Gimdos kaklelio atsivėrimas

Nuo maždaug 28 nėštumo savaitės moteris gali pradėti jausti paruošiamuosius gimdos susitraukimus, dėl kurių nereikėtų nerimauti. Anot akušerės, tai visiškai normalu. Tačiau dažnai nėščiajai kyla klausimas: o kaip atskirti, kur paruošiamieji sąrėmiai, o kur – tikrieji? „Kai prasideda paruošiamieji gimdos susitraukimai, vienas gali būti vieną dieną, kitas – kitą. Gimda sukietėja, gali būti juntamas skausmas pilvo apačioje arba strėnose. Jie praeina pailsėjus, nuėjus į dušą, užsimiršus. Paruošiamųjų sąrėmių metu gimda yra spaudžiama iš šonų, todėl gimdos kaklelis į juos beveik nereaguoja, beveik jokių pokyčių nevyksta. Tikrieji sąrėmiai yra reguliarūs. Jie turėtų vykti ne rečiau nei kas dešimt minučių, neturėtų praeiti pailsėjus, tarpai tarp sąrėmių turėtų trumpėti, o pats sąrėmis ilgėti. Pirmą kartą gimdančioms moterims gimdos kaklelis iš pradžių trumpėja ir tik tada pradeda aktyviau vertis. Pakartotinai gimdančiųjų tuo pat metu ir trumpėja, ir veriasi, dėl to gimdoma greičiau“, – pasakojo akušerė.

Marija Mizgaitienė/Ramunė Photography nuotr.
Akušerė Marija Mizgaitienė
Kai pajuntate tikruosius sąrėmius, visų pirma reikia ne stresuoti, o džiaugtis. Tam, kad gimdos kaklelis vertųsi sklandžiai, reikia oksitocino – meilės hormono

Anot jos, yra trys pagrindiniai požymiai, kad gimdymas prasideda: reguliarių sąrėmių pradžia, nutekėję vaisiaus vandenys ir gleivių kamščių pasišalinimas. Bet net ir po šių požymių nereikėtų pulti lėkti į ligoninę. „Gimdymas yra ilgas procesas. Kai jis prasideda, sąrėmiai būna švelnūs, neskausmingi. Bet dažnai moterys į juos reaguoja perdėtai. Kai pajuntate tikruosius sąrėmius, visų pirma reikia ne stresuoti, o džiaugtis. Tam, kad gimdos kaklelis vertųsi sklandžiai, reikia oksitocino – meilės hormono. Baimė ir adrenalinas šiuo momentu tik trukdys“, – pasakojo M. Mizgaitienė.

Iki 4 cm dažniausiai gimdos kaklelis veriasi pakankamai lėtai, todėl, anot akušerės, nereikėtų tikėtis, kad po valandos sąrėmių, bus didelis kaklelio atsivėrimas. Jei atvykote į ligoninę, bet kaklelis vis dar uždaras ir ilgas, o vaisiaus vandenys nenutekėję M.Mizgaitienė rekomenduoja važiuoti laukti namuose. Ji pataria neužsiciklinti, kad gimdymas prasidėjo, verčiau užsiimti mėgstama veikla, o jei viskas vyksta naktį, nusiraminti ir pasistengti dar pamiegoti. „Nesijaudinkite, savo gimdymo tikrai nepramiegosite“, – juokauja akušerė.

Ji pateikė labai aiškią formulę, kuri padės suprasti, kad jau laikas važiuoti į ligoninę – 511 ir 711. „Pirmą kartą gimdančioms, sąrėmiai turėtų būti kas 5 minutes, juos fiksuojate vieną valandą, o vieno jų trukmė – apie minutę. Pakartotinai gimdančioms – kas 7 minutes, vieną valandą, vieną minutę. Būtų gerai, kad atvykus į ligoninę, gimdos kaklelis būtų atsivėręs bent 4 cm“, – pasakojo pašnekovė. Anot jos, pirmą kartą gimdančioms normalu gimdyti 12-24 valandas. Pakartotinai – 6-9. Tiesa, išimčių būna visur, todėl gali būti, kad pirmą kartą pagimdysite ir per 6 valandas ar netgi mažiau, o antrą kartą – per 18 ar daugiau. „Kiekvienas gimdymas yra išskirtinis. Net tai, kaip gimdė jūsų mama, nieko bendro su jumis neturi, jūsų gimdymas yra tik jūsų“, – pasakojo akušerė.

Akušerė Marija Mizgaitienė
Lietuvoje 12 valandų po vandenų nutekėjimo laukiama savaiminių sąrėmių pradžios. Jei per tiek laiko neatsiranda, sprendžiama kaip padėti prasidėti gimdymui

Vaisiaus vandenų nutekėjimas

Daugeliui, turbūt, prieš akis iškyla vaizdas, matytas kokiame nors filme, kai moteriai prekybos centre nubėga vandenys, ji puola kviesti greitąją, o kitą akimirką jau sūpuoja kūdikėlį. Bet ne viskas taip atrodo realiame gyvenime. „Nutekėti vaisiaus vandenys gali bet kada. Kai tai nutinka, reikia įsiminti kelinta valanda ir kokia jų spalva. Vaisiaus vandenys turėtų būti skaidrūs, bespalviai, gali būti su nedideliu kiekiu kraujo priemaišų, bet neturėtų būti kruvini. Jei yra kruvini ar žali, į ligoninę reikėtų vykti tuoj pat. Jei yra bespalviai, skubėti nereikia. Drąsiai galite nueiti apsiprausti ir kai kuriais atvejais sulaukti sąrėmių. Žinoma, geresnis variantas, kai yra sąrėmiai, bet dar nenutekėjo vaisiaus vandenys nei kad nuteka vandenys, o sąrėmių dar nėra. Lietuvoje 12 valandų po vandenų nutekėjimo laukiama savaiminių sąrėmių pradžios. Jei per tiek laiko neatsiranda, sprendžiama kaip padėti prasidėti gimdymui“, – pasakojo akušerė. Dar vienas požymis, kad netrukus prasidės gimdymas – gleivių kamščio pasišalinimas. Tiesa, jis gali pasišalinti ir likus dviem savaitėms iki gimdymo, ir likus dviem valandoms.

Paskutinis etapas

Kai jau gimdos kaklelis pilnai atsivėrė prasideda stangų etapas. Kai kuriais atvejais tai gali užtrukti apie 10 min, o gali ir kelias valandas. Tai priklauso nuo kūdikio dydžio, moters dubens ypatumų, nuo to kaip statosi dubenyje vaikelio galvytė ir kitų priežasčių. „Pilnai atsivėrus gimdos kakleliui, kūdikis turi pradėti leistis dubeniu žemyn. Atsiranda noras stangintis (tuštintis). Šiuo metu jums padės akušerė, kuri primins, ką daryti. Užgimus vaikeliui, belieka paskutinis etapas – placentos gimdymas, kuris užtrunka iki pusvalandžio ir yra visiškai neskausmingas. Jei viskas gerai, vaikelis uždedamas mamai ant krūtinės, palaukiama, kol nustos pulsuoti virkštelė, ji perspaudžiama ir perkerpama. Jei vyras nori perkirpti virkštelę, reikėtų apie tai iš anksto informuoti personalą. Jei bus galimybę, jums tikrai leis“, – pasakojo akušerė. Kai kūdikis ant krūtinės belieka atsikvėpti ir pasidžiaugti – jūs atlikote išties didelį darbą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)