Tai – kur gimdyti ir kiek tai kainuoja? Uždavus šį klausimą galimi keli atsakymų variantai.

Jaunos moterys patarimų ir informacijos ieško besikreipdamos į jau gimdžiusias drauges arba forumuose. Pasisakymai pasidalina į dvi didesnes stovyklas. Vienos pasakoja, kad nesitarė ir viskas buvo puiku, buvo prižiūrėtos, apgaubtos rūpesčiu, joms buvo suteikta visa reikalinga informacija ir pagalba. Kitoje barikadų pusėje vis dar tikinčių „pakišos“ galia pasakojimai. Kaip nenuginčijamas argumentas pateikiama mamos ir vaikelio sveikata. Nes būtent dėl šių dalykų labiausiai ir nerimaujama. Dar vienas svarbus momentas – medikų elgesys su gimdyve. Labai ypatingoje ir jautrioje situacijoje atsidūrusios moterys nori šalia atjaučiančių ir taktiškų gydytojų ir akušerių. Dėl to vis dar vyrauja įsivaizdavimas, kad 200-300 Eur atlygis „į kišenę“ padeda išspręsti šiuos dalykus.

Yra ir dar viena patirčių grupė – tai susitarusios su gydytoju ir vis tiek negavusios, ko tikėjosi.

Viename tėvų forumų moterys dalijosi patirtimi: „Tariausi su akušere, bet atėjus laikui "pavedė" ir tiek žinių, važiavau tada tiesiog, maždaug pas ką papulsiu... “. Kita pasakojo, kad pirmąjį vaikutį gimdė privačioje klinikoje, o antrą su niekuo nesitarusi vienuose iš Vilniaus gimdymo namų. Ir antruoju gimdymu ji sakosi esanti žymiai labiau patenkinta, nei pirmuoju.

Nusprendėme apžvelgti, kiek kainuoja gimdymas tiek privačioje, tiek valstybinėje ligoninėje ir ką gimdyvė gauna už sumokėtą mokestį.

Gimdymas privačiuose gimdymo namuose

Tiems, kam itin svarbus komfortas, jauki aplinka ir individuali priežiūra, yra galimybė – gimdyti privačiai. Vienintelė Lietuvoje tokias paslaugas teikia Baltijos Amerikos klinika. Pasak Erikos Zabulėnienės, generalinės direktorės pavaduotojos, per metus šioje klinikoje gimdo nuo 30 iki 60 gimdyvių. Tokią paslaugą renkasi ne tik Lietuvos, bet ir kaimyninių šalių gyventojos.

Čia natūralaus gimdymo kaina 3600 Eur. Į šią sumą įskaičiuojama: 2 lovadieniai stacionare, pusryčiai, gimdymas, naujagimio apžiūra ir skiepijimas (nuo TBC (tuberkuliozės) ir hepatito), ginekologo apžiūra po gimdymo (1 diena), akušerio konsultacija (1 diena). Dar galima rinktis ir papildomai mokamas paslaugas, pvz. epidūrinę nejautrą gimdymo metu, vyro apgyvendinimą palatoje, pagal poreikį kitus tyrimus ir konsultacijas. Cezario pjūvio kaina – 4600 eurų.

Baltijos Amerikos klinika

Jei nesate draustas privalomuoju sveikatos draudimu (PSD), turėsite taip pat susimokėti

Valstybinės ligonių kasos sveikatos priežiūros įstaigoms už gimdymą sumoka nuo 451 iki 950 eurų (priklausomai nuo sudėtingumo). Jeigu gimdymo metu atliekamas cezario pjūvis, mokama nuo 1081 iki 1933 eurų (priklausomai nuo sudėtingumo). Jei gimdyvė nėra drausta, tuomet šią sumą teks sumokėti pačiai.

Kitokia tvarka galiotų atvykusioms iš Europos Sąjungos šalių apdraustoms moterims, dar kitokia
būtų, jei atvyktų gimdyti moterys iš trečiųjų šalių. Pavyzdžiui, neturintiems leidimo nuolat gyventi
Lietuvoje trečiųjų šalių piliečiams už medicinos paslaugas reikia sumokėti patiems. Tokiu atveju
pacientams, norintiems gauti mokamas paslaugas, dėl jų tiesiogiai reikėtų kreiptis į gydymo įstaigą.

Apsidraudusiems PSD gimdymas nemokamas

Draustiems privalomuoju sveikatos draudimu asmenims, už gimdymo metu suteiktas paslaugas mokėti nereikia. Tačiau ruošiantis gimdyti abejonė ar tartis su gydytoju, kiek tai kainuoja ir ar individualiai atsilyginti už suteiktas paslaugas, kankina ne vieną nėščiąją.

Delfi Vaikai kalbinta Giedrė (vardas ir pavardė redakcijai žinomi), kuri pas tą pačią gydytoją gimdė du vaikus, pasakojo, kad „gydytoja apie atlygį nė neužsiminė. Tarimasis vyko ne apie pinigus, o tik apie tai, kad gimdymo dieną norėčiau būti kartu su ja. Kaip elgtis, jei atvykus į gimdymo vietą, būtų ne jos darbo laikas. Žodžiu, tai daugiau buvo gimdymo plano susidėliojimas. Atvykstu, prieš tvarkant dokumentus teiraujuosi ar dirba gydytoja. Jei dirba – ją pakviečia. Jei ne – tada budintis gydytojas apžiūri. Aš skambinu savo gydytojai ir tada ji susisiekia su budinčiu gydytoju, aptaria mano būklę ir gimdymo eigą. Jei skubu, atvyksta. Tiek pirmu, tiek antru atveju dovanojome gėlių po gimdymo praėjus parai. Pirmu atveju norėjome atsiskaityti paprastai – paduodant vokelį su pinigėliais. Gydytoja nepaėmė.“

Taigi nors mamų forumuose vis dar galima aptikti pasakojimų, kad gydytojai leidžiasi į kalbas dėl asmeninio, „neoficialaus“ susitarimo dėl gimdymo, lyginant su ankstesniais metais, tokių pokalbių jau gerokai mažiau. Galbūt taip yra dėl to, kad visuomenė po truputį keičiasi ir darosi sąmoningesnė. Tam pasitarnauja ir kai kuriose ligoninėse jau įvesta oficiali tvarka, kuomet galima susitarti su konkrečiu gydytoju dėl gimdymo priežiūros, sumokant į ligoninės kasą nurodytą užmokestį.

Dar viena diskusijos dalyvė pažymi, kad labai svarbu apskritai žinoti, kodėl norisi būtent to gydytojo ir ko konkrečiai iš jo tikimasi. Nes visi dirbantys medikai išmano savo darbą, tad abejoti jų kompetencija iš anksto nėra reikalo.

Tiesa, nors individualias, „šeimos“ palatas galima rasti visose ligoninėse, galimybė pasirinkti gydytoją, kuris dalyvaus gimdyme, suteikiama ne visur. Tokią mokamą paslaugą turi ir apie tai savo el. puslapiuose informaciją pateikia tik keletas Vilniaus ir Kauno ligoninių.

Štai, pavyzdžiui Vilniaus gimdymo namuose individuali priežiūra ir slauga nėščiųjų priėmimo ir gimdymo skyriuje (visą gimdymo laikotarpį), kai pacientė pati renkasi gydytoją ir akušerę, kainuoja: gydytojas – 201,41 Eur, akušerė – 100,70 Eur. Vilniaus miesto klinikinėje ligoninėje (Antakalnyje) ta pati paslauga: gydytojas - 244,19 Eur, akušerė - 122,09 Eur.

Kauno Krikščioniškų gimdymo namų interneto puslapyje nurodyta, kad renkantis papildomas mokamas paslaugas (atskira palata, papildoma slauga, t. y. kai pacientė pati pasirenka gydytoją ir akušerę ir pan.) imamas nustatytas mokestis. Konkrečias kainas galima sužinoti apsilankius dominančioje įstaigoje, kur planuojama gimdyti.

Mažesnių miestų ligoninėse tokių pasirinkimų kolkas nėra. Bet gal tokia praktika padėtų besiruošiantiems gimdymui jaustis saugiau ir tvirčiau.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)