Atliekama per pirmas kelias valandas

Vitaminas K dalyvauja krešėjimo procesuose ir yra reikalingas tam tikriems krešėjimo faktoriams. Jo trūkumas, anot gydytojos, gali sukelti naujagimio hemoraginę ligą. „Kraujavimas gali būti ankstyvos formos, per pirmąsias paras, arba vėlyvos – pasireiškianti po kelių savaičių. Kraujuojama įvairiai – gali būti iš virškinamojo trakto, iš bambutės. Blogiausia, jei kraujuoja į smegenis. Visa tai gali sukelti labai rimtas problemas ar net negalią“, – pasakojo specialistė.

Eglė Markūnienė

Ji teigė, kad, pradėjus taikyti Vitamino K profilaktiką, gerokai sumažėjo ar beveik išnyko visos šios ligos. Tiesa, naujagimių kraujavimai gali kilti ne tik dėl vitamino K stokos, bet ir kitų priežasčių. „Gimus kūdikiui, per pirmas 2-4 valandas jam suleidžiamas vitaminas K. Norint išvengti dūrio ir skausmo, jis gali būti suduodamas ir per burną, bet tuomet nėra užtikrinama, kad jis tikrai pateks į organizmą. Be to, tokiu atveju reikia duoti bent keletą kartų. Reikia žinoti, kad vaikutis to lašelio neatpylė ir neatrūgo, o pasisavino. Todėl patikimesnė yra leidžiama forma į raumenis“, – pasakojo E.Markūnienė. Vienas naujausių tyrimų rodo, norint, kad kuo mažiau vaikas jaustų skausmą, reikėtų šią procedūrą atlikti per pirmąsias minutes po gimimo. Nes tik ką gimęs vaikelis iš mamos gauna tokią dozę oksitocino, kad jis būna tarsi „atsijungęs“ ir ne taip stipriai jaučia skausmą. Tiesa, gydytoja pabrėžė, kad smeigti kūdikiui, kuris vos išvydo šį pasaulį, adatą yra sudėtinga patiems medikams.

Pašalinių poveikių nepastebėjo

Vitaminas K gaminasi žarnyne, todėl viena iš priemonių, kaip natūraliai padidinti jo kiekį – ankstyvas žindymas. „Jei žiūrėsime istoriškai, vitamino K profilaktika atsirado tada, kada buvo atidedamas maitinimas arba motinos nemaitindavo išvis. Tokiu atveju kūdikio žarnyne sutrinka mikroflora. Dabar vitamino K gamybai labai padeda vaikučio paguldymas ant krūtinės, ankstyvas žindymas. Gamtoje klaidų nėra, bet kai mes įsikišame ir tai sutrikdome, atsiranda papildomų priemonių poreikis. Taigi šiuo metu vitamino K profilaktika taikoma, bet niekas nesako, kad galbūt atsiras kiti tyrimai ir tada bus nuspręsta kitaip“, – teigė gydytoja.

Neonatologė Eglė Markūnienė
Pasitaiko atvejų, kad tėvai nesutinka, nenori, kad vaikui skaudėtų ar atsisako dėl kokių nors kitų priežasčių. Bet nesu girdėjusi, kad šis vitaminas sukeltų kokių nors pašalinių reakcijų

Nors vitaminas K suleidžiamas visiems naujagimiams, kai kurie yra didesnėje rizikos grupėje. „Tai kūdikiai, kurių mamos naudojo tam tikrus vaistus, kurie prisideda prie krešėjimo faktorių sutrikimo. Jais dažniausiai gydoma epilepsija. Taip pat antibiotikų vartojimas“, – pasakojo medikė.

Tiesa, dėl kiekvienos intervencijos tėvai yra informuojami ir turi duoti sutikimą. Jei jie nesutinka, gydytojai atitinkamų procedūrų neatlieka. „Sutikimą turi duoti ir dėl skiepų, ir dėl tyrimo dėl keturių medžiagų apykaitos ligų, kurioms kraują iš kulniuko imame po 48 valandų, ir dėl klausos testo, akių dugno reflekso, kraujo įsotinimo deguonimi – visa tai yra atliekama tik su tėvų sutikimu“, – pasakojo naujagimių gydytoja.

Paklausta, ar vitaminas K gali sukelti kokias nors pašalines reakcijas, pašnekovė tvirtino, kad su tokiais atvejais ji susidūrusi nebuvo. „Pasitaiko atvejų, kad tėvai nesutinka, nenori, kad vaikui skaudėtų ar atsisako dėl kokių nors kitų priežasčių. Bet nesu girdėjusi, kad šis vitaminas sukeltų kokių nors pašalinių reakcijų. Kažkada buvo bandyta skelbti, kad jis neva didina kraujo vėžio tikimybę, bet šis teiginys nebuvo paremtas jokiais platesniais tyrimais. Gal tėvai, pasiskaitę tokių dalykų, ir nenori sutikti“, – svarstė E.Morkūnienė. Ji taip pat pabrėžė, kad perdozuoti šiuo vitaminu neįmanoma. Jei nutinka taip, kad nors vaikas ir gavęs dozę, bet vis tiek pradeda kraujuoti, gydytojai procedūrą kartoja.