2022 m. gegužės mėnesį gimusi mažylė Kateryna tapo naujausia Ukrainos piliete bene juodžiausiu jos tėvynės laikotarpiu.

Ukrainos pietinėje dalyje esantį Chersoną rusai buvo okupavę aštuonis mėnesius – lapkritį miestą išvadavo Ukrainos kariai. Daugelis gyventojų iš pradžių sugrįžo, bet dabar Chersonas labiau primena miestą vaiduoklį, nes kitame Dniepro krante įsikūrę rusai jį nuolatos apšaudo artilerija.

Okupacijos pradžioje vaikelio susilaukę Chersono gyventojai buvo verčiami jam suteikti Rusijos pilietybę. Anot Leonido Remyhos bei Katerynos tėvų Natalijos Lukinos ir Oleksijaus Markelovo, nesutikę kūdikio įregistruoti kaip Rusijos piliečio, tėvai negaudavo sauskelnių ir maistelio. Tai vienas iš pavyzdžių, kaip Ukrainos rytuose ir pietuose esančių miestų ir miestelių, kuriuos buvo užėmę rusai, gyventojams teko prisitaikyti prie staigių ir kartais netgi pavojingų taisyklių pokyčių bei reikalavimų.

Daugelis mažų vaikų tėvų, dėl karo praktiškai netekę pajamų, ėmė rusų nemokamai dalijamas sauskelnes, nurodė Natalijos Lukinos partneris Oleksijus Markelovas. Natalija Lukina atsisakė pakeisti savo dukters, kuri į šį pasaulį atėjo praėjus dviem mėnesiams nuo tos dienos, kai rusai užėmė Chersoną, gimimo liudijimą.

Natalija Lukina ir Oleksijus Markelovas augina tris vaikus. Taip pat kartu su jais gyvena Natalijos mama Olha. Jie neturi nei elektros, nei tekančio vandens. Šeimos namas stovi vos už pusantro kilometro nuo rusų kontroliuojamo Dniepro kranto, iš kurio kasdien artilerija apšaudomas Chersonas.

Leonidas Remyha sakė, kad okupacijos pradžioje vadovavosi Ukrainos įstatymais, tačiau birželio 7 d. rusai jį nušalino nuo pareigų.

Leonidas Remyha papasakojo, kad birželį sunegalavo ir mėnesį praleido ligoninėje, stebimas karių. Kitą mėnesį jam pavyko pasprukti. Rugsėjo 20 d. jį sulaikė FSB pareigūnai: uždėjo antrankius, ant galvos užmovė maišą ir nuvežė į nežinomą kardomąjį kalėjimą, kur gydytojas buvo tardomas. Pareigūnai jį paleido į laisvę spalio mėnesio pradžioje ir uždraudė grįžti dirbti į ligoninę. Vyro teigimu, į darbą jis sugrįžo lapkričio 12-ąją, kitą dieną po Chersono išvadavimo.

Okupacijos metu daugelis tėvų neskubėjo kreiptis į rusų kontroliuojamus civilinės metrikacijos skyrius, sakė Olena Klimenko, Chersono regioninio civilinės metrikacijos skyriaus vadovė.

Pasibaigus okupacijai, tėvai įregistravo naujagimius kaip Ukrainos piliečius. Nėra aišku, kiek naujagimių gavo Rusijos pilietybę, nes juos įregistravo Rusijos pareigūnai, su kuriais civilinės metrikacijos skyrių darbuotojai ukrainiečiai nebendradarbiavo, teigė Olena Klimenko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją