– Šiuo metu gyvenate Ispanijoje, kurį laiką gyvenote Norvegijoje. Kaip atsidūrėte ten, kur šiandien esate?

– Esu dviejų vaikučių mama, turiu vyrą, su kuriuo draugystė prasidėjo dar mokykloje, kai man buvo 13 metų. Šiais metais man sueis jau 30 metų. Dirbu asmenine trenere nuotoliniu būdu su moterimis, jas mokau sveikos gyvensenos, kaip rūpintis savo kūnu ir pamilti save.

Jau treti metai kaip gyvename Ispanijoje, praeitų metų pradžioje įsigijome čia namus. Prieš atsikraustant į Ispaniją, gyvenome Norvegijoje apie 7 metus, ten susilaukėme savo pirmojo vaiko.

Su vyru seniai turėjome svajonę gyventi ten, kur šilta visus metus, kur auga palmės ir saulė šviečia beveik kasdien, todėl ir pasirinkome Ispanijos pietinę dalį. Išsikraustymą planavome ir jam ruošėmės apie metus laiko, neturėjome, ko prarasti, todėl tiesiog pabandėme gyventi kitoje šalyje ir šiandien čia jaučiamės labai laimingi.

– Kokia šiandien yra jūsų pagrindinė veikla?

– Stay Fit with Petrule – tai mano sukurta pagrindinė veikla. Esu asmeninė trenerė, dirbu nuotoliniu būdu su moterimis.

– Su kokiomis problemomis dažniausiai kreipiasi į jus moterys?

– Dažniausia problema tai nereikalingi kilogramai, blogi mitybos įpročiai, energijos trūkumas. Daugumos klienčių tikslai yra svorio metimas ir noras išmokti gyventi sveikiau, įgyti naujų, gerų įpročių, jaustis gerai ir pamilti save.

Mano klientės kalorijų neskaičiuoja ir nealina savęs. Maitinasi sveikai, skaniai, subalansuotai ir sportuoja namų sąlygomis arba sporto klube.

Tad dauguma moterų, kurios kreipiasi į mane, siekia ne tik numesti kelis kilogramus, bet visam laikui pakeisti savo įpročius.

Siekiami tikslai yra ilgalaikiai, nes tai ne laikina grikių ar obuolių dieta, o naujas gyvenimo būdas, kuris padeda jaustis gerai.

Brigita Petrulė

– Ar antsvoris Ispanijoje didelė problema?

– Manau ši problema yra didelė daugumoje pasaulio šalių, o Ispanija nėra išimtis. Nors galimybės maitintis ir gyventi sveikai čia tikrai puikios.

– Kuo apskritai skiriasi ispaniškas gyvenimo būdas nuo lietuviškojo?

– Dauguma ispanų gyvena naktimis, jiems įprasta valgyti pagrindinį valgį su šeima 21-23 val. Netgi ir maži vaikai eina miegoti labai vėlai.

Be to, pasisveikinant Ispanai bučiuojasi į vieną ir į kitą žandą.

Manau, kad Ispanų gyvenimo būdas gana lėtas, niekas neskuba ir viską atidėlioja vis kitai dienai.
Pirmą kartą atvykus į Ispaniją, automobilių eismas man atrodė baisus, visi lekia, signalizuoja, niekur nepraleidžia. Tačiau po kelių metų įpratau ir dabar viskas atrodo gerai.

– Kas jums priimtina, o kas – ne?

– Man bučiavimasis pasisveikinant su mažai pažįstamais žmonės buvo tikrai nepriimtinas. Tačiau šiais laikais dauguma dėvi kaukes, tad bučiuotis tenka mažai.

Naktinis gyvenimas – taip pat ne man. Mūsų vaikai 21 val. jau miega, mes taip įpratę.

– Neseniai susilaukėte antrojo vaiko. Papasakokite, kokia yra nėščiųjų priežiūra, kaip vyksta gimdymas Ispanijoje?

– Taip, mano dukrytei jau 5 mėnesiai, priežiūra buvo nuostabi, mane prižiūrintis gydytojas labai rūpinosi manimi visą nėštumo laikotarpį, nuolatos atliekami tyrimai, patikrinimai. Man tai buvo neįprasta, nes Norvegijoje su pirmuoju nėštumu priežiūros buvo labai mažai. Čia Ispanijoje mano gydytojas buvo pasiruošęs netgi atvykti į gimdymo vietą būti su manimi, jeigu reikės.

Gimdymas vyko sklandžiau nei Norvegijoje, bet gal todėl, kad tai buvo antras kartas ir žinojau kas laukia. Tačiau visa priežiūra ir pačiu gimdymu likau patenkinta.

Pats gimdymas – įprastas, gimdžiau natūraliu būdu. Iš pradžių per sąrėmius buvau paskirtoje palatoje su vyru, iki kol gimdos kaklelis pakankamai atsivėrė. Būklę nuolat tikrino akušerė. Prieš pat gimdymą perkėlė į gimdymo palatą, kur kartu buvo vyras ir akušerė. O iškart gimus vaikeliui į palatą sugužėjo dar 6 medikai, kurie skuba tikrinti kūdikį. Po geros valandos mane grąžino į prieš tai buvusia palatą jau kartu su kūdikiu.

Brigita Petrulė

– Jei ne paslaptis, kiek kilogramų priaugote per nėštumą?

– Su pirmuoju nėštumu priaugau 30 kg, o su antruoju – 25 kg . Mes su vyru esame aukšti, mano ūgis 184 cm, tad ir vaikai gimė dideli. Ispanams mano dukrytė buvo stebuklas akims. Stebėjosi ir grožėjosi ja.

– Kaip sportavote nėštumo metu? Kaip teko keisti mitybą?

– Nėštumo metu sportavau daug ir fizinis aktyvumas buvo tikrai didelis, nes kaip tik tvarkėmės ir įsikūrinėjome naujus namus.

Sportuodavau 2-4 kartus per savaitę, priklausomai nuo savijautos. Atlikdavau jėgos treniruotes atskiroms raumenų grupėms su svarmenimis arba su gumomis. Taip pat – kardio treniruotes . Daug tempimo pratimų.

Mitybos keisti neteko, nes aš jau ilgą laiką maitinuosi panašiai, sveika mityba tai mano gyvenimo būdas. Valgiau sau įprastą maistą tik didesniais kiekiais, daugiau užkandžių.

Pirmais mėnesiais mane stipriai pykino, todėl mityba buvo labai pasikeitusi, nebegalėjau valgyti mėsos ir net gerti paprasto vandens, tačiau žinojau, kad pykinimas laikinas, nes taip pat buvo pirmojo nėštumo metu. Po 15 savaičių galėjau grįžti prie sau įprasto maisto.

– Minėjote, kad artimieji rūpinosi ir žiūrėjo, kad neperlenktumėte lazdos sportuodama. O kokių reakcijų sulaukėte iš sekėjų?

– Mano sekėjai nežinojo, kad laukiuosi, nes tai slėpiau. Tik gimus mažylei, paslaptis buvo atskleista. Tad reakcijos buvo tik teigiamos, savo instangram paskyroje pasidalinau sukurtu filmuku, kaip gimė mano dukrytė, su pačiomis nuostabiausiomis akimirkomis iš pačio gimdymo.

Artimieji ir draugai, kurie žinojo apie nėštumą juokėsi iš manęs, nes paslėpusi pilvą (o jis buvo tikrai didelis) darydavau story (filmuodavau save). Netgi sugebėjau pasidaryti nuotraukų, kuriose slėpiau pilvą.

Krūtinė buvo gerokai padidėjusi, tai gaudavau žinučių su klausimais ar pasididinau krūtinę. Tačiau niekas neklausė ar laukiuosi.

Brigita Petrulė

– Kiek laiko prireikė, kad sugrįžtumėte prie buvusių kūno formų?

– 12 savaičių. Pradėjau sportuoti 4 savaitės po gimdymo, kai gydytoja apžiūrėjo ir davė leidimą grįžti į savo įprastą gyvenimą. Tai iki tos dienos jau turėjau sau paruošus sporto planą kūno atstatymui.
Buvau įsitikinus, kad grįšiu į buvusią formą arba ją netgi pagerinsiu. Noras pasiekti savo tikslą buvo toks didelis, kad bemiegės naktys tikrai nebuvo pasiteisinimas.

– Ko sau neleidžiate, kalbant apie mitybą?

– Jeigu kažko sau neleisi, tik dar labiau to norėsi . Tad leidžiu sau viską, ko noriu. Svarbiausios taisyklės man – jaustis gerai pavalgius, balansas, saikas ir rutina. Tai reiškia, kad stengiuosi valgyti sveikai, skaniai, subalansuotai ir saikingai.

Kiekvienam valgiui ar produktui, kuris nesveikas, galima sugalvoti sveikesnę alternatyvą. Aš nuolatos gaminu ir valgau sveikus desertus.

O jeigu jau labai noriu ko nors, kas nėra sveika, suvalgau ir pasimėgauju skoniu. Beje, nuo dukrytės gimimo iki naujųjų metų buvau prižadėjus sau valgyti tik sveikai – buvo beveik pusę metų be „cheato” (nesveiko maisto).

– Kiek laiko per dieną skiriate sportui ir kaip to laiko atrandate?

– Šiuo metu sportuoju 4 kartus per savaitę po vieną valandą. Sumažėjus darbo krūviui, planuoju grįžti prie 5 kartų per savaitę. Sportas yra mano rutinos dalis, jeigu nepasportuosiu, jausiuosi taip lyg ryte neišsivaliusi dantų. Jeigu noriu gerai jaustis, būti energinga, darbinga ir laiminga, privalau sportuoti, todėl planuoju savo laiką sportui. Juk valanda sporto per dieną yra tik 5 proc. visos dienos laiko.

Visi nori jaustis ir atrodyti gerai, tačiau reikia ne tik norėti, o ir stengtis dėl to.

– Ką patartumėte kitoms mamoms, kurioms laiko sportui rasti sunku? O gal ir motyvacijos trūksta?

– Patarčiau neieškoti pasiteisinimų ir negailėti savęs. Sportuokite su vaikais ant rankų. Aš ir taip dariau, kūdikis bus laimingas, o jūs turėsite papildomą svorį savo treniruotėje. Kai labai nori, laiko visada randi.

Klientėms, kurioms trūksta motyvacijos, patariu atsistoti prieš veidrodį ir pasikalbėti su savimi. Paklausti savęs, kaip jautiesi? Ar myli save? Esi laiminga? Jautiesi energinga? Esi pozityvi? Turi tikslų ir svajonių?

Jeigu atsakai bent vieną neigiamą atsakymą, užduok sau klausimą, ar dedi pastangų, kad taip nesijaustum, kad taip nebūtų? Ar nori savo visą likusį gyvenimą taip jaustis kaip dabar? Ar nori būti pavyzdys savo vaikams?

Juk augini žmogų, kokius mitybos įpročius jis turės, priklauso nuo tavo mitybos įpročių. Ar norėtum, kad tavo vaikas vieną dieną stovėtų prieš veidrodį ir žiūrėdamas į save jaustųsi taip, kaip tu dabar? Turbūt ne, todėl jeigu esi mama ir nesijauti gerai savo kūne, nesi laiminga ir negali prisiversti nieko pakeisti savo gyvenime – padaryk tai dėl savo vaikų, jie tavo motyvacija. Kad jie užaugtų sveiki, stiprūs, laimingi, protingi ir jau su sveikos gyvensenos įpročiais, tu turi jiems rodyti tinkamą pavyzdį.

Vaikams augant, energijos jais rūpintis reikia vis daugiau, tad rūpintis savo fizine forma yra labai svarbu.

Brigita Petrulė

– Kas jums yra geriausia motyvacija?

– Geriausia motyvacija yra jaustis gerai. Gera savijauta motyvuoja rūpintis savimi. Matomi rezultatai, tikslų pasiekimas, naujų tikslų išsikėlimas. Motyvacija nėra kažkas, ką galima nusipirkti, įsidėti į kišenę ir nuolatos nešiotis kartu. Jeigu nori būti motyvuotas, nuolatos turi stengtis. Bet svarbiau būti ne tik motyvuotu, o sugebėti laikytis disciplinos. Disciplina – tai daryti tai, ką reikia net tada, kada nenori. Išlipti iš savo jaukios komforto zonos, pakelti užpakalį nuo jaukios sofutės ir pasportuoti. Būtent po tokių dienų, kada nėra motyvacijos, bet sugebame padaryti tai, ką reikia, tampame dar labiau motyvuotais judėti pirmyn ir siekti savo tikslų.

– O kaip žiūrite į plastinę chirurgiją? Gal kartais moterims paprasčiau nusisiurbti pilvo riebalus nei plušėti sporto salėje?

– Nusiurbti riebalus tikrai labai paprasta, o ir kaina nėra tokia didelė. Bet tai laikina, kaip ir laikytis 5 dienų grikių dietos. Laikinas efektas. Nusiurbus riebalus nuo pilvo, jūsų blogi įpročiai nepasikeis. Su savo plokščiu pilvu grįšite ant sofutės ir vėl sėkmingai auginsite riebalus. Tokia operacija pašalina riebalus tam tikroje kūno dalyje, bet nepašalina riebalų atsiradimo priežasties, o tai reiškia, kad tik laiko klausimas, kada vėl apaugsite riebalais. Beje, esu turėjus ne vieną klientę, kuri jau yra turėjusi tokių operacijų.

– Ką mėgstate veikti laisvalaikiu?

– Keliauti su šeima. Kai tik turime galimybę, vykstame į kitą miestą, aplankome nematytas vietas.
Plaukiojame irklentėmis jūroje ar ežere, maudomės baseine. Mėgstu skaityti knygas ir gerti arbatą, gulėti karštoje vonioje.

– Kuo užsiimate su vaikais?

– Darbo dienomis maudomės baseine, važinėjame dviračiu, paspirtuku, vaikštinėjame tyrinėdami aplinką, piešiame, šokame, sportuojame, žaidžiame krepšinį, gaminame maistą, skaitome knygeles.
Savaitgaliais stengiamės išvykti iš namų pabūti prie jūros ar aplankyti kokius parkus, žaidimų aikšteles.

Dukrytė dar mažytė, tačiau visur dalyvauja kartu. Su ja darau mankšteles, masažus, lavinamuosius žaidimus kūdikiams.

– Kartu su vyru esate jau daug metų, kokia jūsų sėkmingų santykių paslaptis?

– Galima sakyti, kad draugaujame nuo 13 metų, bet susituokėme tik prieš ketverius metus. Nors daugelis sako, kad meilė ilgainiui išblėsta, mūsų santykiuose priešingai – tik stiprėja. Tik susilaukus vaikų, supratau, kas yra tikroji meilė vyrui. Tie drugeliai pilve iki šiol skraido. Manau, kad labai svarbu, kad partnerystė nebūtų kažkoks pasiskirstymas, o būtų bendras projektas. Jei kyla problemos, reikia kalbėtis, ieškoti alternatyvų, o ne drąskytis. Niekas neturi tobulų santykių. Kitas svarbus dalykas – daug ką lemia tai, kaip jautiesi pats savo kūne. Dažnai žmonės būna tiesiog nelaimingi dėl savo įpročių, išvaizdos, o tai lemia blogus santykius. Jei moteris nesijaučia seksuali, sunku išlaikyti gerus santykius. Manau, kad tie, kurie savyje jaučiasi gerai, pasitiki savimi, myli save, net ir santykiuose yra daug laimingesni. Todėl labai svarbu rūpintis savo kūnu. Nereikia gyventi sporto klube, bet svarbiausia pasiekti to, kad jaustumėtės gerai savo kūne.

– Jūsų kūnas išties traukia akį. Ar dėl to nebūna pavydo scenų?

– Būdavo anksčiau, bet dabar esame subrendę, mūsų mąstymas – visiškai kitoks, labiau pasitikime vienas kitu. Ilgas buvimas kartu, santuoka sutvirtina santykius, todėl pavydo scenos tampa praeities dalimi. Savo paskyroje dažnai dalinuosi savo kūno pasiekimais, bet tai yra dalis mano darbo. Gaunu žinučių, ar tinkama ištekėjusiai moteriai su dviem vaikais rodyti savo sėdmenis, pilvuką ir pan., bet man tokie klausimai nesuprantami. Esu asmeninė trenerė ir nemanau, kad rodyti savo kūną yra kažkas blogo. Mano vyras mane palaiko, didžiuojasi manimi, skatina nesustoti, dėl to jokių pavydo scenų nebekyla.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (291)