Gydytojai tvirtina, kad yra daug priežasčių, kodėl merginos ar moterys gali nepastebėti, jog laukiasi kūdikio, rašoma anews.com.

„Mums, žmonėms, būdinga įtaigi neigimo galia, – sako gydytojas Danas Frayne`as, kuris Šiaurės Karolinos Ešvilio mieste vadovauja Sveikatos švietimo centro Šeimos medicinos rezidentūros programai ir yra vienas iš Nacionalinės būsimų nėščiųjų sveikatos ir sveikatos priežiūros iniciatyvos pirmininkų. „Moteris gali neigti ir gana ilgą laiką atsisakyti pripažinti kūno pokyčius. Jei moteris turi antsvorio, ji gali ir nepastebėti nėštumo, o jei moteris yra liesa, nėštumas gali būti nematomas iki 20 savaitės“.

Tyrimas, pasirodęs Karališkosios medicinos draugijos žurnale, rodo, kad nėštumo neigimas yra labiau paplitęs, negu atrodo. Tyrėjai nustatė, kad viena iš 475 moterų iki 20 nėštumo savaitės gali nesuprasti, jog laukiasi, o viena iš 2500 moterų to gali nežinoti iki pat gimdymo (panašūs rodikliai būdingi ir eklampsijai).

D. Frayne`as išskyrė keturis merginų ir moterų, galinčių nepastebėti ar neigti savo nėštumą, tipus.

Jaunos paauglės

Jaunos paauglės gali turėti mažai žinių apie savo kūną ir pokyčius, kurie vyksta nėštumo metu, sako D. Frayne`as. Be to, daugeliui paauglių būdingos nereguliarios menstruacijos, todėl šešis mėnesius neprasidedančios menstruacijos jų gali labai nenustebinti. D. Frayne`as atskleidžia, jog kartais jaunos paauglės kreipiasi pas gydytojus dėl pilvo ar nugaros skausmų, pasireiškiančių 30 – 32 nėštumo savaitę, ir tik tuomet sužino, kad laukiasi. Dažnai jos prisipažįsta, kad įtarė, jog gali būti nėščios, bet bijojo kažkam apie tai prasitarti.

Užimtos moterys

Daugybė žmonių, ypač moterų, turi daug įsipareigojimų – vaikai, šeima, darbas. Tai trukdo joms skirti pakankamai dėmesio sau ir savo kūnui, sako D. Frayne`as. Kartais prireikia nemažai laiko, kol jos pripažįsta pokyčius ar ryžtasi kreiptis į gydytojus.

Priklausomi žmonės

Merginos ar moterys, kurios yra priklausomos nuo alkoholio ar narkotikų, dažnai nepastebi, kad yra nėščios, nes tiesiog tai nėra jų pagrindinis rūpestis, aiškina D. Frayne`as.

Moterys, kurios mano, kad joms nereikia gydytojų priežiūros

Kartais tos moterys, kurios jau gimdė ar mano žinančios, ką reikia daryti potencialaus nėštumo metu, nesikreipia į gydytojus ir taip pražiopso nėštumo indikacijas.

Viena iš pagrindinių tokio neigimo priežasčių yra ta, kad kiek mažiau negu pusė nėštumų Jungtinėse Valstijose yra neplanuoti ar nepageidaujami. Anot vienos 2011 metais paskelbtos studijos, 2006 metais 49 proc. nėštumų buvo nenumatyti (tai nežymus padidėjimas nuo 2011 metų, kai neplanuoti buvo 48 proc. nėštumų). Nors daug pastojusių moterų neigia nėštumą, galiausiai patekusios pas gydytojus ir išgirdusios, kad tikrai laukiasi, dauguma jų nenustemba. „Dažniausiai jos išgirsta tai, ką jau nujautė ir įtarė, tik nenorėjo pripažinti“, – pažymi D. Frayne`as.

Deja, nežinojimas ar nenoras pripažinti savo nėštumą tiek motinai, tiek vaisiui kelia komplikacijų riziką. D. Frayne`as teigia, kad būtent nėščiųjų priežiūra geriausiai užtikrina, kad motina ir jos kūdikis bus sveiki. Labai svarbu, kad pastojusi moteris pas gydytoją apsilankytų per pirmąsias 12 nėštumo savaičių, sako jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)