Anksčiau tarp Jungtinėje Karalystėje (JK) vaikų besilaukiančių lietuvių buvo populiaru vykti gimdyti į tėvynę. Tačiau ar tai – vis dar dažnas sprendimas tarp Anglijos lietuvių? Tinklalapis „Tiesa“ pasidomėjo, kokį gimdymą dabar mieliau renkasi čia gyvenančios šeimos: namuose ar ligoninėje, Lietuvoje ar Anglijoje.

Lietuvoje pasirinkimo mažai

Jungtinėje Karalystėje besilaukianti moteris susiduria su nemažu, bet pozityviu iššūkiu. Kiekviena nėščioji yra supažindinama su gimdymo pasirinkimu ir turi galimybę pati nuspręsti, kokio gimdymo norėtų.

Londone gyvenanti mama Vilma
Gimdymu Lietuvoje skųstis irgi negaliu, bet kuo daugiau „davėme“, tuo geriau mus prižiūrėjo

Moterys yra skatinamos susikurti asmeninius gimdymo planus, nors gimdymas nebūtinai vyksta taip, kaip norėtųsi, net jei nėštumas buvo be komplikacijų.

„Jūsų pasirinkimas, kur norėtumėte gimdyti, priklausys nuo asmeninių poreikių, rizikos ir gyvenamosios vietos“, – sakoma Nacionalinės sveikatos tarnybos (NHS) interneto puslapyje.
Atsižvelgiant į galimą riziką, kiekvienai gimdyvei suteikiama teisė pasirinkti gimdyti namuose, gimdymo centre ar ligoninėje, natūraliai, baseine ar planuotos Cezario operacijos metu, su nuskausminamaisiais, jei taip, kokiais – dujomis, epidūrine nejautra ar intraveniniais vaistais.

Lietuvoje šiuo klausimu moters pasirinkimas kol kas yra gana ribotas. Iki šių metų birželio 28-osios gimdyvė turėjo tik vieną galimybę – kūdikio susilaukti ligoninėje, o gimdymo metu naudojamus anestetikus už gimdyvę dažnai parinkdavo patys medikai.

„Moterys gimdo namuose, tokia yra realybė, tai yra jų pasirinkimo teisė. To negalima ignoruoti, todėl valstybė turi aiškiai nustatyti taisykles, kurių būtina laikytis, siekiant užtikrinti saugumą“, – yra sakęs sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Nors šio įstatymo pataisos – didelis žingsnis Lietuvoje, reikia pastebėti, kad už gimdymo namuose paslaugą būsimi tėvai susimokėti vis dėlto turės savo lėšomis.

Sveikatos ministerijos teigimu, Lietuva tėvams garantuoja ir apmoka pilnai kokybiškas gimdymo paslaugas gydymo įstaigose, todėl už norą gimdyti namuose, priešingai nei JK, kur šios paslaugos – visiškai nemokamos, tėvams teks susimokėti papildomai.

Dauguma moterų renkasi JK

Klausimą, kur gimdyti, uždavėme daugiau nei dvidešimčiai moterų. Iš jų tik viena atsakė, kad gimdyti planuoja tik Lietuvoje. Daugelis moterų savo pasirinkimą argumentavo ne kelionės į Lietuvą nėštumo metu sukelta rizika, bet JK teikiamų paslaugų kokybe, nepamiršdamos ir to, kad sveikatos paslaugos čia yra nemokamos.

„JK gimdžiau du kartus. Abu mane prižiūrėjo kaip princesę. Ir visa tai – už dyką, be jokių kyšių“, – asmenine patirtimi dalijosi Ilona B.

Kyšių neegzistavimas JK sveikatos apsaugos sistemoje buvo svarbus daugeliui pašnekovių. Moterys taip pat minėjo, kad Lietuvoje pernelyg dažnai tenka susidurti su nemaloniu, pastabas laidančiu, grubiu personalu.

„Tiek sūnų, tiek dukrą gimdžiau ligoninėje, tačiau sūnų Lietuvoje, o dukrą – Londone. Nors iki antrojo gimdymo priekaištų Lietuvos medikams neturėjau, pagimdžiusi antrąjį vaiką nuoširdžiai nustebau, kaip mes su naujagime dukra buvome prižiūrėtos. Ir visa tai – be jokių „padėkų“.
Lietuvoje skųstis irgi negaliu, bet kuo daugiau „davėme“, tuo geriau mus prižiūrėjo. Galvojome atsidėkoti ir čia, bet pažįstami patarė to nedaryti, kad gydytojai neįsižeistų. Tik po to supratome, kad mokame mokesčius, todėl aukšto lygio priežiūra mums turėtų būti prieinama natūraliai ne tik JK, bet ir Lietuvoje“, – pasakojo dešimtmetį Londone su šeima gyvenanti Vilma.

Ne viena pašnekovė atkreipė dėmesį ir į ligoninių maistą: „JK visi ligoninės pacientai, jei neturi specialių mitybos reikalavimų, kas dieną gauna meniu, iš kurio išsirenka pusryčius, pietus ir vakarienę. Mano patirtis Lietuvos ligoninėje kitokia, – pasakojo Lina. – Jei nebūtų manęs lankę, būčiau savaitę pragulėjusi tuščiu skrandžiu.“

Tiesa, kalbintos moterys pastebėjo, kad ir JK pasitaiko visokių istorijų bei patirčių, o medicininis aptarnavimas taip pat priklauso nuo žmogiškojo faktoriaus, t.y. prižiūrinčių specialistų.

Lietuvoje gimdžiusi Sara R. sakė, kad specialiai grįžo į Lietuvą dėl komplikacijų. Nors moteris medikams kyšių nemokėjo, liko labai patenkinta gauta medicinine priežiūra, o jos ir mažylio sveikata buvo pasirūpinta nepriekaištingai.

Namuose gimdyti nedrįsta

Vos kelios iš „Tiesos“ kalbintų pašnekovių teigė savo noru gimdžiusios namuose. Remiantis NHS duomenimis, tik 3 proc. (viena iš 30) nėščiųjų Velse gimdo namuose. Anglijoje tokį kelią pasirenka 2,3 proc., Škotijoje – vos 1 proc., o Šiaurės Airijoje – 0,3 proc.

Įdomu ir tai, kad net dauguma tų pašnekovių, kurios kūdikio susilaukė namuose, antrą kartą laukdamosi rinktųsi gimdymą ligoninėje.

„Mano nėštumas buvo labai lengvas. Visą laikotarpį jaučiausi puikiai, todėl gydytoja rekomendavo gimdyti namuose. Parašiau gimdymo planą, tačiau gimdymas buvo visai kitoks, su komplikacijomis ir labai sunkus. Netekau labai daug kraujo, teko vykti į ligoninę. Dabar tikrai nesirinkčiau gimdyti namuose tik dėl to, kad niekada negali prognozuoti, kas nutiks“, – pasakojo Agnė.

Vilma pasakojo, kad apie gimdymą namuose nebuvo net minčių: „Tokiu metu priimami sprendimai, kurie gali lemti ne tik tavo pačios, bet ir kūdikio sveikatą. Tai yra dvi gyvybės, kurioms gali iškilti pavojus. Manau, kad labai egoistiška tuo rizikuoti.“

Gimdymo centre (Natural Birth Centre turi daugelis JK ligoninių) kūdikio susilaukusi Diana pasakojo, kad namuose negimdytų vien dėl to, kad čia nėščiajai suteikiama viskas ir dar daugiau, negu gali prireikti: „Gimdžiau atskirame kambaryje su dušu ir tualetu, baseinu, patogiais, specialiai gimdymui pritaikytais minkštais baldais, lova ir foteliu vyrui. Grojo mūsų parinkta muzika, man nereikėjo persirengti ligoninės drabužiais, galėjau dėvėti, ką pati norėjau. Mano patirtis JK ligoninėje – geresnė, nei galėtų būti namuose. Iki šiol vyras juokauja, kad gimdymo centre buvo kaip viešbutyje. Ir viskas visiškai nemokama. Labai džiaugiamės savo patirtimi“.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.