Niekaip neįveikiama amžina netvarka, ne laiku ir ne vietoje prasisunkęs sauskelnių turinys, kelias dienas nešukuotų plaukų mamos šukuosenos – pasirodo, tokio atvirumo ir tereikėjo! Vos per kelis mėnesius ši paskyra tapo didžiausia buityje paskendusių mamų užuovėja ir išaugo į tikrą stiprios seserijos bendruomenę.

„Manau, kad rodyti namus be grindjuosčių, neišplautus indus, riebaluotus į kuodą susuktus plaukus ar vaiko apkakotą sofą yra laikoma blogo tono ženklu. Kokia tu mama, jeigu negebi visko išblizginti? Išnešti šiukšles dėvint ne apvemtą treningą? Penkis kartus per dieną rinkti vaikų žaislus taip, kad netikėtai užėjus anytai viskas atrodytų tarsi iš ikėjos katalogo? O štai kalbėti apie teisingus mūsų visuomenei dalykus – tvarkingus namus, išpuoselėtą išvaizdą ir ugdymo metodikas – yra normalu ir pagirtina. Būtent todėl yra ta tylioji, užgožtoji mamystės pusė, kurią norėjosi atskleisti“, – pasakojo Ieva.

Paskyros „Motherhood is Sexy“ įkūrėja Ieva

Tai, kad jos sukurta paskyra po truputį tampa nedideliu judėjimu, tam tikro drąsaus ir atviro požiūrio, adekvačių ir gerą humoro jausmą turinčių mamų klubu, Ievą ir džiugina, ir stebina. Nepraėjus nė pusmečiui nauja bendruomenė pritraukė jau beveik 8000 sekėjų.

Šalia mamų pamiltos paskyros pradėjo veikti ir elektroninis turgelis, kuriame prekiaujama įvairiomis moterų rankų darbo prekėmis. Bendruomenės narės neliko abejingos ir nuo karo pabėgusioms ukrainiečių šeimoms – lietuvės telkiasi organizuodamos taip reikalingą pagalbą ir savanoriauja rinkdamos paramą.


– Ieva, kaip jūs pati save pristatytumėt? Dabar esate motinystės atostogose, o ką šiaip veikiate gyvenime?

– Esu kūrybininkė, prekinio įvaizdžio ir tekstų kūrėja, širdy – kaunietė, išsiblaškiusi žmona, užkietėjusi Hario Poterio gerbėja, bibliofilė ir, žinoma, pametinukų Nojaus ir Patriko mama. Šiuo metu esu motinystės atostogose, bet niekada negaliu visiškai „atostogauti“, būtinai reikia veikti dar penkiolika kitų dalykų.

Paskyros „Motherhood is Sexy“ įkūrėja Ieva

– Papasakokite, kaip išvis kilo mintis sukurti tokią paskyrą?

– Mintis sukurti „Motherhood is Sexy“ kilo prieš pusmetį, kuomet viena pažįstama pasidalijo pogimdyvinės depresijos keliamais jausmais, jų sumaištimi. Pamaniau, kad reikėtų sukurti kanalą, kuriame apie tokius skaudulius ir iki kaulų smegenų jaučiamą motinystę galėtų kalbėti kuo daugiau jos atstovių.

Paskyros „Motherhood is Sexy“ įkūrėja Ieva

Man atrodė, kad ta natūralioji, buitiškoji mamystės dalis yra kažkur, už kiekvieno buto durų ir į ją pažvelgsi tik pro durų akutę – viešumai tai lieka po devyniais užraktais tūnanti paslaptis, tarsi pačios mamos silpnumo dalis, jos vienos reikalas. Nors, tiesą sakant, pradėjus kalbėti, pasirodo, mes visos labai panašios, išgyvename panašius dalykus ir taip gera žinoti, kad esi tame ne viena. Aš dar šiandien negaliu atsitokėti, kad per mažiau nei pusmetį mūsų čia susirinko beveik 8000! Kosmosas!

– Ar prie šios paskyros vairo stovite viena?

– Paskyrą pradėjau ir vedžiau viena, tačiau dabar kaip tik visai šviežiai prie manęs prisijungė kolegė Lina, dirbanti su mūsų el. parduotuvės vystymu ir idėjomis. Dar yra Erika, ji šiuo metu kuruoja paramą daiktais į Lietuvą atvykstančioms ukrainiečių šeimoms, kartu su ja – šios srities specialistė Morta. Taip pat Mingailė, padedanti man aktyviai bendrauti su bendruomene soc. tinkluose. Viena pati niekada nebūčiau įgyvendinusi tiek veiklų vienu metu, labai džiaugiuosi, kad šie žmonės yra su manimi.

– Kaip apibūdintumėte, apie ką apskritai ši paskyra? Ar toks jos turinio sumanymas buvo nuo pat pradžių?

– Paskyra tikrai ne vien kakučių tema, čia kalbama ir apie pogimdyvinę būklę, depresijas, vienišumo jausmą motinystės metu, santykių pokyčius atsiradus vaikams ir panašiai. Čia kartu juokiamės iš mamystės situacijų, kai susimauname, ir verkiam iš skaudžių jos momentų.

Turinio kryptis – aštri ir atvira – buvo numatyta nuo pat pradžių. Turinys tikrai nėra pritaikytas masėms, daug kam jis gali atrodyti atgrasus dėl egzotiškų temų ir vaizdų, nors iš tiesų tai – pati nuogiausia motinystės dalis be cenzūros. Labiausiai nustebino, kad galiausiai turinį pradėjau kurti ne tik aš, bet ir pačios mamos, iškart savo noru pradėjusios siųsti patiriamus kasdienybės momentus.

– Čia paliečiate ir ypač jautrias temas, kuriomis taip pat nesame įpratę kalbėti viešai.

– Taip, iki šiol jaučiu didelę privilegiją, kad gaunu atvirus moterų laiškus apie jų savijautą, liūdesį, nerimą, nežinią, apie gyvenimus ištikusias istorijas. Dažnai pašto dėžutę šie laiškai pasiekia naktimis ir yra labai jautrūs. Viešindama laiškus žinau, kaip juos perskaityti nori kitų mamų akys. Tikrai net nebūčiau sugalvojusi, jog kada nors nepažįstamos moterys man patikės tokias savo paslaptis. Ar dar gali būti didesnis įvertinimas?

– Kaip manote, ką šioje bendruomenėje moterys gauna?

– Čia jos vienareikšmiškai gauna bendrystę, užuovėją nuo vienišumo bei kritikos ir atokvėpį nuo nepaliaujamo siekio būti tobuloms.

– Šalia paskyros veikia ir bendruomenės turgelis. Papasakokite apie jį plačiau.

– Virtualus mamų rankų darbo turgelis – arba MIS market – buvo paskyros padiktuotas reiškinys. Pamaniau, kad noriu šiuo projektu susikurti sau darbo vietą, tačiau nenoriu banalios el.parduotuvės su kiniškomis prekėmis. Todėl prieš Kalėdas kilo mintis išbandyti platformą, kurioje būtų pardavinėjami tos pačios bendruomenės rankų darbo gaminiai. Jie tikrai viršijo visus lūkesčius: keramika, mezginiai, rankų darbo žvakės, milžiniški puošnūs sodai, grafika, vaikiški žaislai ir panašiai. Taip pat nesenai atsirado ir gaminių su „Motherhood is Sexy logotipu“ – šie produktai yra arba atnaujinti vintažiniai, arba pagaminti tų pačių mamų jų laisvu nuo „atostogų“ metu.

– Kas toliau? Gal vien paskyra ir el. parduotuve neapsiribosite ir turite naujų planų?

– Ir plečiamės ir planuojame! Šiuo metu galvojame apie gyvus susitikimus/renginius, plečiame el. parduotuvės asortimentą ir dar kitas platformas. Viskas keliauja koja kojon su didėjančia bendruomene, kurioje vis tiek pagrindiniu kriterijumi išlieka kuriamas nuoširdus ryšys. Mūsų tikslas – peržengti socialinių tinklų sienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją