Garsus neuromokslininkas, trijų vaikų tėvas Michaelas Merzeichas, kuris yra išradęs ausies implantą ir visą gyvenimą trunkantį smegenų plastiškumą, žino apie smegenis kur kas daugiau nei dauguma žmonių. Jis tyrinėjo, kaip tėvystė veikia vyrų pilkąją smegenų medžiagą.

„Kai mūsų gyvenime vyksta svarbių, daug pastangų reikalaujančių naujų įvykių, smegenys sparčiai keičiasi, – teigė mokslininkas interviu „HuffPost“. – Vaikui augant paraleliai ir tėvui vyksta prisitaikymas prie tėvystės, jis keičia gyvenimą ir stipriai keičia smegenis.“

Pasak M. Merzeicho, dar prieš vaikui gimstant, tėvo smegenyse atsiranda ir ima stiprėti prisirišimas prie vaiko. Vos kūdikis gimsta, jis tampa tėvo asmenybės dalimi.

Kadangi vyrai negimdo, gali atrodyti, kad visi pokyčiai yra veikiau emociniai nei biologiniai. M. Merzenich pabrėžia – tai netiesa. „Tėvo prisirišimas prie vaiko yra biologinis. Sinapsių struktūra smegenyse, palaikanti šią pozityvią asociaciją, stiprėja, tvirtėja“, – aiškino mokslininkas.

Motinos greičiau prisiriša prie vaiko dėl stipresnio biologinio ryšio. Gimdant išsiskiriantis okstocinas sužadina stiprią reakciją, o ši sužadina stiprų prisirišimo, sąsajos jausmą. „Dėl šio hormonų išsiskyrimo nuo pat pirmos kūdikis tampa svarbiausiu dalyku motinos gyvenime“, – teigė M. Merzenichas.

„Tėvai ne taip greitai kaip motinos prisiriša prie vaiko, kita vertus, gana greitai dauguma tėvų tikrąja to žodžio prasme pasiryžę paaukoti gyvybę, kad tik apsaugotų savo kūdikį.“

O kaip gi tipiniai tėčių bruožai? Ar neuromokslas gali paaiškinti pigius juokelius, pomėgį nusnūsti pokaičio ir potraukį neskoningiems džinsams? Veikiausiai, sako M. Merzenichas. Vyrai turi neurologinių ypatumų, kurie ir skiria motinas nuo tėvų.

„Manau, vienas iš mano vaidmenų – padėti trims savo dukterims suprasti, kaip funkcionuoja aplinkinis pasaulis, kaip jos gali jame išgyventi, klestėti ir būti laimingos. Buvimas tėvu man yra viso gyvenimo užduotis, tai – nesuskaičiuojamų džiaugsmo ir pasitenkinimo akimirkų šaltinis, žinau, kad tai buvo į naudą mano smegenims. O pigių juokelių aš nelaidau“, – teigė neuromokslininkas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (15)