Apdraustoms – gimdymas nemokamas

Gimdymas Lietuvoje sveikatos draudimą turinčioms moterims yra nemokamas. Jį apmoka Valstybinė ligonių kasa. Už gimdymą be komplikacijų ligonių kasa gydymo įstaigai sumoka nuo 496 iki 1045 eurų. Kai gimdymo metu atliekamas cezario pjūvis ir yra pavojingų gyvybei ar sunkių komplikacijų, ligonių kasa už gydymo paslaugas sumoka nuo 1189 iki 2126 eurų.

Vis dėl to yra tam tikros paslaugos, kurių ligonių kasa neapmoka. Jei gimdyvė nori gimdyti pas konkretų gydytoją ar akušerę, bet gimdymo metu yra ne jų budėjimas, teks patuštinti kišenę. Kiek – priklauso nuo įstaigos, kurią šeima pasirinks. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje gydytojo paslaugos visą gimdymo laikotarpį, kai pacientė renkasi specialistą pati, kainuoja 244,19 eurų. Akušerė – 122,09 eurai. Taip pat galima susimokėti ir už individualią palatą, kurioje gimdyvė galės apsigyventi kartu su vyru. Tokios palatos kaina parai yra 29,52 eurai.

Susimokėti turi vyras

VUL Santaros klinikų Akušerijos skyriaus vedėjas gyd. Romoaldas Juršėnas pasakojo, kad tokių moterų, kurios norėtų gimdyti pas konkretų gydytoją nėra daug. „Yra pavienių, bet tai tikrai ne masinė tendencija. Visi, mūsų klinikose dirbantys gydytojai, yra aukštos kvalifikacijos specialistai. Vienu metu budi trys medikai, gimdyvė gali pasirinkti vieną iš jų, pas kurį gimdys“, – pasakojo vedėjas.

Anot jo, situacija keičiasi ir niekas už gimdymą jau neatsidėkoja kišdami „vokelius“. „Keičiasi požiūris, pasitikėjimas medikais auga, o tai džiugina“, – teigė pašnekovas.

Vis dėl to, jei moteris nusprendė apsidrausti ir gimdyti pas vieną konkretų gydytoją, yra galimybė jam sumokėti oficialiai, jei jis jos gimdymo metu nebudi ir turi būti iškviestas specialiai. Apie tai reikėtų informuoti akušerį vos atvykus į ligoninę. Gimdymas pas konkretų gydytoją Santaros klinikose kainuoja 400 eurų, konkrečios akušerės paslaugos – 200 eurų.

Kaip ir kitose ligoninėse, taip ir čia yra galimybė po gimdymo apsistoti individualioje palatoje kartu su vyru. Bet Akušerijos skyriaus vedėjas pabrėžė, kad tokiu atveju mokama ne už gimdyvę, o už vyrą. Jam para kainuoja 50 eurų. „Pacientei už šias paslaugas mokėti nereikia, o jos vyras – nėra pacientas, todėl imamas mokestis, už kurį jis gauna atitinkamas paslaugas. Turime vieną kambarį, kuris yra tarsi viešbutis. Jo kaina yra didesnė – 100 eurų“, – pasakojo R. Juršėnas.

Šių palatų iš anksto užsisakyti galimybės nėra, o jei visos užimtos, teks apsistoti įprastoje.

Net jei susitarsi, nebūtinai atvažiuos

Panaši situacija yra ir Vilniaus gimdymo namuose, tik kainos kiek mažesnės. Įstaigos direktorė Kornelija Mačiulienė pasakojo, kad šiais laikais niekas jau „į kišenę“ jokių pinigų nededa, o jei nori gimdyti pas konkretų mediką, sumoka oficialiai.

Kornelija Mačiulienė

„Konkretaus gydytojo priežiūra mūsų įstaigoje kainuoja 201,47 eurus, jei gimdymas vyksta ne jo darbo metu. Gydytojui, atskaičius mokesčius, iš šių pinigų lieka apie 100 eurų. Akušerė kainuoja apie 105 eurus, iš kurių jai lieka apie 70 eurų. Viskas yra tikrinama, reguliuojama, ar niekas nebuvo atvykęs ne savo darbo metu, taisyklių yra laikomasi, nes niekas nenori turėti nemalonumų“, – pasakojo pašnekovė.

Ji pataria nesitarti su konkrečiu gydytoju, nes ne visada ir šis galės atvykti. „Budintis personalas yra aukštos kvalifikacijos, todėl nematau reikalo tartis su kažkuriuo gydytoju konkrečiai. Be to, niekada nežinai, kas gali nutikti, ir ar išvis tas medikas galės atvykti“, – sakė K. Mačiulienė.

Už vyro apgyvendinimą palatoje kartu su gimdyve Vilniaus gimdymo namuose taip pat imamas mokestis. Palata su tualetu ir dušu kainoja 34,75 eurai parai, be dušo ir tualeto – perpus pigiau.

Neša gėles ir saldainius

Daugelis neseniai gimdžiusių moterų prisipažino, kad iš tiesų pinigų gydytojams nesiūlė ir to daryti neplanavo. „Juk niekas papildomai nemoka parduotuvės kasininkei. Tai yra jų darbas, už kurį jie gauna atlyginimą, tad kodėl turėčiau mokėti papildomai?“ – sakė neseniai gimdžiusi Monika. Tiesa, daugelis pasakojo, kad atsidėkojo atnešusios saldainių, gėlių ar tortą.

Vis dėl to buvo ir tokių, kurios sakėsi, jog „ačiū“ neužteko, tad teko duoti ir pinigų. Kitos pasakojo, kad pinigų siūlė, bet tiek medikai, tiek akušerės paimti atsisakė. Kelios sakėsi, kad „atsidėkojo“ įteikdamos 50 eurų, kitos sumų neatskleidė.

Prieš porą metų gimdžiusi Ilona pasakojo, kad visur ir visada duoda arbatpinigių, medikai – ne išimtis. „Aptarnavimas kavinėje, kirpykloje, grožio salone, kurjeriui už pristatytas prekes, siuvykloje, valykloje, kodėl gydymo paslaugos turėtų būti išimtis? Moku po paslaugų suteikimo ir niekada negalvoju, kad tai kyšis, man tai dėkingumo ženklas – arbatpinigiai“, – pasakojo moteris. Jos gimdymas vyko įprastai ir sklandžiai, gydytojų personalas atlikinėjo savo darbą, bendravo ir puikiai aptarnavo. „Norėjosi ir atsidėkoti. Atėjo gydytojas manęs aplankyti kitą dieną į palatą, nors nieko nebuvo tartasi, tad natūraliai išėjo puiki proga atsidėkoti. Aš visur proporcingai palieku arbatpinigių apie 10-15 proc. nuo suteiktos paslaugos kainos. Gimdymas kainuoja apie 1000-2000 eurų, tad proporcingai ir palieku“, – pasakojo Ilona.

Tos, kurios gimdė ne Lietuvoje, pasakojo, kad tiek Didžiojoje Britanijoje, tiek Vokietijoje ar Danijoje jokie kyšiai yra nepriimtini. O jei atneši saldainių ar šokolado, ligoninės personalas lieka nustebęs.

Vietoj medaus mėnesio – gimdymas privačiai

Vilniuje esanti Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinika – vienintelė Lietuvoje privati klinika, kurioje priimami gimdymai. Būtent dėl to ją renkasi ne tik moterys iš Lietuvos, bet ir gimdyvės iš Baltarusijos.

„Esame turėję vieną šeimą, kuri medaus mėnesio biudžetą paskyrė ne egzotinei kelionei, o gimdymui mūsų klinikoje, taip skirdami prioritetą svarbiausiam jų gyvenime įvykiui – vaiko gimimui“, – pasakojo klinikos marketingo ir verslo vystymo vadovė Rosita Sakalauskaitė.

Natūralus gimdymas čia kainuoja 4800 eurų. Jei gimdyvė pageidauja nuskausminimo, papildomai teks pakloti dar 230 eurų. Jei daroma cezario pjūvio operacija, ji atsieis 5800 eurų.