Į redakciją kreipėsi neseniai nemalonų incidentą parduotuvėje patyrusi pirkėja. Savo laiške ji rašė, kad būdama nėščia ir stovėdama su mažamečiu vaiku eilėje prie tėvams skirtos kasos iš kitų pirkėjų sulaukė ne geranoriškų pasiūlymų ją praleisti, o skaudžių užgauliojimų.

„Aš suprantu, kad mano nėštumo nesimato, nes dar pati pradžia, kad niekas nė nenutuokia, kaip man negera ir kad vienintelio, ko dabar noriu, tai kuo greičiau parsigauti namo. Bet juk šalia buvo mano trejų metų dukrytė, kuri jau kone verkdama man sakė, kad nori siusioti. Eilėje, be manęs, daugiau nebuvo nė vienos mamytės, – tik eiliniai pirkėjai su didžiausiais vežimais. Nė vienas nesiteikė pats susiprotėti ir pasisiūlyti man paėjėti į priekį. Negana to, prieš mane stovėjusi moteriškė atsisukusi garsiai drėbė: „Primoko čia tuos vaikus meluoti garsiai. Mergaite, o tu kakot nenori?“ Tiesiog netekau amo. Nieko jai neatsakiau, tik pasiėmiau dukrą už rankos ir naglai prasibroviau iki kasininkės. Ši, beje, matydama visą situaciją, sėdėjo visiškai abejinga ir mano prekes nuskaičiavo tik tada, kai pardavė kelis alkoholio butelius kitam klientui – jaunam ir labai skubančiam vyrukui su specifine darbo uniforma“, – savo laiške rašė skaitytoja.

Moteris neatskleidė, kuriame konkrečiai prekybos tinkle įvyko nemalonus incidentas, todėl kreipėmės į du didžiausius tinklus, klausdami, kokie gi pirkėjai šiose kasose vis dėlto turi pirmumo teisę ir kaip derėtų elgtis panašiose situacijose.

„Kasos, kurias žymi specialūs ženklai, pirmiausia skirtos besilaukiančioms moterims, pirkėjams su mažais vaikais bei neįgaliesiems, – patvirtino prekybos tinklo „Rimi“ viešųjų ryšių vadovė Renata Keršienė. – Vis tik, kai apsipirkti nėra laukiančiųjų išvardintų pirkėjų, šiose kasose gali būti ir yra aptarnaujami visi kiti pirkėjai.“

Jos teigimu, jei susidaro pirkėjų eilė, nėščiosios, pirkėjai su mažais vaikais ir neįgalieji turi teisę pereiti į eilės pradžią ir būti aptarnauti pirmi. Pardavėjos, pastebėjusios šiuos pirkėjus, taip pat kviečia juos į eilės pradžią. „Vis tik, jei eilė ilgesnė ir pirkėjų daugiau, turinčiųjų pirmumo teisę kasoje dirbantis parduotuvės darbuotojas gali ir nepastebėti, todėl skatiname besilaukiančias moteris, tėvus su mažais vaikais ir neįgaliuosius drąsiai pereiti į eilės pradžią“, – sakė R. Keršienė.

Pasak prekybos centro atstovės, paprastai didesnių nesusipratimų šiose kasose nekyla. Ji skaičiuoja, kad pirmosios specialios kasos, kuriose apsiperkant pirmumo teisė suteikiama minėtiems pirkėjams, Lietuvoje įrengtos jau daugiau nei prieš dvylika metų. „Per šį laiką pirkėjai jau įprato, teigiamai vertina šį sprendimą ir didesnių nesusipratimų nekyla. Taip pat nuolat primename kasų darbuotojams, naujus – mokome, kad ragintų ir kviestų besilaukiančias pirkėjas, šeimas su mažais vaikais ir neįgaliuosius apsipirkti pirmiesiems. Tokiu būdu ugdome visus pirkėjus“, – sakė R. Keršienė.

Kaip sakė „Maximos“ komunikacijos ir įvaizdžio departamento direktorė Ernesta Dapkienė, šio prekybos tinklo parduotuvėse kasose skirtose tėveliams su mažyliais taip pat gali apsipirkti visi klientai, tačiau specialus kasų ženklinimas pirkėjams praneša, kad pirminė tokių kasų funkcija – aptarnauti klientus, kuriuos į parduotuvę atlydėjo vaikai, bei nėščias moteris.

„Naudodamiesi proga klientams primename, kad specialiai pažymėtos kasos su užrašu „tėveliams su mažyliais“ pirmiausiai yra skirtos pirkėjams, kurie į parduotuvę atvyko su nedidelio amžiaus vaikais bei nėščioms moterims“, – akcentavo E. Dapkienė.

Prekybos tinklo atstovės teigimu, pastebėjęs prie tėveliams su mažyliais skirtos kasos artėjantį klientą su vaiku ar nėščią moterį, paprastai kasos darbuotojas pakviečia šiuos pirkėjus ateiti į eilės priekį ir, jei reikia, kitiems pirkėjams primena apie tai, kad šioje kasoje pirmumo teisė suteikiama pirkėjams su vaikais bei nėščiosioms.

„Praktika rodo, kad didžioji dalis klientų į tokias kasas žiūri labai teigiamai ir tėvelius su vaikais bei nėščiąsias mielai praleidžia, dažniausiai – be jokio prašymo“, – tikino E. Dapkienė.

Taip pat ji priminė, kad pandemijos laikotarpiu reikia saugoti save ir kitus – planuoti savo pirkinius ir parduotuvėse lankytis kuo rečiau bei atvykti kuo mažesnėmis grupėmis. „Kitaip tariant, skatiname, kad vieno namų ūkio pirkiniais, o esant galimybei ir kelių, pasirūpintų vienas žmogus“, – komentavo E. Dapkienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (320)