Jaunų mamyčių forumuose dažnai galima pamatyti tokį nuraminimą: „Nesijaudinkite. Žindydama kūdikį, nėščia netapsi“. Iš tiesų, medicinoje yra toks dalykas kaip „laktacinė amenorėja“ – tai natūralus apsaugos metodas. Tik tam, kad jis „veiktų“, būtina griežtai laikytis trijų labai svarbių sąlygų.

Pirmoji sąlyga: maitinti kūdikį ne pagal laiką, bet pagal poreikį

Tai reiškia, kad vaiką dėti prie krūtinės bet kuriuo paros metu. Ir užtikrinti, kad intervalas tarp maitinimo būtų ne ilgesnis kaip 4 valandos dieną ir 6 valandos naktį.

Jokiu būdu negalima pakeisti nė vieno maitinimo mišiniu. Taip pat nerekomenduojama kūdikiui duoti vandens: leiskite visą reikalingą skystį gauti iš motinos pieno. Keista, tačiau šios sąlygos lengviau laikosi mamos, kurių vaikai yra neramūs ir kaprizingi. Bet jei mažylis miega visą naktį, o mamai skauda širdį jį žadinti, labai tikėtina, kad laktacinės amenorėjos metodas neveiks.

Antroji sąlyga: šis apsaugos metodas galioja tik 6 mėnesius

Faktas yra tai, kad po šešių mėnesių kūdikis nebegali būti maitinamas vien motinos pienu. Jis ima gerti sultis, valgyti tyreles ir kitus maisto produktus. Tai reiškia, kad prie kūtinės jį glausite rečiau, o dėl to teks pagalvoti apie kitą kontracepcijos metodą.

Trečioji sąlyga: veikia tik iki pirmųjų menstruacijų

Paprastai krūtimi maitinančioms moterims menstruacijos nevyksta. Bet kai kurioms mamoms menstruacijos gali pasireikšti ir laktacijos metu. Tai taip pat rodo, kad laktacinė amenorėja nebegalioja.

O jei motina nežindo, ir nėra menstruacijų?

Pirmosiomis savaitėmis po gimdymo moteriai tęsiasi kraujavimas ir tai yra normalus reiškinys – kūnas išsivalo ir viskas grįžta į savo vietas. Per šį laikotarpį neįmanoma pastoti dėl to, kad seksualinis gyvenimas yra nerekomenduojamas: bet kokia „invazija“ gali sukelti infekciją ir uždegimą. Kai tik kraujavimas baigiasi, fiziškai kūnas yra pasirengęs naujam nėštumui. Todėl koncepcija yra visiškai įmanoma, net be menstruacijų. Galų gale, reikia nepamiršti, kad ovuliacija vyksta prieš menstruacijas. Taigi, jei nenorite maitinti krūtimi, pagalvokite apie apsaugos būdus.

O kaip po cezario pjūvio?

Pastoti po cezario pjūvio galima lygiai taip pat, kaip ir po natūralaus gimdymo. Vienintelis skirtumas yra tas, kad po operacijos tam, kad visiškai atsistatytų moters organizmas, reikia ne mažiau kaip 2 metų. Ankstesnis nėštumas gali sukelti nepageidaujamų komplikacijų ir netgi persileidimą.

Kas negerai dėl itin dažno nėštumo?

Antrasis nėštumas, įvykęs iš karto po pirmojo, kelis kartus padidina persileidimo ar priešlaikinio gimdymo riziką. Be to, esant silpnam imunitetui, moteriai gali atsinaujinti lėtinės ligos arba pasirodyti naujos. Negalime pamiršti ir apie pogimdyminę depresiją. Nenuostabu, kad gydytojai pataria susilaikyti nuo naujo pastojimo, kol vaikui sukaks 1,5-2 metai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)