– Papasakokite apie save: studijavote Švedijoje, gyvenote Šveicarijoje, dabar grįžote į Lietuvą. Kodėl?

– 11 klasėje išvykau į Švediją pagal mainų programą. Ten išmokau kalbą. Grįžau į Lietuvą, baigiau 12 klasę. Kadangi mokėjau švedų kalbą, patiko Švedija, nutariau ten studijuoti. Nuvykau, pabaigiau ten ir bakalaurą, ir magistrą. Maniau, liksiu Švedijoje ir ieškosiu darbo, bet gavau pasiūlymą išvykti į Šveicariją dirbti banke. Išvykau. Galvojau, kad tai bus tik praktika, bet 6 mėnesiai pavirto į 9 metus. Taip jau būna, kai gyveni užsienyje.

– Kodėl galiausiai grįžote į Lietuvą?

– Padirbusi Šveicarijos banke, galiausiai išėjau į konsultacijų įmonę. Norėjau daugiau laisvės, nebūti tokia pririšta prie vietos, kartais grįžti į Lietuvą, laisviau planuotis savo gyvenimą. Paskui pastojau. Tuo metu su vyru buvome Vilniuje ir pagalvojome, o kodėl gi mums negrįžus. Šveicarijoje mūsų niekas nelaikė. Norėjosi, kad vaikas augtų savo šalyje, prie senelių. Taip ir nusprendėme. Pagimdžiau Šveicarijoje kovo mėnesį. Tada prasidėjo koronaviruso pandemija, bet tai mūsų nesustabdė. Kai vaikui suėjo keturi mėnesiai, grįžome į Lietuvą.

– Gimdėte Šveicarijoje?

– Taip. Viskas vyko labai gerai. Kadangi buvo koronaviruso laikas, pasisekė, kad vyrui leido dalyvauti gimdyme, bet vos vaikas gimė, lygiai po trijų valandų jį išprašė. Mane perkėlė į palatą, pabuvome dar tris dienas ir galėjome važiuoti namo. Ligoninėje niekas negalėjo mūsų lankyti, bet labai džiaugiuosi, kad leido vyrui dalyvauti gimdyme. Gimdyvių priežiūra Šveicarijoje yra tikrai aukšto lygio. Manimi labai gerai rūpinosi, viskuo buvau patenkinta. Nieko netrūko, net vaikui nieko nereikia atsivežti – nuo rūbų iki kremų – viską duoda ligoninė.

Dovilė Sinkė

– Į Lietuvą grįžote tokiu sunkiu metu, kai daugelis verslų užsidarinėjo, o jūs įkūrėte. Su kokiais iššūkiais susidūrėte?

– Idėja įkurti bendruomenę gimė jau daug anksčiau, kai dar laukiausi. Jau tada galvojau apie platformą, kuri suburtų moteris, mamas, norinčias kurti savo verslą. Pradėjau bendrauti su mamomis, pastebėjau, kad to trūksta. Mačiau panašias bendruomenes užsienyje ir supratau, kad ir Lietuvos mamos nusipelnė turėti kažką panašaus. Turėjau planą, kaip viską darysiu. Iš tikrųjų koronavirusas mano planų nepakeitė, nors norėjau surengti atidarymo renginį, organizuoti daugiau gyvų susitikimų – visa tai „nuplaukė“, bet tikiuosi greitu metu galėsime gyvai bendrauti. Kad ir kaip bebūtų, platforma veikia, mokymai vyksta, tad, manau, viskas pavyko sklandžiai.

– Papasakokite daugiau apie šią platformą.

– „GoMama“ yra platforma veiklioms mamoms, toms, kurios jau turi kažkokius verslus ir nori juos perkelti į aukštesnį lygį, ir toms, kurios dar tik galvoja, bet nežino, kaip įgyvendinti savo idėjų. Čia mamos gali mokytis, kaip įforminti verslą, kokią formą pasirinkti, kaip administruoti, kaip susidėlioti savo vizualinį identitetą ir pan. Viskas kol kas vyksta virtualiai, bet ateityje bus daug gyvų susitikimų.

– Su kokiomis idėjomis dažniausiai ateina mamos?

– Yra kelios grupės: viena – tai mamos, kurios nori panaudoti savo turimas žinias ir pradėti konsultuoti kitus. Kita – mamos, kurios nori prekiauti savo rankdarbiais, savo produktais, atidaryti internetines parduotuves.

– Kas dažniausiai kiša koją?

– Pastebėjau, kad daugumai trūksta žinių, ką daryti, kaip daryti, nuo ko pradėti. Internete galima rasti daug informacijos, bet dažnai joje pasimeti. Mes stengiamės, kad kursai būtų glaustesni, bet kaip įmanoma konkretesni. Kita vertus, čia mamos ne tik mokosi, bet ir bendrauja. Vienas svarbiausių dalykų, kuriant verslą, kad tavimi kas nors tikėtų. Čia to tikėjimo netrūksta. Mamos palaiko viena kitą, todėl ir sakau, kad visų pirmas esame bendruomenė.

– Ar turite akį, kuris verslas, produktas, idėja tikrai nevažiuos?

– Reikia ieškoti. Visada reikia įsiklausyti į savo auditoriją, ko ji nori ir ką tu gali jai pasiūlyti. Turi pradėti, ir gali būti, kad savo idėjos gal ir neparduosi iškart, bet jei ją kažkiek pakoreguosi, puikiai važiuos.

Dovilė Sinkė

– Kada dažniausiai ateina mamos su tomis idėjomis?

– Lietuvoje motinystės atostogos yra pakankamai ilgos, todėl pastebiu, kad dažniausiai kurti savo verslą mamos sugalvoja paskutiniais vaiko priežiūros metais, kai jau reikia grįžti į savo darbą. Vienos nebenori grįžti, kitos – nebegali, nes nori lanksčiau derinti motinystę ir karjerą.

– O kaip jūs pati suderinate savo veiklą ir motinystę?

– Suderinti neįmanoma. Tu tiesiog stengiesi, darai ir pasinaudoji pagalba. Man labai padeda ir seneliai, ir vyro sesė, ir auklė. Pagalba išties reikalinga.

– Kokie yra artimiausi planai?

– Augti, įtraukti kuo daugiau narių, kad galėtume suteikti dar daugiau kursų. Be to, labai laukiu gyvų renginių, kai galėsime susitikti bei bendrauti gyvai, galėsime pasidalinti kitų sėkmės istorijomis.

– Ką jums pačiai davė šios bendruomenės įkūrimas?

– Tai išbandymas man pačiai. Jei matau, kad galiu padėti kitiems – puiku. Noriu išgirsti istorijas tų mamų, kurios šios bendruomenės dėka įkūrė savo sėkmingus verslus.

– Tėčių neplanuojate priimti?

– Kol kas ne. Vis dėl to moterys geriau viena kitą supranta. Bet jei yra moterų, kurios net ir nėra mamos, nori būti mūsų bendruomenėje, jos irgi yra labai laukiamos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)