Dukros darbu džiaugiasi ir jos tėvai – tai jie paskatino Kamilę pasiieškoti mokiniams tinkamo darbo, kur būtų galima užsidirbti. „Labai smagu, kad vaikas dirba. Turbūt sunkiam fiziniam darbui nebūčiau pritarusi. O dabar didžiuojuosi, tai suteikia savarankiškumo, tobulinami bendravimo įgūdžiai. Pradėjusi dirbti Kamilė „paaugo“. Net namie tapo tvarkingesnė, rimčiau žiūri į mokslus. Aišku, būna, ir pavargsta, pavyzdžiui, kai geras oras ir daug žmonių. Bet niekad neteko žadinti į darbą ar į mokyklą, ji labai atsakingai į tai žiūri“, – sakė merginos mama.

Apie tai, kaip pavyko susirasti tinkamą darbą net ir nedideliame miestelyje, ir kuo dirbdama labiausiai džiaugiasi, Kamilė pati papasakojo interviu Delfi Šeimai.

– Vaikui, skirtingai nei suaugusiems žmonėms, dirbti nėra privaloma. Suaugę žmonės paprastai dirba tam, kad galėtų išsilaikyti: nusipirkti maisto, apmokėti sąskaitas ir panašiai. Papasakokite, kaip nusprendėte, kad norite dirbti. Ar nebuvo gaila laiko, kurį galėtumėte praleisti su draugais, ilsintis, pramogaujant?

– Gal pati ir nebūčiau sugalvojusi dirbti, bet mane paskatino tėvai. Niekad negalvojau, kad gyvendama kaime galėčiau turėti darbą. Nebuvo gaila prarasti laiko su draugais, ilsintis ar pramogaujant, nes tam turiu labai daug laiko darbo savaitėje, o savaitgaliais nieko neveikdavau.

Mano tėvai ne tik palaikė mano norą dirbti, bet ir padėjo man ieškotis darbo. Mama lydėjo į darbo pokalbį.

– Kaip atrodė pirmosios jūsų darbo paieškos? Ar žinojote, nuo ko pradėti? Nepilnamečiai ne visur gali vienodai lengvai įsidarbinti – kokia buvo jūsų patirtis?

– Tikrai nežinojau, nei nuo ko pradėti, nei ką norėčiau dirbti. Galvojau, gal pavyks įsidarbinti nebent kokiame nors ūkyje. Bet pakankamai lengvai pavyko įsidarbinti vietinėje kavinukėje.

– Papasakokite, kur teko dirbti, kaip atrodė tie darbai, ar jums patiko?

– Prieš keletą metų bandžiau skinti braškes – visiškai nepatiko, buvo labai sunku. Dar filmavausi LRT projekte „Gimę tą pačią dieną“. Dabar jau beveik metai kaip dirbu kavinukėje „Café Musé“, Musninkuose. Darbas patinka, smagūs šeimininkai, labai draugiška ir šilta aplinka.

– Ar nebuvo sunku? Ar kada nors kilo noras mesti darbą ir dar pasimėgauti privilegija nedirbti?

– Kai tik pradėjau dirbti, buvo gan sunku, po kelių savaičių pasidarė lengviau. Buvo keli kartai, kai norėjau viską mesti, savaitgalius praleisti namie, bet dabar, pagalvojus geriau, man labiau patinka užsiimti kavinėje ir užsidirbti, negu sėdėti namie.

– Ar prieš pradėdama dirbti turėjote kažkokį tikslą? Pavyzdžiui, susitaupyti pinigų kokiam nors savo svajonių daiktui arba panašiai?

– Prieš pradedant dirbti jokio tikslo neturėjau, tiesiog norėjau turėti savų pinigų, kad nereiktų prašyti tėvų ar senelių.

– Jei ne paslaptis, kiek pavyksta užsidirbti?

– Priklauso nuo to, kiek valandų dirbu ir kiek žmonės palieka arbatpinigių. Dirbant visus mėnesio savaitgalius, pavyksta užsidirbti apie 350 eurų plius arbatpinigiai.

– Ar uždirbtus pinigus taupote, ar leidžia saviems malonumams?

– Kažkiek pavyksta susitaupyti, kitus išleidžiu. Pavyzdžiui, kosmetologijos paslaugoms, kokybiškoms veido priežiūros priemonėms, rūbams.

Kamilė Kudirkaitė

– Ar daug jūsų draugų, pažįstamų, bendraklasių dirba?

– Savo aplinkoje nepažįstu dirbančių nepilnamečių. Gyvename kaimiškoje vietovėje, čia nėra daug darbų nepilnamečiams.

– Ką reiškia labai jaunam žmogui turėti savo pinigų? Ar tai kitoks jausmas nei gauti pinigų iš tėvų, senelių ar panašiai?

– Labai faina turėti savų pinigų, kai nereikia tėvų ar senelių prašyti savoms išlaidoms. Net jei mama pamiršta duoti kišenpinigių, nereikia jaudintis, nes turiu savu pinigų.

– Kaip darbą pavyksta derinti su mokslais, laisvalaikiu?

– Laiką su draugais leidžiu mokykloje, po pamokų. Penktadieniais vakarus leidžiu jaunimo centre. Dirbu šeštadienį ir sekmadienį, mokausi vakarais, kol kas pavyksta viską suderinti.

– O ar nejaučiate, kad dėl darbo turėjote kažko atsisakyti?

– Ne. Gal tik ilgesnio miego savaitgaliais.

– Ar sunku jaunam žmogui išsikovoti pasitikėjimą darbe? Ar pasitaiko, kad iš pradžių – ne visi pasitiki, jog jaunas žmogus turės pakankamai atsakomybės, jog jam neatsibos?

– Kaip ir minėjau, pradžia buvo labai sunki. Iš pradžių man leisdavo tik nuo stalų surinkinėti indus, laikui bėgant mokiausi, tobulėjau ir šiuo metu jau galiu atlikti visus darbus, kokie yra kavinėje.

Ką reikia žinoti prieš įdarbinant nepilnametį

Artėjant mokinių vasaros atostogoms, įsibėgėja aktyvi sezoninių darbų paieška: jaunieji darbuotojai planuoja ir ieško laikinų įdarbinimo vietų, norėdami užsidirbti asmeninių lėšų, išbandyti save naujoje srityje. Darbdaviams toks darbo rinkos naujokas padeda užpildyti trumpalaikes sezonines darbo vietas.

Visgi Valstybinės darbo inspekcijos (VDI) Darbo teisės skyriaus vedėja Ieva Piličiauskaitė pabrėžia, kad kolektyvuose, kuriuose dirba jaunimas, neretai pasitaiko darbo reglamentavimo pažeidimų. Dažniausiai pasitaikantys pažeidimai darbo aplinkose, kuriose dirba vaikai ir paaugliai, – nelegalus darbas, darbo laiko reglamento nepaisymas, darbo užmokesčio nemokėjimas, netinkamos darbo sąlygos, piktnaudžiavimas darbo bei poilsio laiku, pažymima inspekcijos parengtoje ir atsiųstoje atmintinėje.

VDI specialistė pažymi, kad Lietuvoje nepilnamečiai gali pradėti dirbti nuo 14 metų, tačiau priklausomai nuo to, ar jie patenka į vaikų (asmenys nuo 14 iki 16 metų) ar paauglių (asmenys nuo 16 iki 18 metų) amžiaus grupę, taikomi skirtingi jų darbo pobūdžio, darbo ir poilsio laiko, saugos ir sveikatos, taip pat ir darbo sutarties sudarymo apribojimai.

Svarbu pastebėti, kad jauni asmenys gali dirbti ne visus darbus. Vaikas nuo 14 iki 16 metų amžiaus gali dirbti tik fizines galimybes atitinkančius lengvus darbus, neturinčius neigiamo poveikio jo saugai, sveikatai, vystymuisi, fizinei, psichinei, moralinei ar socialinei raidai. Akcentuotina, kad nepilnamečiams draudžiama dirbti darbus, kai jie bet kuriame procese susiję su alkoholiu (užsakymo priėmimas, pateikimas). Asmenims iki 18 metų draudžiamų darbų sąrašą galima rasti ČIA.

Net ir su 14 metų amžiaus asmeniu darbas privalo būti įformintas darbo sutartimi, kurioje darbo sutarties šalys susitaria dėl būtinųjų darbo sutarties sąlygų, t. y. darbo funkcijos, darbo apmokėjimo ir darbovietės, taip pat darbo laiko normos ir darbo laiko režimo. Tik taip įgyjamos darbo garantijos, kurios labai reikalingos, ypač jei darbe įvyktų nelaimingas atsitikimas.

Darbdavys, prieš įdarbindamas asmenį iki 18 metų ir siųsdamas tikrintis sveikatos, turi pateikti jam numatomų darbo sąlygų aprašą, nurodyti galimą profesinę riziką, o gavęs asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotą medicininę pažymą turi vadovautis joje pateikta išvada ir pavesti dirbti konkrečius darbus, suteikti visas reikiamas saugos ir sveikatos apsaugos priemones. Sutartis sudaroma raštu dviem vienodais egzemplioriais, kurių vienas lieka darbdaviui, o kitas – darbuotojui.

Vaiko darbo sutarčiai sudaryti reikia vieno iš tėvų arba kito vaiko atstovo pagal įstatymą raštiško sutikimo, asmens sveikatos priežiūros įstaigos išduotos medicininės pažymos su išvada, kad vaikas tinkamas dirbti konkretų darbą, ir mokslo metų laikotarpiu išduoto mokyklos, kurioje vaikas mokosi, raštiško sutikimo dėl vaiko darbo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją