– Kada reikėtų pradėti ruoštis gimdymui?

– Pradėčiau nuo to, kad ruoštis gimdymui nėra privaloma, bet man patinka analogija su vestuvėmis. Vienos ruošiasi ir svajoja apie tai nuo vaikystės, kitos – likus savaitei iki jų pasiskolina suknelę. Kad ir kaip bebūtų, skiriame tam ir laiko, ir resursų. Kad ir kiek profesionalų tau bepadėtų, dalyvauji tu ir įvykis yra tavo. Su gimdymu yra panašiai, moterys gimdo su pagalba, bet gimdo jos. Net jei nepripažįstame sąmoningai, kad gimdymas yra vienas svarbiausių įvykių gyvenime, pasąmonėje jis toks yra. Tai nelabai su kuo palyginamas virsmas. Net jei ir ne pirmas vaikas. Tai svarbus įvykis ne tik fiziškai, bet ir visomis kitomis prasmėmis – pakeičia moters padėtį ir socialiai, kartais ir ekonomiškai, ir psichologiškai. Man atrodo ruoštis svarbu, o kada – bendros taisyklės nėra.

Vyras gimdyme
Dula Lina
Dauguma moterų iki gimdymo būna matę gimdymą filmuose ar girdėjusios tokias siaubo istorijas. Kaip yra iš tikrųjų, nelabai įsivaizduoja

– Yra daug pamokėlių, skirtų besilaukiančioms – tiek poliklinikose, tiek privačiose įstaigose. Ar verta jas lankyti?

– Labai svarbu atsisėsti ir nuspręsti, kaip kiekvienai iš mūsų geriausia. Vienoms tinka paimti knygą iš bibliotekos, nusipirkti internetu. Mes gyvename informacijos pertekliuje, todėl daugiau darbo reikia skirti tam, kad informaciją atsirinktum, o ne tam, kad rastum. Jei vienos skaito, kitoms gal priimtiniau klausyti vaizdo paskaitų. Galima vaikščioti į kursus. Svarbu neapsigauti ir pasverti, ar tikrai viena paskaita gali įsiskaityti kaip pasiruošimas gimdymui. Verta nuvažiuoti į keletą gimdymo namų ir pažiūrėti, kaip tai atrodo iš vidaus. Dauguma moterų iki gimdymo būna matę gimdymą filmuose ar girdėjusios tokias siaubo istorijas. Kaip yra iš tikrųjų, nelabai įsivaizduoja. Svarbūs net ir tokie dalykai, kur reikia įeiti, kur pastatyti automobilį ir pan. Kita dalis – kūno paruošimas gimdymui. Reikia mokėti atsipalaiduoti, stebėti, įsiklausyti į savo kūną, kad nepamirštume kvėpuoti. Reikia prisiminti, kad tai kūniškas procesas ir priimti save tokią, kokia esi. Sakoma, kad gimdymo metu nukrenta visos kaukės – jokia socialinė rolė nebėra svarbi. Esi tokia, kokia esi iš tikrųjų, o save priimti ne visada taip paprasta.

Be to, verta žinoti, kas gimdymo metu vyksta. Daugeliui tai teikia ramybę. Reikia žinoti, kas yra normalu, kiek trunka pirma stadija, kaip moteris tuomet jaučiasi, kas vyksta jos metu, ką reiškia, kai atsidarinėja gimdos kaklelis. Dar labai svarbi dalis – jei moteris gimdyti eina ne viena, o su partneriu. Reikėtų išsiaiškinti tarpusavyje, kas kam yra svarbu ir priimtina, kad į gimdyklą neitų nepasiruošę vyrai arba vyrai, kurie turi į gimdymą visai kitokį požiūrį. Gimdymas yra labai intensyvus veiksmas. Jei jo metu palydovas jaučiasi psichologiškai nepasiruošęs, nesaugus, reakcijos gali būti kelios: žmogus arba ginasi, arba atsiriboja ir perduoda atsakomybę kitiems, arba reaguoja agresyviai. Būna atvejų, kai vyrai pykstasi su gydytojais gimdymo metu arba liepia moteriai daryti viską, ką liepia gydytojas. Tokiais atvejais moteris pameta vyrą kaip partnerį, negali į jį atsiremti, ar su juo pasitarti. Vyras turi žinoti, ko iš jo norima, ir suvokti, kad moteris šiame procese yra svarbiausia.

– Knygos, paskaitos – viskas gerai. O kaip dėl patarimų iš mamų, anytų draugių?

– Patarimai rodo vieną dalyką, kad gimdymas moterims yra svarbus reiškinys. Nes net mūsų močiutės prisimena, ką joms sakė akušerės, kaip jos kvepėjo per gimdymą, kaip atrodė palatos ir jų sienos. Šitą reikia įsidėmėti. O patarimai, kaip joms buvo ir kas suveikė, priklauso nuo santykio. Mūsų mamos gimdė laikais, kurie nebuvo labai palankūs moteriai. Moterys būdavo bent savaitei atskiriamos nuo šeimos. Svarbu netikėti aklai tokiais žodžiais, kurie nepalaiko, sėja baimę – greičiausiai tai pasakotojos istorija, kurios skausmas vis dar neišveiktas, ir ji nieko bendra su jumis neturi.

Vyras gimdyme

– Dėl ko labiausiai nerimauja nėščiosios?

– Gimdymas yra egzistencinis įvykis. Labiausiai bijoma, kad gims negyvas vaikas, aš numirsiu arba abu būsime suluošinti taip, kad negalėsime gyventi kokybiškai. Tai normalu. Gimdymas metaforiškai yra procesas, kai tu numiršti tokia, kokia buvai iki šiol, ir atgimsti nauja. Kadangi šiais laikais Lietuvoje rekordiškai mažai miršta naujagimių, posakis „svarbu, kad mama ir kūdikis būtų sveiki“ be fizinės išraiškos įgauna ir kitokią prasmę. Grįžti namo su pogimdyvine depresija ir su nuostata, kad daugiau niekada neturėsi vaikų, matyt, tai nėra ta sveikata, kurios linkėtume. O bendrai paėmus baimių yra visokių – vienos bijo blogai atrodyti prieš vyrą, kitos suplyšti. Be to, mes retai įvertiname, kad gimdymas yra susijęs su mūsų seksualine patirtimi. Jei mūsų kūno ribos kažkada buvo peržengtos, ar tai buvo tiesioginis prievartavimo aktas, ar žodinis žeminimas, ar baimė, kad būsi išprievartauta, ar bus iš tavęs pasityčiota, visa tai gimdymo metu labai stipriai veikia. Moteris kartais pasąmoningai susieja tuos įvykius ir jie atsigamina.

Dula Lina
Grįžti namo su pogimdyvine depresija ir su nuostata, kad daugiau niekada neturėsi vaikų, matyt, tai nėra ta sveikata, kurios linkėtume

– Matyt, svarbu pasirinkti ne tik koks artimasis bus šalia, bet ir koks ligoninės personalas?

– Taip, bet pas mus kol kas dar nėra taip paprasta tai padaryti. Daug moterų „tariasi“, kad tam tikras gydytojas būtų per jų gimdymą, ir tai rodo poreikį asmeninio ryšio. Bet dažniausiai jis būna labai formalus, nes nei tu gydytojo pažįsti, nei jis tavęs. Mūsų medikai yra aukštos kvalifikacijos ir techniškai dažniausiai procedūras atlieka gerai, bet moterys ieško empatijos. O tariantis tai nebūna aptariama. Kita vertus, kaip ją aptarti? Paklausti, ar jūs man būsite geras? Čia gal yra priežastis, kodėl atsirado gimdymo planai.

– O tai kas yra tas gimdymo planas?

– Tai – išreikšta moters valia, kas jai svarbu gimdymo metu. Gimdymo planas gali būti atspausdintas lapas su aiškiais punktais, ko moteris norėtų ir ko nepageidautų gimdymo metu, arba laiškas prižiūrinčiai akušerei, su kuria anksčiau nebuvo galimybės susitikti, arba grafinės žinutės, ką moteriai galima daryti ir ko ji nenori. Arba gali būti materialios išraiškos neįgijęs, bet su vyru aptartas planas, kas būtent jiems yra svarbu gimdymo metu. Pokyčiai į medicinos praktiką ateina lėtai – nuo to, kai atsiranda tyrimais grįsti įrodymai iki pritaikymo palatoje gali praeiti keleri ar net keliolika metų. O gimdymo planas yra būdas išsilavinusiai, savo poreikius žinančiai moteriai gauti naujausią priežiūros metodą.