– Kaip dažnai jums tenka susidurti su moterimis, ketinančiomis gimdyti namuose?

– Džiaugiuosi, kad tokių moterų yra nedaug. Pasitaikė keletas, kurios atvyko mano budėjimo metu į ligoninę po gimdymo namuose, nukraujavusios, su didžiuliais plyšimais ir įvairiomis kitomis problemomis, kurias kartais išspręsti išties sudėtinga – kartais sunku išgelbėti gyvybę ne tik naujagimiui, bet ir gimdyvei. Buvo moterų, su kuriomis kalbant apie artėjantį gimdymą, jos užsiminė, kad planuoja gimdyti namie. Nenoriai leisdavosi į kalbas, kad tai nelabai saugu, nelabai legalu, tačiau paaiškėdavo, kad jos atvykdavo į polikliniką tik susitvarkyti tokių formalumų kaip, pavyzdžiui dekretas, kraujo tyrimai ir pan., o vėliau pradingdavo.

gimdymas

– Ką turėtų žinoti moterys, planuojančios gimdyti namuose?

– Visų pirma moterys turėtų žinoti, kad nuo šių metų sausio mėnesio yra įsigaliojęs įstatymas, kuris reglamentuoja gimdymą namuose. Įstatyme numatyta, kad gimdyvė turi sudaryti sutartį su gydymo įstaiga, kuri turi licenziją priimti gimdymus namuose. Įstatyme smulkiai reglamentuota, kas gali gimdyti namie, kokie specialistai gali teikti šias paslaugas, kokias sąlygas turi atitikti namų aplinka ir panašiai. Turėtų būti lengvas privažiavimas greitosios pagalbos automobiliui, atstumas iki artimiausios ligoninės turi būti ne didesnis nei 30 min. kelio.

– Kam nerekomenduojama apie tokį gimdymą net galvoti?

– Gimdyti namuose nerekomenduojama nėščiosioms, kurios turi didelės rizikos nėštumo veiksnių, tokių kaip buvęs nevaisingumas, atliktos pagalbinio apvaisinimo procedūros, gimdos operacijos, nutukimas, vyresnis arba labai jaunas nėščiosios amžius, padidėjęs kraujospūdis, cukrinis diabetas ar kitos rimtos nėščiosios ligos, buvę ar nėštumo metu nustatyti vaisiaus apsigimimai, buvę persileidimai ar neišnešioti nėštumai, penktas ir paskesnis gimdymas, netaisyklinga vaisiaus padėtis, daugiavaisis nėštumas, placentos pirmeiga, gimdos ar kiaušidžių augliai ir daugybė kitų.

– Numatyti visas rizikas, matyt, yra neįmanoma?

– Taip. Bet didžioji dalis nėštumų yra normalūs ir baigiasi sklandžiai, taip jau numatyta gamtos. Tik nedidelė dalis komplikuojasi dėl įvairių priežasčių. Dėl kai kurių iš jų naujagimiai miršta net ir gimdant ligoninėje su patyrusiais profesoriais. Niekada nesame 100 proc. garantuoti, kad nieko neplanuoto neįvyks, tačiau šiuolaikinė medicina ir technologijos leidžia net ir sudėtingiausias rizikas minimalizuoti. O kaip būtų, jei nebūtų medicinos, arba jei visos moterys gimdytų namie, reikėtų pasižiūrėti statistiką, kaip vyksta Afrikoje, Indijoje ir kitose vargingesnėse pasaulio šalyse. Koks ten yra naujagimių mirtingumas. Europos statistika yra visai kitokia. Lietuva irgi gali pasigirti itin mažu perinataliniu mirtingumu. Žinoma, reikia pabrėžti, kad mirčių būna, net ir ligoninėje, bet, manau, kad jei moterys gimdytų tik namuose, jų, deja, būtų daug daugiau.

Ginekologas Tomas Lūža
Ginekologas Tomas Lūža
Šiuolaikiniai gimdymo namai verčiasi per galvą, kad padarytų tą aplinką kuo jaukesnę, kuo patogesnę, kuo labiau gimdyvei ir naujagimiui priimtiną bei palankią

– Gimdymo namuose šalininkai pabrėžia teigiamos aplinkos įtaką sklandžiam gimdymui. Kiek ta aplinka iš tiesų lemia rezultatą?

– Anksčiau, gūdžiais sovietiniais laikais, kai truputį kitaip viskas vykdavo ir net vaiko tėčio neįleisdavo į gimdymo namus, o vaiką mamai atnešdavo tik pamaitinti ir vėl išnešdavo, viskas buvo tikrai nejauku ir negražu, bet šiuolaikiniai gimdymo namai verčiasi per galvą, kad padarytų tą aplinką kuo jaukesnę, kuo patogesnę, kuo labiau gimdyvei ir naujagimiui priimtiną bei palankią. Galbūt visiškai atkurti namų aplinkos ir neįmanoma, bet yra stengiamasi. O stengiamasi ne šiaip sau, bet dėl to, kad yra aišku, kad aplinka, emocinis fonas bei komfortas yra labai svarbu, o tada ir gimdymas daug sklandžiau vyksta ir pogimdyminis laikotarpis lengvesnis. Žinoma taip, tai turi reikšmės, bet ar vien šitie dalykai galėtų atpirkti riziką gimdyti nelegaliai, su neaišku kuo ir neaišku kur, tai didžiulis klausimas.

Gimdymas

– Jūsų akimis žiūrint, ar turi kokių nors privalumų gimdymas namuose?

– Moksliniai tyrimai įrodo, kad jeigu viskas atliekama pagal taisykles, gimdyti yra saugu tiek namuose, tiek ligoninėje. Vieno tyrimo metu buvo apklausiamos akušerės, ar norėtų priimti gimdymą namuose. Nedaug ar visai praktikos neturinčios respondentės atsakė, kad norėtų ir joms tai būtų įdomu. O didesnę patirtį turinčios akušerės nė viena nenorėjo prisiimti tokios rizikos. Pakanka vieno sudėtingo gimdymo, kai pamatai, kaip gali komplikuotis net ir mažiausios rizikos nėštumas ir gimdymas, kokios gali būti skaudžios komplikacijos ir kartais prireikia net 10-20 žmonių komandos, kad suteiktų tinkamą pagalbą ir išgelbėtų gyvybes, tiesiog nebematai pliusų gimdyme namie. Bet jei tai daroma pagal taisykles, kai gimdymą priima specialistas, kuris atitinka reikalavimus, turi patirties bei tinkamų medicininių priemonių, kuriomis gali suteikti pirmąją pagalbą ir įvertinti kylančias grėsmes bei rizikas, manau, kad viskas yra tvarkoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)