis konkrečiai jūsų atveju.

• Raskite su kuo galėtumėte pasikalbėti apie kylantį nerimą dėl paties gimdymo, dėl pasikeitusios situacijos: jūsų vyras, artimas žmogus, psichologas, emocinės paramos tarnybos (Pagalbos moterims linija 880066366, Jaunimo linija 8800 28888, Vilties linija 116 123), dula (konkrečios dulos kontaktus galite rasti www.dula.lt).

• Kritiškai vertinkite socialinių tinklų poveikį – ar ten gaunate naudingą informaciją, palaikymą, ar bereikalingą įtampą?

• Leiskite sau atsipalaiduoti ir priimti situaciją tokią, kokia ji yra. Suprantama, kad sudėtinga, bet kuo ramiau priimsite situaciją, tuo lengviau bus ją išbūti.

Ar pažeidžiamos žmogaus teisės?

Advokatė Inga Abramavičiūtė, paklausta, ar tokios taisyklės nepažeidžia žmogaus teisių, sakė, kad šiuo konkrečiu atveju susikerta dvi žmogaus teisės, t.y. teisė į privatų ir šeimos gyvenimą ir teisė į gyvybę, turint mintyje – valstybės turimą pozityvią pareigą saugoti jos visuomenės narių saugumą ir gyvybes.

„Šiuo konkrečiu atveju yra privalu pasverti šias dvi žmogaus teises ir nuspręsti, kurią teisę yra svarbiau saugoti. Teisė į privatų ir šeimos gyvenimą gali būti ribojama esant teisėtam tikslui, būtinam demokratinėje valstybėje, ir gali būti ribojama tik imantis proporcingų ir adekvačių priemonių. Nagrinėjamu atveju – galime įžvelgti, kad ligoninės turi pareigą apsaugoti tiek jose esančius pacientus, tiek personalą, todėl lydinčių ir kitų asmenų ribotas patekimas į ligonines yra teisėtas tikslas, kurio siekia valstybė. Antras klausimas – ar tokia priemonė yra proporcinga ir adekvati, ar yra galimybė imtis kitų apsaugos priemonių, kuriomis būtų siekiama to paties tikslo –apsaugoti pacientų ir personalo sveikatą ir gyvybę – neribojant patenkančių asmenų rato į ligonines. Į šį klausimą vienareikšmiškai atsakyti sudėtinga, ir turi būti vertinama, kokias apskritai ligoninės turi galimybes imtis kitų alternatyvių priemonių turimais žmogiškaisiais ir finansiniais ištekliais. Matyt, kiekviena situacija yra individuali, tačiau kategoriškai teigti, kad neleidimas gimdyvių vyrams dalyvauti gimdyme reiškia žmogaus teisių pažeidimą, turbūt negalime, reikalinga šiek tiek papildomų aplinkybių ir komentarų iš ligoninės vadovybės, tam, kad būtų galima įvertinti, ar taikomos priemonės yra proporcingos ribojant žmogaus teisę į privatų ir šeimos gyvenimą", – sakė pašnekovė.