– Papasakokite, kas yra dula?

– Lietuvoje dulos atsirado 2013 metais, pasaulyje tokiu pavadinimu ir taip apibrėžta veikla jos egzistuoja jau kokių 40 metų. Dažniausiai tai yra moteris (tiesa, Kanadoje yra vienas vyras), kuri turi savo gimdymo patirtį, nors nebūtinai. Jos darbas ir paskirtis yra padėti gimdančiai moteriai, jos vyrui, mamai, kažkam iš artimųjų, jei to reikia. Taip pat – ruoštis nėštumo metu ir padėti po gimdymo. Kūdikį nešiojančiai moteriai dažniausiai norisi, kad gimdykloje būtų žmogus, kuris ją pažįsta, kuriuo ji pasitiki, su kuriuo bendravo. Gimdymas yra labai intensyvus veiksmas. Jis parodo, kaip mes reaguojame į stresines situacijas, kaip išgyvename baimę. Dula yra tas žmogus, su kuriuo apie tai yra kalbėta.

Dula Lina
Gydytojai ir ginekologai dirba su patologijomis, kai reikia medicininio sprendimo. Akušerės dirba su fiziologija, o dulos su emocine ir psichologine gimdyvės būsena

– Bet dula nepriima gimdymo, tiesa?

– Lietuvoje dauguma kūdikių gimsta į akušerės rankas. Jei reikėtų taip paprastai paaiškinti, gydytojai ir ginekologai dirba su patologijomis, kai reikia medicininio sprendimo. Akušerės dirba su fiziologija, o dulos su emocine ir psichologine gimdyvės būsena.

– Kiek populiaru šiandien Lietuvoje gimdyti su dula?

– Populiarumas auga. Kadangi tai yra naujovė, žmonės reaguoja atsargiai. Jei tą išbandė, tarkime, tavo draugė, į susitikimą ateini lengviau. Be to, Lietuvoje dula yra apipinta įvairias mitais. Daugelis vis dar galvoja, kad tai pribuvėja. Kitiems ji asocijuojasi su gimdymu namuose. Moterys dažnai susikuria realybe nepagrįstą įvaizdį, bet kuo toliau, tuo daugiau atsiranda moterų, kurios gimdo su dulomis – dabar tokią patirtį turi keli šimtai Lietuvoje gyvenančių moterų.

– Jei vis tik nusprendei gimdyti su dula, kada reikėtų pradėti jos ieškoti?

– Nėštumas yra įdomus tuo, kad jis parodo, kokios unikalios moterų patirtys. Kai kurios santykio ieško anksčiau, kitos – vėliau. Aš pati esu bendravusi su moterimis nuo 16 savaitės, kita mane susirado paskutinę savaitę prieš gimdymą.

– O kaip vyrai žiūri į dulos dalyvavimą gimdyme?

– Tėčiai žiūri įvairiai. Bet jei vyras ketina dalyvauti gimdyme, aš būtinai noriu, kad mes susipažintume. Kad jis pritartų tokiam moters pasirinkimui, kad dula gimdykloje jam nebūtų dirgiklis.

– Ar dula turi turėti kokį nors išsilavinimą?

– Mes esame įsteigę Lietuvos dulų asociaciją ir ją prižiūrime. Visos esame baigusios asociacijos mokymus, kurie trunka daugiau nei metus. Mokymai, kvalifikacijos kėlimas, supervizijos – mūsų vidinis reikalavimas, bet šiaip tai nėra licencijuota veikla. Yra dulų, kurios baigė tokius kursus Didžiojoje Britanijoje ar Amerikoje.

– Pati dalyvavote ne viename gimdyme kaip dula. Kaip vertintumėte gimdymo sąlygas Lietuvoje?

– Yra pas mus ir gerų patirčių, ir gerų sąlygų, bet kartais pritrūksta to, ko pritrūksta ir šiaip kasdieniame gyvenime. Mes dažnai nesame empatiški kitam žmogui, neatsižvelgiame į jo poreikius arba jo poreikius pavadiname įgeidžiais. Pas mus tyčiojamasi visur. Kai tai įvyksta gimdymo metu, būna labai skaudu, ir pasekmes turi visai kitokias, nes gimdanti moteris yra jautri ir visai kitaip girdi tai, kas jai sakoma. Taigi yra dalykų, už kuriuos galima dėkoti, ir yra dalykų, kuriuos būtina keisti. Bet mūsų demokratija dar yra jauna ir apskritai gal čia toks žmonijos kelias, kad visada reikia kažką gerinti.

Dula Lina
Kai gimdanti moteris yra patenkinta, kai ji jaučia, kad ją gerbia, kad ji yra saugi ir gali atsiduoti procesui, viskas vyksta sklandžiau

– Kiek svarbu, kad gimdyvė jaustųsi psichologiškai rami?

– Labai svarbu. Kai gimdanti moteris yra patenkinta, kai ji jaučia, kad ją gerbia, kad ji yra saugi ir gali atsiduoti procesui, viskas vyksta sklandžiau negu tuomet, kai ji turi galvoti, atsakinėti į klausimus, kažką spręsti arba kai jaučiasi nesaugi. Procesas gali pradėti strigti. O apie tai, kaip vaikas gimsta ir kokios būsenos mama jį pasitinka, galima labai daug pasakoti. Gimdymo metu formuojasi daugybė neuroninių jungčių ir dedamas pagrindas vėlesniam mūsų supratimui apie pasaulį, nes pirmi vaiko potyriai įsirašo labai ilgam, dėl to psichologai labai žiūri, kaip tu gimei, kaip augai.

– Ar dula galima pasikviesti, jei gimdo Cezario pagalba?

– Jei moteriai daroma Cezario operacija, dula paprastai laukia už operacinės durų ir bendrauja iškart po gimdymo. Dulos yra už moters pasirinkimą. Nesvarbu ar ji gimdys namuose, ar gimdys su Cezario operacija. Aš tik pati skatinu rinktis moteris ne automatiškai, o gerai tuo pasidomėjus.

– Kiek kainuoja dulos paslaugos?

– Kadangi mūsų niekas nefinansuoja, nors, pavyzdžiui, Amerikos ligoninėse yra etatinės dulos, Suomijoje yra valstybės apmokamų dulų, suprantama, kad paslaugos kainuoja. Priklauso nuo miesto, nuo dulos pareigų. Bet ta orientacinė kaina, kurią skelbiame, yra 350 eurų už bendravimą iki gimdymo, gimdymo metu ir po gimdymo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)