„Šalia mano namų yra didelis, tačiau jaukus parkas. Šalia miškas, pasirūpinta suoliukais, ant kurių galima prisėsti, pailsėti, atsigauti. Tą norėjau padaryti ir vakar, bet mano ramybės idilę sutrukdė. Žinokite, likau taip ir nesupratusi, kokiame pasaulyje gyvenu. Ar aš kažko nesuprantu, ar vaikų turintys tėvai, seneliai netenka proto?“ – redakcijai rašė moteris.

Vilnietę pašiurpino savo anūką prižiūrėjusių senelių elgesys. „Atsisėdau ant suoliuko, šalia sėdėjo senjorų pora, su jais buvo mažas berniukas, sakyčiau, iki 2 metų. Ką padarė močiutė? Paėmė tą vaiką, numovė jam kelnes ir liepė daryti siusiuką tiesiai prieš mane, tiesiog prie suoliuko, – baisėjosi Eglė. – Šalia sėdėjo daugiau žmonių, visi mes nusisukome, nes visiems buvo nejauku. Mums buvo nejauku! O močiutei – viskas gerai, ji toliau ragino savo anūką pasiusioti. Senelis, kuris sėdėjo šalia, pasakė anūkui, kad jis privalo išmokti siusioti lauke! Lauke, žmonės! Viešoje vietoje, kur aplinkui kiti žmonės. Aišku, berniukui, kaip supratau iš senelių, padaryti reikalų nepavyko. Nepavyko ir man atsipūsti, kaip ir kitiems šalia buvusiems žmonėms.“

Moteris pasidygėjo tokiu anūką prižiūrėjusių seneliu elgesiu ir savo redakcijai atsiųstame laiške klausė: „Ar normalu numauti vaikui kelnes prie svetimų žmonių ir liepti jam daryti siusiuką nepaėjus nė metro toliau nuo jų?“

Psichologės komentaras

Situaciją sutiko pakomentuoti „Vaikamstevams.lt“ psichologė Raminta Gudelytė-Bagdonė.

– Pratinti vaiką prie puodo – vienas didžiausių iššūkių ankstyvajame amžiuje, ir čia labai svarbus nuoseklumas. Tačiau ar tokios situacijos, kai vaikai raginami nusilengvinti čia ir dabar, net ir esant kokioje nors viešoje vietoje gali būti pateisinama? Kokia jūsų nuomonė?

– Visuomet vieną ir tą patį elgesį galima įvertinti iš kelių perspektyvų. Tai, kad 2 m. vaikui sudaromos sąlygos patenkinti fiziologinius poreikius čia ir dabar – vaikui suteikia saugumą, pasitikėjimą jį prižiūrinčiu asmeniu, leidžia visavertiškai stiprinti tualeto įgūdžius ir patirti sėkmę. Tačiau tai nereiškia, kad atlikti tualeto reikalus viešoje vietoje net nepaėjus į šalį yra tinkamas ir geriausias pasirinkimas vaiko fiziologiniams poreikiams tenkinti.

 Psichologė Raminta Gudelytė-Bagdonė

Šiais laikais yra vienkartinių ar daugkartinių nešiojamų puodukų, kurie gali padėti išspręsti tokias situacijas. Tačiau net ir tokiu atveju reikėtų pasistengti pasirinkti privatesnę vietą, kiek tai tuo metu yra įmanoma. Ne dėl 2 m. vaiko, kuris greičiausiai per daug nesureikšmins, kur tuos reikalus atlieka, kiek dėl aplinkinių. Viešoje vietoje turime elgtis taip, kad netrukdytume kitiems, o elgtis taip, kaip norime, galime namuose.

– Kaip būtų galima paaiškinti, kodėl žmonės taip elgiasi nekreipdami dėmesio į aplinkinius?

– Kiekvienas elgesys turi motyvą, o kiek žmonių – tiek motyvų po jų elgesiu slepiasi, todėl negaliu pasakyti, kas konkrečiai lemia tokį žmonių elgesį.

Vis dėlto viena iš tokio elgesio priežasčių gali būti žmonių kartų skirtumai. Senyvo amžiaus žmonės, palyginti su jų anūkais, tikrai gyvena kitokiais standartais, kai kurių dalykų tiesiog nesureikšmina ir tai nėra blogas elgesio bruožas.

Kartais atrodo, kad aplink mus yra pernelyg daug standartų, kurie tik kelia įtampą ir motinystė tampa sudėtinga ten, kur tokia neturėtų būti. Todėl tikrai pravartu į tam tikrus dalykus kartais pažiūrėti pro pirštus, tik tai neturėtų trukdyti kitiems.

– Ką patartumėte tokioje situacijoje atsidūrusiems žmonėms – tiek tiems, kurių vaikus prispiria čia ir dabar, tiek šalia esantiems ir nepatogiai besijaučiantiems „žiūrovams“?

– Tėvai tikrai lengvai gali pasinaudoti vienkartiniais ar daugkartiniai nešiojamais puodukais, kurie padeda išspręsti tokias situacijas. 3–4 m. vaikai jau gali patys nenorėti tualeto reikalų atlikti viešoje vietoje, todėl kuo privatesnę vietą pasirinksime, tuo visiems bus geriau.

O jeigu tenka patirti situacijas, kai kažkas viešoje vietoje elgiasi netinkamai ir dėl to pasidaro nemalonu – reikia nepamiršti, kad visada galima iš tos situacijos pasitraukti. Juk visko aplink save sukontroliuoti negalime. Čia jau reikėtų kiekvieno iš mūsų sąmoningumo, kad visiems šalia
vienas kito būtų gerai.

– O kaip tokia situacija vertintina paties vaiko atžvilgiu? Pavyzdžiui, gal tai pažeidžia vaiko teisę į privatumą?

– Kai mažas vaikas atlieka tualeto reikalus viešoje vietoje ir jam tai nekelia diskomforto – viskas gerai, tikrai čia žalos nepadarysime. O vyresni vaikai tokiose situacijose natūraliai pradeda siekti privatumo, tada jau svarbu atsižvelgti į juos ir neversti tualeto reikalų atlikti viešai, nes tai tikrai gali iškreipti vaiko savivoką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)