Nėštumo metu reikėtų vengti kai kurių maisto produktų ir gėrimų, nes jie žalingi motinai arba vaisiui, rašoma tinklalapyje babygaga.com. Be to, kai kurie produktai didina persileidimo arba negyvo vaisiaus gimimo riziką.

Mėlynojo pelėsio sūryje, bri, kamambere ir pan. sūriuose su pelėsiu gali būti listerijų – bakterijų, kurios pavojingos negimusiam kūdikiui. Nėščiosioms patartina nevalgyti paštetų, taip pat ir daržovių pašteto, nes juose gali būti listerijų. Šios bakterijos labai retos, bet net ir nestipri jų sukelta infekcija gali baigtis persileidimu, negyvo kūdikio gimimu ar sunkia naujagimio liga.

Nėščiosios turi būti atsargios, valgydamos kiaušinius, kad neužsikrėstų salmonelėmis. Nevalgykite patiekalų, kuriuose yra žalių, ne iki galo termiškai apdorotų kiaušinių, pvz., naminio majonezo, nenaudokite įskilusių kiaušinių, prieš naudojimą kiaušinius būtinai nuplaukite. Nuo žalių, ne iki galo termiškai apdorotų kiaušinių galima užsikrėsti ir toksoplazmoze, kurią sukelia bakterijos, esančios mėsoje, žemėje, kačių išmatose, nevirintame vandenyje. Žalioje mėsoje gali būti ir salmonelių, kampilobakterijų, e. koli bakterijų, nuo kurių apsinuodijama maistu.

Žuvis besilaukiančioms moterims naudinga, nes joje yra omega trys riebalų rūgščių, kita vertus, reikia saugotis gyvsidabrio. Šamo, tuno, kardžuvės valgykite kas kelias savaites. Austrėse ir kt. žaliose jūrų gėrybėse gali būti listerijų, virusų. Sušius valgykite tik su termiškai apdorota žuvimi arba su daržovėmis. Įvairiose dešrose, šaltos mėsos gaminiuose iš paukštienos, rūkytoje žuvyje gali būti listerijų, toksoplazmos bakterija, o toksoplazmozė gresia net šizofrenija, bipoliniu sutrikimu. Jau supjaustyti vaisiai salotose ir pan. taip pat gali būti užkrėsti listerijomis.

Nėščiosios žino, kad turėtų vengti alkoholio, riboti kofeino turinčių gėrimų. Medikė, dietologė Jaclyn Bowen įspėja: „Gerdamos kavą be kofeino, besilaukiančios moterys, pačios to nežinodamos, suvartoja daugiau ar mažiau toksinės cheminės medžiagos – metileno chlorido, kuris naudojamas kaip pagrindinis tirpiklis kai kurių produktų be kofeino gamybai. Tiesa, yra ir produktų be kofeino, pagamintų be chemikalų.“

Nėščioji geria kavą

Nėščiosios turėtų vengti nepasterizuoto pieno ar minkštų ledų, nes šiuose produktuose didesnė listerijų tikimybė. Didelis kofeino kiekis didina persileidimo, mažo vaisiaus svorio ir komplikacijų gimdymo metu riziką. Nėštumo metu moteris neturėtų suvartoti per dieną daugiau nei 300 mg kofeino.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)