– Sužinojus, kad laukiesi, kada reikėtų pradėti galvoti apie pokyčius savo garderobe?

– Jau vėluojant mėnesinėms juntami pirmieji kūno pokyčiai. Paprastai moterys skundžiasi, kad padidėja krūtys, jos tampa skausmingesnės. Nėštumui augant, organizmo pokyčiai tampa vis didesni ir ryškesni. Todėl jau pirmame trimestre reikėtų pradėti šį bei tą savo aprangoje keisti. Visų pirma prisitaikyti sau tinkamas liemenėles, kad jos būtų patogios. Rinktis drabužius, kurie nevaržytų. Nėštumo metu organizmui reikia daugiau deguonies, dėl to moters kvėpavimas tampa gilesnis ir dažnesnis. Drabužiai neturėtų varžyti krūtinės ląstos. Gimda iš mažojo dubens pradeda kilti tik apie 12 savaitę, tada svarbu pasirūpinti, kad drabužiai nespaustų. Dauguma moterų iki 15-16 savaitės į savo drabužius dažniausiai dar telpa, jei tai nėra labai liekna moteris, o drabužiai – labai aptempti. Bet keisti garderobą rekomenduojama maždaug nuo 16-18 savaitės.

– Gal dėl suknelių daug klausimų nekylą. O kaip dėl kelnių, džinsų?

– Tai priklauso nuo moters. Kai kurios vaikšto visą nėštumą su kelnėmis, o kai kurios renkasi sukneles. Visada reikėtų žiūrėti, su kuo jautiesi patogiai. Ar su kelnėmis, ar suknele. Nesvarbu drabužis, svarbu – patogumas. Žinoma, pagal galimybes reikėtų rinktis natūralų pluoštą, nes nėštumo metu pagausėja prakaitavimas.

Ginekologė Reda Verbickienė
Pirmame-antrame trimestre rekomenduojamas pakulnės aukštis 4-5 cm, trečiame – 3-4 cm. Bet labiausiai rekomenduojama ortopedinė avalynė

– Yra nėščiųjų džinsai su paaukštintu liemeniu, bet aptempti per blauzdas. Ar tokie džinsai tinkami?

– Jie neturėtų būti labai aptempti – turi būti patogu. Kuo didesnis pilvas, kuo didesnė gimda, tuo labiau ji spaudžia kraujagysles ir blogėja kraujo pratekėjimas. Didžiausias svorio prieaugis būna trečiajame nėštumo trimestre, tada atsiranda kojų paburkimas, tynimas, ryškėja ir plečiasi venos, pėda padidėja vienu ar dviem dydžiais. Todėl drabužiai neturėtų užspausti kraujo pratekėjimo. Kita vertus, yra specialios – kompresinės pėdkelnės nėštukėms, kurios yra rekomenduojamos. Jos apspaudžia ir pasirūpina, kad nebūtų kojų tinimų, kad nebūtų sąstingio, kad kraujas laisvai vaikščiotų. Žinoma, viskas priklauso nuo metų laiko. Juk nedėvėsime kompresinių pėdkelnių vasarą.

– O kaip dėl nėščiųjų diržų. Ar jie rekomenduotini?

– Kiekvienu konkrečiu atveju reikėtų kalbėtis su nėštumą prižiūrinčiu gydytoju. Yra kompresinės pėdkelnės, yra prilaikančios kelnaitės. Pastarosios ypatingos tuo, kad yra sustiprintos ties pilvu ir juosmeniu, dėl to švelniai prilaiko pilvuką. Jos nespaudžia ir netrikdo kraujotakos. Esant didesniam nėštumui, kalbame apie antrąją nėštumo pusę, galima rinktis kelnaites su elastiniu diržu, kurios tinka visai antrai nėštumo pusei. Jos puikiai prilaiko pilvuką ypač jei pilvo raumenys silpnesni, skauda nugarą, arba kai yra daugiavaisis nėštumas. Dar didesniame nėštume yra rekomenduojame palaikomieji diržai. Juos galima pradėti naudoti nuo 28-30 nėštumo savaitės. Jie palaiko pilvuką, sumažina spaudimą, apsaugo nuo nugaros skausmų. Bet labai svarbu pasimatuoti ir pažiūrėti, ar moteriai patogu. Jei patogu, pirkite, jei ne – ne.

– Yra specialūs korsetai, kurie dėvimi jau po gimdymo. Kada juos galima pradėti naudoti?

– Viskas priklauso nuo to, ar moteris gimdė Cezario pjūvio operacijos pagalba, ar gimdė natūraliais takais, ar buvo plyšusi tarpvietė, ar ne. Korsetų būna įvairių. Yra tokie kaip diržai sujuosiami, ir jei moteris gimdė natūraliais takais, gali jį juostis iškart po gimdymo. Dar yra specialios kelnaitės – jei siūta tarpvietė, jos apspaus ir bus nepatogu. Bet visos šios priemonės yra rekomenduojamos, nes manoma, kad jas dėvint audinys į pradinę padėtį sugrįžta du-tris kartus greičiau nei jų nedėvint.

– O kaip dėl aukštakulnių? Ar galima juos avėti nėštumo metu?

– Pirmąjį nėštumo trečdalį dauguma moterų avi joms įprastą avalynę. Augant pilvukui, keičiasi kūno svorio centras – jis slenkasi į priekį, dėl hormoninių pokyčių, laisvėja sąnariai, jungtys tampa ne tokios stabilios, laisvėja kaulinis dubuo, kad vaikučiui būtų lengviau slinkti gimdymo kanalai, ir raiščiai. Kada jie nestabilūs, avint aukštakulnius, moteris jaučiasi nestabiliai. Ji sunkiau išlaiko pusiausvyrą, didesnė rizika, kad gali užsigauti, paslysti. Todėl didesniame nėštume aukštakulniai nėra labai rekomenduotinas dalykas, bet tai turėtų būti sprendžiama individualiai. Be abejo, moteris su aukštakulniais atrodo lieknesnė, elegantiškesnė, bet ar dėl to verta rizikuoti?

– Ar yra optimalus kulniuko dydis, leidžiamas nėštumo metu?

– Pirmame-antrame trimestre rekomenduojamas pakulnės aukštis 4-5 cm, trečiame – 3-4 cm. Bet labiausiai rekomenduojama ortopedinė avalynė, nes keičiasi pėdos dydis, pėda platėja. Dėl kūno svorio centro pokyčių nėštukėms linkusi formuotis plokščiapėdystė. Todėl būtų geriausia rinktis ortopedinę avalynę.

– Vis dėl to, jei yra kokia nors ypatinga proga, ar labai bus daug žalos, jei besilaukianti moteris apsiaus bent valandai aukštakulnius?

– Žinoma, kad nieko nenutiks. Įsikibkite tvirčiau vyrui į parankę ir pirmyn. Jei tik gausite teigiamų emocijų, viskas gerai. Bet kiekvienai dienai nerekomenduočiau.

– Dėl tikimybės nugriūti ar yra ir kitų priežasčių?

– Yra ir kitų priežasčių. Avint aukštakulnius, kūno svorio centras pereina ant pirštų, atsiranda pėdų skausmai, kojos paburksta, tinsta, o tai reiškia, kad gali atsirasti kojų mėšlungis, nugaros skausmai, ant pilvo dėl to gali imti ryškėti strijos. Be to, tai gali turėti įtakos vaiko padėčiai gimdoje. Bet galiu pasidžiaugti, kad mūsų moterys protingos ir jos tikrai nerizikuoja nei savo, nei savo kūdikio sveikata.