Papasakoti savo istorijas sutikusios dvi vilnietės pasidalijo skirtinga patirtimi – vienai jų auklė tapo tikru išsigelbėjimu, kita tikina, daugiau auklės paslaugomis niekad nebesinaudotų.

Darbą metė vidury susirinkimo

Tris dukras auginančiai vilnietei Laurai prisiminimai apie patirtį su aukle dar ilgai neišblės. Moteris pasidalijo istorija, kaip neištvėrusi dvejų metų mergaitės verkimo pasamdyta auklė vaiką atnešė ir paliko vidury svarbaus nuotoliniu būdu vykusio mamos susirinkimo. „Tuo metu dirbau iš namų, auklės paprašiau, kad dukras išsivestų į kiemą, nes netrukus turėsiu dalyvauti svarbiame susirinkime su savo vadove. Taigi jos išėjo, aš ramiai viena likusi prisijungiau ir girdžiu – grįžta. Mažoji verkia nesustodama. Auklė įeina, sako – daugiau nebegaliu! Numeta man vaiką, padeda raktus, pasiima savo daiktus ir išeina. Viskas. Ir aš lieku be auklės“, – dabar jau juokdamasi prisimena ji.

Prieš grįždama į darbą po motinystės atostogų Laura suprato, kad pagalbos tikrai prireiks – tuo metu kaip tik buvo paskelbtas pirmasis karantinas, o tai reiškė, kad visa šeima turės būti namuose. Vyriausioji jos dukra – jau gimnazistė, tad po nuotolinių pamokų jau galėjo savimi pasirūpinti ir pati, tačiau dvejų metų jaunėlei ir viduriniajai dukrai, kuri tuo metu buvo bebaigianti darželį, reikėjo atidesnės priežiūros. „Ieškodama auklės aiškiai išdėsčiau savo lūkesčius – pagrindinis darbas buvo prižiūrėti mano jauniausią dukrą, ją pamaitinti ir išvesti į lauką. Na ir būnant kieme – o mūsų kiemas tikrai patogus auginant vaikus, čia daug sūpynių ir smėliadėžių, toliau eiti tikrai nereikėjo – užmesti akį į septynmetę mano dukrą, kuri jau pati išsiruošdavo į kiemą ar pas kiemo drauges, jai tos priežiūros kaip ir nereikėjo, tik kartais“, – pasakoja moteris.

Į jos „Facebook“ auklių grupėje patalpintą skelbimą atsiliepė kelios auklės. Auklė, kurią galiausiai pasirinko, jai, kaip pati sako, padarė rūpestingo ir šilto žmogaus įspūdį. „Prieš tai ta moteris jau buvo turėjusi daug patirties, atrodė, kad viena kitą suprantame iš pusės žodžio, be to, jai tiko mano pasiūlytas 600 Eur darbo užmokestis. Palyginti, kokios kainos yra Vilniuje, tokia suma už dviejų vaikų priežiūrą tikrai labai maža. Taigi aš apsidžiaugiau radusi sau pagalbą ir galėjusi susikaupti darbui“, – sako Laura.

Vis dėlto ja teko pasidžiaugti neilgai – Laura dėkinga savo mamai, kuri atskubėjo į pagalbą, kai auklė netikėtai darbą metė vos po trijų savaičių. Atsikrausčiusi močiutė mergaites prižiūrėjo visą vasarą, kol vidurinioji neišėjo į mokyklą, o mažylė – į darželį.

„Dabar, kai pagalvoju, per visą šį laiką buvo tiek daug erzinusių dalykų. Pavyzdžiui, prie manęs mano dukrai auklė sakydavo, kad dabar ji bus jos mamytė. Kišdavo jai savo atsineštus pietus, nors pati būdavau paruošusi šeimai valgyti. Man tai tikrai nepatiko. Arba ateidavo ir vis plepėdavo išsidrėbusi ant sofos. Aš sakydavau – eikit į kiemą, juk aš turiu dirbti. Kol išprašydavau... Jokio supratingumo. O dar kelios kaimynės man papasakojo, kad mūsų auklė, būdama su mano dukra, nuolat kalbėdavo telefonu. Aš jai sakiau – jūs negalit taip daryti, juk darbas yra prižiūrėti mano vaikus, ne ištisai plepėti su kažkuo. Štai toks buvo atsainus jos požiūris“, – prisimena ji ir tikina, kad daugiau auklės paslaugų jau niekad neieškotų.

Ieškojo vaiko prižiūrėtojos – susirado geriausią draugę

Kitokią – laimingai pasibaigusią – istoriją papasakojo Diana. Taip pat Vilniuje gyvenanti vieniša dabar jau ketverių metų sūnaus mama itin greit susirasti auklę buvo priversta netikėtai sulaukusi patrauklaus darbo pasiūlymo. „Artimųjų čia arti neturiu, su darželiais nelengva, juo labiau, kad tuo metu mano sūnui tebuvo vieneri. Taigi nusprendžiau, kad turiu susirasti auklę. Pradėjau naršyti po skelbimus ir taip suradau Kristiną“, – pasakoja ji.

Moteris prisipažįsta, kad pirmosios dienos ir net savaitės paliekant sūnų su nepažįstamu žmogumi buvo itin sunkios emociškai. „Uždariusi duris ir įsėdusi į mašiną nuverkdavau kelis posmelius. Mane kankino dvejonės – ar gerai padariau, kad priėmiau tą darbo pasiūlymą, juk sūnus dar toks mažas. Širdį suspausdavo, kai auklė atsiųsdavo kokių nuotraukų ar filmuotų vaizdelių, ką sūnus veikia tuo metu – viena vertus, džiaugdavausi, kad jie turiningai leidžia laiką, bet kartu ir liūdėdavau, kad nesu kartu. Paskui, dirbdama, pasimiršdavau ir nurimdavau, o grįžusi vakare pamatydavau, kad gal be reikalo ir nerimavau – sūnus būdavo laimingas, mačiau, kad jis kasdien išmoksta vis kažką naujo. Kristina buvo labai kūrybinga, jiedu darydavo įvairius darbelius, išmokytas jos sūnus jau per antrąjį gimtadienį susirinkusiems svečiams padainavo „Du gaidelius“, – prisiminimais dalijasi Diana.

Moters sūnų auklė prižiūrėjo kiek ilgiau nei metus, kol vaikas neišėjo į darželį. „Vieną dieną netikėtai gavau laišką, kad patekome į vieną valstybinį darželį. Aš net pamiršusi buvau, kad kažkada registravau. Pirmus metus vietos negavome, o antrus – pakvietė. Pagalvojau, kad sūnui reikia kitų vaikų, tad nusprendžiau vesti, – kalba ji. – Sunkiausia buvo apie savo sprendimą pasakyti Kristinai. Buvome tapę lyg maža šeima.“

Tačiau tuomet Diana būgštavo visiškai be reikalo – auklė ne tik supratingai priėmė naujienas, tačiau ir sutiko prireikus atvykti vaiko prižiūrėti vakarais ar ligos atveju. „Kristina visą laiką buvo šalia, kai sprendžiau nelengvus savo gyvenimo klausimus, ir nė nepajutau, kai tapome itin artimos. Abi juokiamės prisiminusios, kokia mūsų draugystės pradžia. Buvau jos darbdavė, o dabar esame geriausios draugės“, – savo istorija dalijasi Diana.

Sutinka dirbti ne visose šeimose

Auklių agentūros „Yoopies Lietuva“ vadovė Kamilė Dalšėdaitė sako, kad nutarus ieškoti auklės visuomet geriausia pradėti nuo pasiruošimo: „Įsivardinkite sau auklės kriterijus, kurie yra svarbūs jūsų šeimai. Tai gali būti patirtis vaikų priežiūroje, išsilavinimas, amžius, atstumas nuo jūsų namų, kitų šeimų rekomendacijos, vairuotojo pažymėjimas, automobilis ar kt. Tiksliai žinodami, ko ieškote, galėsite kur kas labiau susiaurinti savo paieškos ratą ir atsirinkti tinkamiausias aukles. Tokie klausimai, kaip: „Kodėl nusprendei tapti aukle?“, „Kaip manai, kas yra svarbiausia prižiūrint vaiką?“ padės suprasti daugiau apie auklės požiūrį į vaikus ir auklėjimą. Skirkite laiko pažinti auklę ir suprasti, ar jos pasaulėžiūra atitinka jūsų šeimos vertybes.“

Taip pat ji labai rekomenduoja paprašyti auklės pateikti dokumentų kopijas: asmens tapatybės dokumento, (ne)teistumo pažymėjimo ar pirmosios pagalbos pažymėjimo ir rekomendacijų iš kitų šeimų. Šių dokumentų pateikimas leidžia šeimoms jaustis ramiau. „Sutarties su aukle sudarymas – tai dar vienas šeimos saugiklis. Raštu suderintų detalių dažniausiai geriau laikomasi. Išsiskyrus nuomonėms, bet kada galima sugrįžti prie sutarties ir įsivardintų atsakomybių“, – patarimais dalijasi K. Dalšėdaitė.

Atidžiau šeimas renkasi ir pačios auklės. Ypač tos, kurios jau turi didesnę patirtį ir paklausą, sako pašnekovė. Paprastai auklės ieško šeimos, gyvenančios arčiau jos namų, nes sugaišti mažiau laiko kelionei į darbą. Kitas ir turbūt vienas svarbiausių aspektų – tai auklės atsakomybės.

„Ko šeima tikisi iš auklės – ar tai bus tik vaiko priežiūra, ar papildomų užduočių atlikimas? Žaislų sutvarkymas, maisto pagaminimas vaikui ir kitos užduotys, susijusios su vaiku, yra visiškai suprantami reikalavimai. Tačiau kartais vaiko priežiūra gali tapti antraeile pareiga, kadangi darbų sąrašas išsiplečia nuo gaminimo visai šeimai iki skalbimo, lyginimo ir namų tvarkymo. Auklės užduotis yra užtikrinti vaiko saugumą, tačiau papildomų užduočių atlikimas ir vaiko priežiūra tuo pačiu metu gali būti per didelė atsakomybė auklei. Taip pat atitinkamai auklės tikisi didesnio darbo užmokesčio, jei bus suteikiama ne tik vaiko, bet ir namų priežiūra, – kalba K. Dalšėdaitė ir atskleidžia šiuo metu vyraujančias auklių paslaugų kainas: – Auklės paslaugų kainų intervalas gali būti labai platus – nuo 3 iki 10 Eur per valandą, tai priklauso nuo auklės kvalifikacijos bei atsakomybių ir, žinoma, miesto, kuriame gyvenate. Vidutinė auklės kaina Vilniuje dabar yra 6 Eur/val., Kaune – apie 5,5 Eur/val., o Klaipėdoje – apie 5 Eur/val.“

Šeimos, pateikiančios nesibaigiantį reikalavimų sąrašą, yra nepageidaujamos darbdavės. Dažnai auklės vengia tokių šeimų, kadangi darbas gali būti labai įtemptas.

Vis dėlto, kokios bus auklės funkcijos, jau yra individualus ir susitarimo su kiekviena šeima reikalas, sako pašnekovė: „Žinoma, labai svarbu aptarti atsakomybes jau pirmųjų susitikimų metu, prieš auklei pradedant dirbti. Tai užkirs kelią vėlesniems galimiems nesusipratimams. Paprastai, į auklės funkcijas įeina viskas, kas yra susiję su vaiku, t.y. susitvarkymas po žaidimų, maisto gaminimas, maudynės. Antrinės funkcijos, kaip namų aptvarkymas, gaminimas visai šeimai, skalbimas ir pan., yra auklės ir šeimos susitarimo reikalas. Jeigu auklė turi papildomo laiko, kol vaikas miega, tai gali būti puikus metas papildomų užduočių atlikimui, tačiau tai turi būti aiškiai apibrėžta darbo pokalbio pradžioje.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)