Epidūrinė nejautra – efektyviausia

Visų pirma gydytoja pabrėžė, kad bet kokie nuskausminamieji taikomi tik pačiai gimdyvei pareikalavus. „Tiek epidūrinė nejautra, tiek visi kiti metodai yra tinkami, jei to pageidauja pati moteris. Jei skausmas labai didelis, daroma epidūrinė nejautra. Žinoma, sunku apibrėžti, kada skausmas jau nebepakeliamas, nes vienų skausmo slenkstis labai aukštas, kitų – labai žemas, vienos gali kentėti ilgai, o kitos – ne. Būna, kad nuskausminimo procedūrai prieštarauja vyrai – neva, žmona pažadėjo gimdyti be vaistų, o dabar jų prašo. Mes visada žiūrime, ko nori moteris“, – pasakojo medikė.

Gydytoja Kornelija Mačiulienė
Būna, kad nuskausminimo procedūrai prieštarauja vyrai – neva, žmona pažadėjo gimdyti be vaistų, o dabar jų prašo. Mes visada žiūrime, ko nori moteris

Epidūrinė nejautra, anot jos, nuskausmina praktiškai visiškai. Išimtys yra nebent kokie nors sveikatos sutrikimai, kurie buvo ir prieš nėštumą. „Pavyzdžiui, jei yra stuburo išvarža, viena pusė gali nenusiskausminti. Kad ir kaip bebūtų tai pati efektyviausia nuskausminimo priemonė“, – tikino direktorė.

Bene svarbiausia, kad viskas vyktų sklandžiai, epidūrinę nejautrą padaryti laiku. „Epidūrinė nejautra derinama su akušeriu ginekologu. Kai sąrėmiai prasidėjo, bet gimdos kaklelis dar neatsivėręs, taikyti epidūrinės nejautros negalima, kad nebūtų sustabdytas gimdymas. Kada gimdos kaklelis pasiruošęs, išlygintas ir prasivėręs apie 3-4 cm, jau galima. Padarius ją per anksti, arba per vėlai, galima sukelti nepageidaujamų situacijų“, – tvirtino medikė.

Ji patikino, kad kūdikiui epidūrinė nejautra yra visiškai saugi. Moters sveikatai – taip pat. „Būna, kad kartais nutirpsta viena koja, bet labai greitai atsistato. Kartais moterims būna sunku vaikščioti, judėti po palatą, bet gimdymui besibaigiant, kai vyksta išvalymo periodas, dažniausiai jau pradeda viską jausti. Poveikis visiškai pasibaigia po dvejų valandų“, – pasakojo gydytoja.

Po epidūrinės nejautros bene vienintelis galimas pašalinis efektas gimdyvei – galvos skausmai. Bet jie, anot medikės, yra pagydomi. „Nugaras dažniausiai skauda toms, kurioms skaudėjo ir iki tol, todėl nereikia dėl to kaltinti epidūrinės nejautros. O kūdikiui šis nuskausminimo būdas neturi jokios įtakos“, – sakė K.Mačiulienė.

Epidūrinę nejautrą dažniausiai renkasi pirmą kartą gimdančios

Epidūrinę nejautrą, pasak Vilniaus gimdymo namų direktorės, renkasi apie 40 proc. gimdyvių. „Jei tai jau yra antras gimdymas, dažniausiai jos nereikia. Yra moterų, kurios iškenčia ir nieko nepasako, o yra tų, kurios vos įėjusios į gimdyklą ima aukštą oktavos natą“, – sakė gydytoja.

Anot jos, neigiamai į epidūrinę nejautrą gali žiūrėti tos moterys, kurios jau yra pagimdžiusios be nuskausminamųjų arba tos, kurios dar negimdė. „Jei gimdyme dalyvauja vyresnės kartos moterys, jos dažnai sako, kad pačios gimdė, pagimdė ir nereikia išsigalvoti jokių nuskausminamųjų, nes paskui stuburą skaudės, galvą skaudės ir dar vaikui pakenksi. Tai yra neteisinga nuomonė. Reikia pabrėžti, kad gimdymo skausmas yra pirmoje eilėje skausmo skalėje“, – teigė medikė.

Alternatyvos – opioidai ir dujos

Be epidūrinės nejautros, yra ir kiti nuskausminimo būdai. „Vienas tokių, kai į veną arba raumenis leidžiami opioidai, liaudyje dar vadinami „šampanu“. Jie nuima skausmą ir šiek tiek atpalaiduoja. Veikia apie valandą laiko, po to moteris gali ir vaikščioti, ir gulėti. Jų negalima leisti prieš pat gimstant vaikui, nes kūdikis bus mieguistas. Bet suleidus iki gimdymo likus 4-5 valandos, iš organizmo spėja pasišalinti“, – pasakojo K.Mačiulienė.

Dar vienas būdas – linksminančios dujos. Tiesa, gydytoja pabrėžė, kad reta moteris dabar jų pageidauja. „Jos nepatinka nei gimdyvėms, nei medikams. Moteris, jų prisikvėpavusi tampa neadekvati, galima prarasti su ja kontaktą. Be to, dažnai jų prisiuosto ir vyrai, tuomet abu tampa tokie „bekontakčiai“, – teigė medikė.

Natūralūs nuskausminamieji

Kitos moterys, anot K.Mačiulienės, renkasi natūralius gimdymo skausmo malšinimo būdus. „Labai svarbu pasirinkti tinkamą pozą: sėdėti ant kamuolio, stovėti, gulėti, nueiti į dušą, tupinėti. Viskas tas priklauso nuo gimdyvės. Galima klausytis specialios gimdymui pritaikytos muzikos. Užsiimti meditacija. Labai svarbus kvėpavimas. Jei yra sąrėmis, normaliai iškvėpiant/įkvėpiant galima sumažinti skausmą“, – pasakojo medikė.

Gydytoja Kornelija Mačiulienė
Galima klausytis specialios gimdymui pritaikytos muzikos. Užsiimti meditacija. Labai svarbus kvėpavimas. Jei yra sąrėmis, normaliai iškvėpiant/įkvėpiant galima sumažinti skausmą

Kitas būdas – masažas, kurį dažniausiai atlieka vyrai. „Galima masažuoti nugarą, tą dažniausiai atlieka vyrai. Galima masažuoti pėdas, rankas. Tie vyrai, kurie ėjo su žmonimis kartu į pamokas, visa tai žino. Nugaroje yra tam tikri taškai, kuriuos galima spausti ir sumažinti skausmą“, – sakė K.Mačiulienė.

Dar vienas būdas – šilta vonia. „Nebūtina ten gimdyti, galima tiesiog pasėdėti. Vonioje pas mus gimdo tik tos, kurios yra nusiteikusios gimdyti visiškai natūraliai. Tiesa, turėjome ir tokių atvejų, kai moteris įlipa į vonią, pradeda kojomis rankomis maskatuoti, tada būna ne tik vonia, bet ir visa gimdymo palata šlapia“, – pasakojo gydytoja. Ji pridūrė, kad dabar gimdymą vonioje renkasi reta kuri moteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)